WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Mother Hunger: Τι είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τις σχέσεις σου


JTeam

24 Οκτωβρίου 2022

Mother Hunger: Τι είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τις σχέσεις σου
pexels
Όταν η βιολογική ανάγκη για μητρική φροντίδα μένει ανικανοποίητη

Mother Hunger. Αν διαβάζεις πρώτη φορά τον όρο, που πρωτοδημοσίευσε η ψυχοθεραπεύτρια Kelly McDaniel το 2008, αρκεί να σου πούμε ότι πηγάζει από την ανικανότητα μιας μητέρας να παρέχει προστασία, φροντίδα και την απαραίτητη καθοδήγηση στο παιδί της.

Η McDaniel τον εφηύρε για να μπορεί να περιγράφει επιστημονικά ένα ορισμένο «μοτίβο πένθους» που παρατηρούσε στους ασθενείς της, και το οποίο δεν είχε καμία σχέση με τον θάνατο και την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Αυτό που διαπίστωνε πολλές φορές η ειδικός, ήταν πως «πολλές γυναίκες λαχταρούσαν την αγάπη της μητέρας τους, ακόμη κι αν η δική τους ήταν εν ζωή».

Δεν πρόκειται για μια επίσημη ιατρική διάγνωση αλλά το "Mother Hunger" είναι ουσιαστικά μια θεωρία που εξηγεί πώς ορισμένοι τύποι αμέλειας κατά την παιδική ηλικία, οδηγούν σε ψυχικά τραύματα που επηρεάζουν ένα άτομο και κυρίως τις μελλοντικές του σχέσεις. «Υπάρχει ανάγκη για αγάπη, ασφάλεια και προστασία και η "δίψα" χρησιμοποιείται εδώ σαν λέξη για να περιγραφεί ένα φαινόμενο που πηγάζει από τη βιολογικη ανάγκη για μητρική φροντίδα», εξηγεί η ειδικός.

Οι 3 βασικοί πυλώνες της θεωρίας

Στοργή

Πρόκειται για εκείνο το σήμα της μη λεκτικής επικοινωνίας που λέει σε ένα νεογέννητο: «Σε αγαπώ και είμαι εδώ». Περικλείει την αγκαλιά, την τροφή, την παρηγοριά στο πρώτο κλάμα και πολλά άλλα που γίνονται συνώνυμα της φροντίδας και της στοργής.

Προστασία

Η έλλειψη ενός καταφυγίου προκαλεί υπερβολικό φόβο και άγχος, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό στην ανάπτυξη του παιδιού που μελλοντικά γίνεται εμφανές μέσα από κάθε σχέση.

Καθοδήγηση

Η καθοδήγηση ξεκινάει στην εφηβική ηλικία όταν ένα κορίτσι ψάχνει την κατάλληλη καθοδήγηση από τη μητέρα του για το πώς να συμπεριφέρεται σε συγκεκριμένες περιστάσεις αλλά και ως γυναίκα μετέπειτα. Να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να εμπιστευτείποτέ τη μητέρα της αν σε μικρότερη ηλικία, δεν έλαβε την καθοδήγηση που έπρεπε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.