WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι τα σημάδια της εξάντλησης και τι μπορείτε να κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Δεκεμβρίου 2022

Ποια είναι τα σημάδια της εξάντλησης και τι μπορείτε να κάνετε
pexels
Όλοι έχουμε μέρες που νιώθουμε κουρασμένοι, αλλά αν παλεύετε συνεχώς με την εξάντληση ή την κούραση, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Όσοι νιώθουν συχνά εξάντληση μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, προβλήματα συγκέντρωσης, εναλλαγές της διάθεσης, ακόμη και δυσκολία στον ύπνο. Και εάν η εξάντληση συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να σημαίνει μια σοβαρή κατάσταση υγείας, που μπορεί να χρειαστεί να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να δοκιμάσετε για να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την ενέργειά σας.

Ποια είναι τα σημάδια της εξάντλησης;

Ενώ ορισμένα σημάδια εξάντλησης μπορεί να φαίνονται προφανή, άλλα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Πονοκέφαλοι και μυϊκοί πόνοι

Μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κόπωσης και των χρόνιων πονοκεφάλων και της ημικρανίας. Επίσης οι ερευνητές συνεχίζουν να βρίσκουν συσχετίσεις μεταξύ της κόπωσης και του χρόνιου πόνου σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι αρθρώσεις και οι μύες.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ανακαλύψουν πώς συνδέονται αυτά τα δύο και αν το ένα προκαλεί το άλλο.

Αλλαγές διάθεσης

Η εξάντληση μπορεί να μειώσει την ψυχραιμία σας και να σας κάνει πιο επιρρεπείς στο να αισθάνεστε πεσμένοι. Μπορεί επίσης να σας κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητους σε πράγματα όπως δυνατούς θορύβους ή το να βρίσκεστε κοντά σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Οι επιστήμονες που μελετούν τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ εξάντλησης, άγχους και κατάθλιψης έχουν διαπιστώσει ότι είναι ξεχωριστά ζητήματα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, συχνά συνδέονται και θεωρούνται ως αλληλένδετα.

Εάν αντιμετωπίζετε εξάντληση, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να δυσκολευτείτε επίσης να αντιμετωπίσετε τις αναποδιές χωρίς αυτές να επηρεάσουν τη διάθεσή σας.

Λειτουργία του εγκεφάλου

Εάν δυσκολεύεστε να εστιάσετε ή αποφεύγετε να πάρετε απλές αποφάσεις, μπορεί να είναι σημάδι εξάντλησης. Μια ανασκόπηση πρόσφατων μελετών εξέτασε άτομα που είχαν βιώσει εξάντληση λόγω των πιέσεων της εργασίας. Διαπίστωσε ότι αυτό το είδος εξάντλησης συνδέθηκε με δυσκολίες στην προσοχή και τη μνήμη, καθώς και με τις λεγόμενες εκτελεστικές λειτουργίες, όπως ο σχεδιασμός και η εκτέλεση διαφορετικών εργασιών.

Προβλήματα με τον ύπνο

Αν και ο ύπνος φαίνεται σαν αυτό που χρειάζεστε περισσότερο όταν είστε κουρασμένοι, σε μερικούς ανθρώπους το αίσθημα εξάντλησης μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε αϋπνία ή κακή ποιότητα ύπνου.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα της εξάντλησης μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Συνήθως, τα επίπεδα κορτιζόλης σας πέφτουν καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου και αρχίζουν να αυξάνονται στο δεύτερο μισό της νύχτας για να σας βοηθήσουν να ξυπνήσετε την επόμενη μέρα.

Όμως η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης μπορεί να κάνει πολύ πιο δύσκολο τον ύπνο και αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να κάνει την εξάντλησή σας χειρότερη.

Πώς να ενισχύσετε την ενέργειά σας

Εάν είστε εξαντλημένοι, υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Τρώτε τις κατάλληλες τροφές για το σώμα σας

Εάν αισθάνεστε τακτικά κουρασμένοι την ίδια ώρα κάθε μέρα, μπορεί να έχει να κάνει με τα τρόφιμα που τρώτε. Αφού φάτε, το σάκχαρό σας αυξάνεται και μετά πέφτει ξανά. Ορισμένα τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και άλλοι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις και μεγαλύτερες επακόλουθες πτώσεις του σακχάρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση και έλλειψη ενέργειας, καθώς και άλλα συμπτώματα.

Ωστόσο, η ενίσχυση της ενέργειάς σας δεν είναι τόσο απλό. Η έρευνά μας δείχνει ότι ο καθένας έχει διαφορετική ανταπόκριση στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να δουν μεγάλες αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μετά την κατανάλωση κάποιων τροφίμων, ενώ για άλλους, η ανταπόκρισή τους μπορεί να είναι πιο μικρή.

Κοιμηθείτε νωρίτερα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ύπνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στα συνολικά επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, δεν μετράει μόνο η ποσότητα ή η ποιότητα. Εάν παλεύετε με την κούραση, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τον ύπνο σας.

Οι άνθρωποι που πηγαίνουν για ύπνο αργότερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιχμές και πτώσεις στο σάκχαρό τους μετά την κατανάλωση πρωινού, ακόμα κι αν κοιμήθηκαν καλά.

Ασκηθείτε

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά η γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την ενέργειά σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά για να κάνετε τη διαφορά. Μέτριες ποσότητες άσκησης μπορούν να σας αναζωογονήσουν.

Άλλες πιθανές αιτίες εξάντλησης

Η εξάντληση θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης υγείας:

  • Οι παθήσεις του θυρεοειδούς προκαλούν σχεδόν πάντα κόπωση λόγω αλλαγών στα επίπεδα ορμονών. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη ευαισθησία στη θερμοκρασία, απώλεια ή αύξηση βάρους, μυϊκό πόνο ή αδυναμία και αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.

  • Η αναιμία, λόγω έλλειψης σιδήρου, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει γενικευμένη αδυναμία και δύσπνοια καθώς και χλωμό και ωχρό δέρμα.

  • Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και υπερβολικό ύπνο σε πολλούς ανθρώπους.

  • Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπνηλία και λήθαργο. Τα φάρμακα για τις αλλεργίες, την κατάθλιψη, το άγχος και την αρτηριακή πίεση μπορεί όλα να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι.

  • Η κόπωση είναι επίσης μια κοινή παρενέργεια της χρήσης αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.