WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο σύντροφός σου ξεκινά συνέχεια καυγάδες χωρίς λόγο; Οι ψυχολόγοι εξηγούν τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σας


JTeam

19 Δεκεμβρίου 2022

Ο σύντροφός σου ξεκινά συνέχεια καυγάδες χωρίς λόγο; Οι ψυχολόγοι εξηγούν τι σημαίνει αυτό για τη σχέση σας
Υποσυνείδητοι λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από συχνούς τσακωμούς και ξεσπάσματα

Ναι,οι τσακωμοί είναι και αυτοί μέρος των ανθρώπινων σχέσεων. Και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δείχνουν ότι και οι δυο σύντροφοι προσπαθούν να λύσουν τα μεταξύ τους θέματα, να δουλεύουν στη σχέση τους και να προσπερνούν ό,τι προκύπτει. Άλλωστε σε αυτή τη ζωή, το πιο σημαντικό στις ανθρώπινες σχέσεις είναι να ξέρουμε το «πώς τσακωνόμαστε», αλλά και πως εκφράζουμε τα συναισθήματα μας.

Τι γίνεται όμως όταν οι τσακωμοί αυτοί είναι συχνοί, ανούσιοι, προκαλούν εντάσεις και απόσταση και μάλιστα αρχίζουν σχεδόν πάντα από τη μια πλευρά;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να ξεσπάσει και να εκφραστεί με λάθος τρόπο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να ξεκινά έναν τσακωμό. Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία, όπου πολύ εύκολα μπορείς να τσακωθείς στις σχέσεις σου, μάλλον είναι η στιγμή να δεις τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτούς τους ανούσιους τσακωμούς:

Ζητάς περισσότερη προσοχή και σύνδεση

«Αν ένα άτομο νιώθει μοναξιά και φοβάται ότι μπορεί να τον εγκαταλείψουν, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεκινά τακτικά τσακωμούς, προκειμένου να γίνουν προτεραιότητα του συντρόφου τους και να του αποσπούν την προσοχή τους», δηλώνουν οι ειδικοί.
Από τη μια είναι σημαντικό να δείχνεις την απαραίτητη προσοχή, βάζοντας όμως τα όριά σου και εξηγώντας πως το να μην δείχνεις την προσοχή που αναμένουν, δεν σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεσαι για εκείνους

Θέλουν να έχουν τον έλεγχο στην σχέση

Στη συνέχεια του πρώτου, πολλοί είναι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να ελέγξουν την σχέση με λάθος τρόπο. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ανασφάλεια όταν τα πράγματα πηγαίνουν όντως καλά και νιώθουν άγχος όταν αισθανθούν πως μπορεί να μην έχουν τον έλεγχο της σχέσης στο 100%. Το γεγονός αυτό τους προκαλεί πίεση, η οποία συνήθως ξεσπά με έναν ανούσιο τσακωμό.

Έτσι έμαθαν να επικοινωνούν τα όσα νιώθουν σε μικρή ηλικία

Είναι καθοριστική η παιδική μας ηλικία για το πως θα διαμορφωθεί στη συνέχεια η προσωπικότητα μας. Αν για παράδειγμα ως παιδί είχες μάθει να δέχεσαι προσοχή από τους γονείς σου, μόνο όταν ξεσπούσες, τότε είναι πολύ πιθανό να εκφράζεσαι με τον συγκεκριμένο τρόπο και στην ενήλικη ζωή σου. Αν ήσουν ήσυχος και όλα ήταν καλά, χωρίς κανένας να σου δίνει προσοχή και στις φωνές και τους τσακωμούς να σε έκαναν να νιώθεις σημαντικός, τότε μάλλον πρέπει να αναρωτηθείς αν αυτό συμβαίνει και τώρα.

Το να τσακώνονται έχει γίνει πια συνήθειά τους

Το να υπάρχει ηρεμία, κατανόηση και εμπάθεια στη σχέση, είναι καθοριστικά στοιχεία για να επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Οι συνεχείς τσακωμοί κουράζουν, προκαλούν εντάσεις και απόσταση πόσο μάλλον όταν γίνονται τακτικά, με αποτέλεσμα ο χωρισμός να αποτελεί μονόδρομο. Αν παρατηρήσεις τον εαυτό σου, να έχει συνηθίσει πλέον τους τσακωμούς και «να ζεις» μέσα από αυτούς, ίσως θα ήταν καλύτερο να αναθεωρήσεις, προτού χάσεις και άλλα άτομα από τη ζωή σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.