WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το τεστ που θα αποκαλύψει αν έχεις κάποιο τραύμα από την παιδική σου ηλικία


JTeam

24 Απριλίου 2023

Το τεστ που θα αποκαλύψει αν έχεις κάποιο τραύμα από την παιδική σου ηλικία
pexels
Μπορεί να κουβαλάς κάποια πληγή από παλιά χωρίς να το θυμάσαι

Το ψυχικό τραύμα βρίσκει το περισσότερο έδαφος μέσα από τη σχέση γονέα- παιδιού. Ο γονιός που δεν έχει φροντίσει να λύσει κάποιο βαθύ ψυχικό τραύμα, γίνεται συναισθηματικά μη διαθέσιμος στα μάτια και την ψυχή του παιδιού χωρίς να του παρέχει καμία απολύτως ασφάλεια. Το παιδί που μεγαλώνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, βιώνει μια χρόνια και επαναλαμβανόμενη «κακοποίηση» ή αμέλεια. Αυτό έχει ως συνέπεια τη δημιουργία ενός «σύνθετου» τραύματος.

Το παιδί όσο μεγαλώνει, αποκτά συναισθηματικά προβλήματα, ψυχικές διαταραχές ή χαμηλή αυτοεκτίμηση που συνοδεύεται συνήθως από ντροπή και ενοχές. Πολλά άτομα με σύνθετο τραύμα μεγάλωσαν με γονείς που εξέφραζαν τον θυμό τους μέσω της βίας ή μιας κακοποιητικής γλώσσας. Αυτές οι πρώιμες εμπειρίες με τους γονείς τους, έκαναν αυτά τα άτομα από την παιδική τους κιόλας ηλικία, να εκλαμβάνουν τον θυμό ως ένα «κακό» συναίσθημα που ως ενήλικες πρέπει να καταπιέζουν πάση θυσία για να αποφεύγουν ενδεχόμενες συγκρούσεις. Όλος αυτός ο συσσωρευμένος θυμός καταλήγει τις περισσότερες φορές σε ανεξέλεγκτα, συναισθηματικά ξεσπάσματα.

Για να ανακαλύψεις αν κουβαλάς κι εσύ κάποιο τραύμα από την παιδική σου ηλικία, δεν έχεις παρά να κάνεις το τεστ εδώ.

Πολλοί από εμάς τείνουμε να νιώθουμε περισσότερη λύπη και θυμό για όλες εκείνες τις φορές που οι γονείς μας, μας πλήγωσαν, παραγκωνίζοντας ή αγνοώντας άλλα συναισθήματα. Άλλοι νιώθουμε ενοχές για τις θυσίες που έκαναν για εμάς αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χώρος για το «σωστό» συναίσθημα. Όλα είναι αποδεκτά και τους αξίζει ίσος χώρος στη ζωή μας.

Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο για κάποια πράγματα αλλά από την κατανόηση προέρχεται το νόημα της πραγματικής αγάπης. Πολλοί άνθρωποι αποδέχονται άσχημες συμπεριφορές από τους γονείς τους ακριβώς επειδή είναι οι γονείς τους. «Με πλήγωναν αλλά ήξερα ότι με αγαπούν». Αυτή η αποδοχή έχει οδυνηρές συνέπειες πολλές φορές γιατί πολλοί καταλήγουν να μπαίνουν σε σχέσεις που ο σύντροφος έχει την ίδια κακοποιητική συμπεριφορά με τον γονιό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.