WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ένας παιδοψυχολόγος δεν θα έλεγε ποτέ αυτές τις 5 φράσεις στο παιδί του, εσύ;


JTeam

24 Ιουνίου 2023

Ένας παιδοψυχολόγος δεν θα έλεγε ποτέ αυτές τις 5 φράσεις στο παιδί του, εσύ;
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνία και τις σχέσεις μας με το παιδί μας

Η παιδική ηλικία είναι καθοριστική για την υγιή ανάπτυξη και διαμόρφωση της μετέπειτα προσωπικότητας ενός ατόμου. Γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς, να εστιάσουν στο να χτίσουν υγιείς σχέσεις με τα παιδιά τους, αλλά και να τα βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια υγιή προσωπικότητα.

Πώς όμως μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Η κορυφαία παιδοψυχολόγος και σύμβουλος γονέων Dr. Ann-Louise T. Lockhart, μοιράζεται κάποιες θεματικές και φράσεις, τις οποίες πρέπει να αποφεύγουμε για τα παιδιά μας. Συγκεκριμένα η ίδια δεν θα έλεγε ποτέ τις παρακάτω φράσεις ένα παιδί, καθώς οδηγούν σε τελειομανία, αγχώδεις διαταραχές, και σχέσεις εξάρτησης:

«Με απογοήτευσες»

Τέτοιες εκφράσεις που δηλώνουν απογοήτευση προς το παιδί, θα πρέπει να είναι απαγορευτικές. Είναι σημαντικό ο γονιός να μπορέσει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί να κάνει λάθη. Τα λάθη είναι αναπόφευκτα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Δείχνοντας απογοήτευση τα οδηγούμε σε μια προσωπικότητα με έλλειψη αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης προς τον εαυτό τους. Κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα στη συνέχεια.

«Ηρέμησε»

«Δεν μπορούμε να καταπιέσουμε ένα συναίσθημα που ζητά απεγνωσμένα να εκτονωθεί. Η οποιαδήποτε προσπάθεια, θα το κάνει απλώς πιο έντονο», προειδοποιεί η ειδικός. Για αυτό τον λόγο συνιστά να αφήσουμε το μικρό μας να ξεσπάσει, ώστε στη συνέχεια, να ανακτήσει την ηρεμία του από μόνο του. Καλύτερα να προτιμήσουμε φράσεις όπως «γιατί δεν πας για ένα περπάτημα ή μια βόλτα, για να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου;».

«Είσαι τεμπέλης/α»

Σίγουρα μια τέτοια φράση δεν θα τα παρακινήσει στο να εκπληρώσουν περισσότερες υποχρεώσεις ή εργασίες. Αντιθέτως είναι σημαντικό να δείξουμε πως είμαστε δίπλα στα παιδιά και πως μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια μας ή την παρέα μας, για να εκπληρώσουμε μια εργασία μαζί. Αντί λοιπόν να τα αποκαλούμε «τεμπέληδες», ίσως έχει σημασία να τους υποδείξουμε πώς μπορούν να διεκπεραιώσουν μια εργασία και να τους δώσουμε παραπάνω κίνητρο. Έτσι, ίσως ανακαλύψουμε τι τα εμπόδιζε όλη αυτή την ώρα και στη συνέχεια τα βοηθήσουμε να ξεπεράσουν το πρόβλημα.

«Σταμάτα να κλαις»

Έχουμε ενοχοποιήσει το κλάμα και ως γονείς οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι η θλίψη, ο θυμός και η απογοήτευση είναι φυσιολογικά συναισθήματα και η λύτρωση που συνοδεύει το κλάμα είναι μια ανθρώπινη και υγιής αντίδραση. Δεν πρέπει να στερήσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να απελευθερωθούν από τον συναισθηματικό και σωματικό πόνο. Είναι σημαντικό να τα αφήνουμε να βιώσουν το συναίσθημα τους γιατί τότε μόνο θα το ξεπεράσουν με καλύτερο τρόπο.

«Αυτό δεν είναι δική σου δουλειά»

Είναι απολύτως λογικό ένα παιδί να κάνει ερωτήσεις επάνω σε μια συζήτηση που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του. Αν λοιπόν επιθυμούμε τα παιδιά μας να μην παίρνουν μέρος στις κουβέντες των ενηλίκων, ίσως είναι καλύτερα αυτές οι συζητήσεις να μην γίνονται μπροστά τους.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.