WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 ψέματα που λες στον εαυτό σου και σε κρατούν μακριά από την επιτυχία


JTeam

3 Δεκεμβρίου 2022

4 ψέματα που λες στον εαυτό σου και σε κρατούν μακριά από την επιτυχία
pexels
Υπάρχει τρόπος να σταματήσεις να τα πιστεύεις

Το πιο πιθανό είναι ότι έχεις μια πολύ συγκεκριμένη θεωρία στο μυαλό σου για την επιτυχία και πώς μπορείς να την κατακτήσεις. Όπως και κάποιες παγιωμένες αντιλήψεις που σου τη στερούν χωρίς καν να το καταλάβεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν 4 ψέματα που συνήθως λέμε στον εαυτό μας και μας απομακρύνουν από το να αισθανθούμε αλλά και να γίνουμε πετυχημένοι.

Μήπως ταυτίζεσαι με κάποιο από τα παρακάτω;

1. Αν αποτύχω, όλοι θα με κοροϊδεύουν

Είναι ο μεγαλύτερος μύθος που λες στον εαυτό σου αφού η αλήθεια είναι πως κανείς δεν νοιάζεται για το αν δοκιμάσεις κάτι και αποτύχεις. Για την ακρίβεια, ούτε που θα το προσέξει. Ο μόνος παρατηρητής της επιτυχίας ή της αποτυχίας σου είσαι εσύ, και με το να μπλοκάρεις τον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο, δεν οδηγεί πουθενά.

2. Είναι πολύ αργά/ Είμαι πολύ μεγάλος/ η για να το δοκιμάσω

Δεν υπάρχει χειρότερο ψέμα από αυτό αφού ποτέ δεν είναι αργά να κυνηγήσεις τους στόχους και τα όνειρά σου. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά στη θέληση οπότε μην βάζεις αυτή την εύκολη παγίδα στον εαυτό σου όσο μεγαλώνεις.

3. Το προσπάθησα ήδη

Αν δοκίμασες να κάνεις κάτι και απέτυχες, δεν υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία για να μην ξαναπροσπαθήσεις. Είναι μια καλή δικαιολογία για να παραιτηθείς αλλά ένα πολύ κακό ψέμα για να μην δοκιμάσεις ξανά την τύχη σου μέχρι να το πετύχεις.

Jenny.Gr
pexels

4. Το έχουν σκεφτεί σίγουρα άλλοι πριν από εμένα

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως έχουν σκεφτεί και άλλοι να κάνουν αυτό που θες εσύ αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να αποτραβηχτείς από αυτό που θες να πετύχεις. Προσπάθησέ το και μην μένεις πίσω από το μέτρο σύγκρισης που τις περισσότερες φορές είναι ανόμοιο και δεν έχει καμία απολύτως βάση.

Αν καταφέρεις να συνειδητοποιήσεις ότι όλα τα παραπάνω είναι μύθοι, καλό είναι να υιοθετήσεις σταδιακά την «αρχή του Pareto» ή αλλιώς του «κανόνα του 80/20». Αυτός ο κανόνας θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι το 80% των αποτελεσμάτων προέρχεται από το 20% των ενεργειών.

Με την εφαρμογή αυτού του κανόνα, έρχεσαι πιο κοντά στον εαυτό σου κι εντοπίζεις τις ανεπάρκειες σου ώστε να μπορείς ευκολότερα να τις εξαλείψεις. Με τον ίδιο τρόπο, ανακαλύπτεις και τα πιο δυνατά σου σημεία, τα οποία σου εγγυώνται μελλοντικά τις καλύτερες επιδόσεις και την πολυπόθητη επιτυχία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.