WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το ψυχολογικό trick των 5': Τι είναι πώς θα σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις και το πιο δύσκολο project


JTeam

21 Δεκεμβρίου 2022

Το ψυχολογικό trick των 5': Τι είναι πώς θα σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις και το πιο δύσκολο project
pexels
Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να συντονιστείς με τίποτα πια, υπάρχει ένας απλός κανόνας για να εφαρμόσεις

Αν ο εγκέφαλός σου πιέζεται να κάνει restart μετά από έναν καταιγισμό πληροφοριών και αναθέσεων, το αποτέλεσμα είναι να χρονοτριβείς και να σε καταβάλλει το άγχος. Σε καταλαβαίνουμε αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι γιατί μπορείς να επαναφέρεις τη χαμένη σου παραγωγικότητα μέσα από την εφαμορμογή ενός απλού κανόνα που θεωρείται ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά tricks που μπορούν να ξεγελάσουν εντυπωσιακά πολύ το μυαλό σου.

Όλα λοιπόν έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση του ανθρώπινου εγκεφάλου και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες. Το μυαλό μας άλλωστε είναι κατασκευασμένο ώστε να δέχεται την αλήθεια που του δίνουμε οπότε μπορείς να εφαρμόσεις την τεχνική που απαιτεί μόνο πέντε λεπτά από τον χρόνο σου για να αλλάξει όλη σου τη ζωή. Το ψυχολογικό κόλπο στηρίζεται στις βασικές αρχές του EQ και σου ζητάει να εξασκήσεις μία και μοναδική ικανότητα.

Γνωστός ως «ο κανόνας των πέντε λεπτών», αυτό που σου ζητάει ουσιαστικά είναι να μπορέσεις να αναγνωρίζεις επαρκώς, να κατανοείς και να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου αποτελεσματικά. Πώς λειτουργεί; Έστω ότι σου έχουν αναθέσει ένα μεγάλο task, που είσαι σίγουρος ότι αδυνατείς να φέρεις εις πέρας. Αν βάλεις μπρος τον κανόνα των πέντε λεπτών, θα μπορέσεις να ξεκινήσεις από κάπου. Το επόμενο βήμα είναι να βάλεις στη ζωή σου τη μεθοδικότητα για να προχωρήσει η διαδικασία και τελικά να ολοκληρώσει το project.

Στην ουσία, ωθώντας τον εαυτό μας να δουλέψει αφοσιωμένα πάνω στο project για πέντε λεπτά, το επιτυγχάνουμε γιατί ξέρουμε ότι τα επόμενα 5' μπορούμε να ξεκουραστούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και μετά, πάλι να συνεχίζουμε δυναμικά. Η μέθοδος αυτή «παγιδεύει» τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να «βλέπει» πολύ διαφορετικά αυτό που καλείται να ολοκληρώσει. Είναι σαν ο εγκέφαλός μας να λέει: «Φανταστικά! Πέντε λεπτά δεν είναι τίποτα! Είναι πιο λίγα και από αυτά που ξοδεύουμε για να δούμε ένα βίντεο στο YouTube. Μπορώ να κάνω θαύματα λοιπόν, μέσα σε πέντε λεπτά».

Μπορεί να σου φαίνεται απίθανο αλλά μετά τα πέντε πρώτα λεπτά, αρχίζεις να βρίσκεις τη χαμένη σου παραγωγικότητα, «κατεβάζοντας» τις πιο καινοτόμες ιδέες. Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα κόλπα που μπορεί να σου λύσει το πρόβλημα μέσα σε λίγα λεπτά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.