WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 4 λέξεις που καταστρέφουν την ευτυχία σου (και τις χρησιμοποιούν όλοι)


JTeam

22 Δεκεμβρίου 2022

Οι 4 λέξεις που καταστρέφουν την ευτυχία σου (και τις χρησιμοποιούν όλοι)
pexels
Η επιστήμη σού δίνει τη λύση για να τις βγάλεις από το λεξιλόγιο σου

Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από το πώς ορίζεται η ευτυχία από τον καθένα μας. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές κάνουμε τα πάντα για να μην μπει στη ζωή μας χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Οι ειδικοί ξεχώρισαν εκείνες τις τέσσερις λέξεις που χρησιμοποιούμε και μας αποτρέπουν από το να αισθανθούμε ευτυχισμένοι. Δεν έχουν καμία σχέση με την ευγνωμοσύνη ή με την προσπάθεια που κάνουμε για να κατακτήσουμε την έννοια. Οι τέσσερις λέξεις που μας στερούν την ευτυχία σύμφωνα με την επιστήμη, συνθέτουν την χειρότερη πρόταση.

«Θέλω να γίνω ευτυχισμένος/η». Η συγκεκριμένη φράση μπορεί να γίνει λίγο πιο κακή, διατυπώνοντας τη λίγο διαφορετικά. «Θέλω να γίνω πιο ευτυχισμένος/η». Αν θες πράγματι να κατακτήσεις την ευτυχία, πρέπει να σταματήσεις να τη χρησιμοποιείς γιατί όταν την κυνηγάς, εκείνη τείνει να σε αποφεύγει. Η επιστήμη και η ψυχολογία συμφωνούν στο ότι η επιδίωξη της ευτυχίας, καταστρέφει την ευτυχία καθώς η αληθινή χαρά προέρχεται από μέσα μας χωρίς κανένα απολύτως κυνήγι.

Επιδιώκοντάς τη συνέχεια, απλά νιώθουμε δυστυχισμένοι. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Daily, «οι άνθρωποι που κυνηγούν την ευτυχία, νιώθουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα και αυτό παραδόξως τους κάνει να νιώθουν το αντίθετο, δηλαδή δυστυχισμένοι». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αναζήτηση της ευτυχίας είναι μια εντελώς μάταιη διαδικασία.

To σημαντικό σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να καταλάβουμε ότι η ευτυχία δεν είναι στόχος αλλά υποκατηγορία ενός στόχου. Η προσέγγιση της έννοιας πρέπει να είναι πολύ διαφορετική για να έχει αποτελεσματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς ελεύθερα να λες χωρίς κανένα κόστος, ότι κυνηγάς όλα εκείνα τα πράγματα που μπορούν να σε κάνουν χαρούμενη/ο.

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι βοηθητική καθώς εστιάζεις στο πώς μπορείς να κατακτήσεις την ευτυχία και δεν δηλώνεις απλά ότι θες να την αγγίξεις χωρίς κανέναν στόχο. Εστιάζοντας σε μικρούς και πιο ρεαλιστικούς στόχους, μπορείς να νιώσεις πραγματικά έτσι χωρίς να «σκοτώνεις» την ικανότητά σου να νιώθεις χαρούμενος, λέγοντας (γενικά και αόριστα) ότι θες πολύ να γίνεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.