WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 13 τοξικές φράσεις που οι άνθρωποι με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη αποφεύγουν


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

24 Ιουνίου 2023

Οι 13 τοξικές φράσεις που οι άνθρωποι με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη αποφεύγουν
pexels
Οι 13 τοξικές φράσεις που αποφεύγουν να λένε οι άνθρωποι με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη και γιατί τις αποφεύγουν

Μια καλή συμβουλή είναι να είμαστε απλοί. Να έχουμε μια απλή γκαρνταρόμπα, να κάνουμε απλά πλάνα και αφού καταφέρουμε τα βασικά, τότε να προσθέσουμε πιο περίπλοκα και το πιο σημαντικό είναι να μιλάμε με απλό τρόπο, ειδικά αν έχουμε σκοπό να πείσουμε κάποιον.

Ας αναλύσουμε το τελευταίο. Ο σκοπός της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι να αξιοποιήσουμε τα συναισθήματά μας και του συνομιλητή μας, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να επιτύχουμε τους στόχους μας. Μπορούμε να αναπτύξουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη μας και να αλλάξουμε συμπεριφορά μελετώντας ψυχολογία, αλλά οκ αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Είναι πολύ πιο απλό το να προσέχουμε την γλώσσα που χρησιμοποιούμε, ώστε να μην υπονομεύσουμε ασυναίσθητα τον εαυτό μας.

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, υπάρχει μια λίστα με 13 τοξικές φράσεις τις οποίες οι άνθρωποι με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη, συνηθίζουν να αποφεύγουν και γιατί.

1. «Δεν κάνω πίσω»: Οκ, αν δεν κάνεις πίσω εσύ, τότε ο συνομιλητής σου θα σε μιμηθεί, διότι η οπισθοχώρηση συναισθηματικά συνδέεται με την ήττα.

2.«Δεν έχεις επιλογή»: Πάντα υπάρχουν επιλογές, οπότε εάν ειπωθεί αυτό σε μια συζήτηση τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβούν. Το πρώτο είναι να τον αναγκάσεις να σου δείξει ότι έχει επιλογές και το δεύτερο να σου δείξει ότι έχει επιλογές και να κάνει ακριβώς αυτό που δεν θέλεις.

3. «Μακάρι να μπορούσα να σε βοηθήσω»: Φαίνεται ότι δεν θέλεις να βοηθήσεις. Καλύτερα να βρεις μια δικαιολογία για τον λόγο που δεν μπορείς να βοηθήσεις και κανόνισε να είναι πιστευτή.

4. «Δεν είναι δύσκολο»: Μόλις ακουστεί αυτή η φράση τότε ο συνομιλητής γίνεται αμυντικός. Φαίνεται να μην πιστεύεις στις δυνατότητές του και χάνεις στο σύνολο.

5. «Δεν ξέρω, εσύ τι θέλεις να κάνεις;»: Είναι το κλασικό «-Πού να πάμε για φαί; -Δεν ξέρω όπου θέλεις». Δεν θέλεις να βάλεις τον άλλο στη θέση να πάρει μια απόφαση για εσένα, οπότε καλύτερα να αποφύγεις την έκφραση.

6. «Κανένα πρόβλημα»: Μόλις μείωσες τον εαυτό σου και θεωρείς πως αυτό που έκανες δεν είχε καμία αξία. Καλύτερα να πεις «παρακαλώ» στο «ευχαριστώ» του συνομιλητή σου.

7. «Πώς μπορείς να είσαι τόσο χαζός;»: Μετά από μια τέτοια φράση πόσες πιθανότητες υπάρχουν ο συνομιλητής σου να σε βοηθήσει να πετύχεις αυτό που εσύ θέλεις; Θα θυμώσει, θα ντραπεί και γενικά τα συναισθήματα που του προκάλεσες δεν είναι θετικά.

8. «Απολύεσαι»: Ναι, μπορείς να απολύσεις κάποιον, αλλά όχι με αυτή τη φράση. Καλύτερα να του αναφέρεις τους λόγους που οδήγησαν στην απόλυσή του και η φράση «Τερματίζουμε τη συνεργασία μας» είναι πιο σωστή.

9. «Κάνεις λάθος»: Καλύτερα να μην είσαι τόσο ευθύς, ακόμα και όταν ξέρεις ότι ο άλλος κάνει λάθος. Φέρτο γύρω γύρω και κάντον να καταλάβει μόνος του το λάθος του.

10. «Ξέρω πως νιώθεις»: Είναι απίθανο και εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις να αισθανθείς όπως ο άλλος. Νια, μπορεί να το λες για να αισθανθεί καλύτερα ο συνομιλητής σου, αλλά δεν έχει το αποτέλεσμα που θέλεις. Καλύτερα πες «Προσπαθώ να καταλάβω πως αισθάνεσαι».

11. «Δε θέλω να τσακωθώ»: Μάλλον θέλεις όμως για να ξεστομίσεις αυτή τη φράση και το άτομο απέναντί σου το ξέρει. Καλύτερα να τσακωθείς!

12. «Αυτή είναι η πολιτική μας»: Μια φράση τόσο passive-aggressive που αφήνει τοξικά συναισθήματα. Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί αυτή τη φράση. Καλύτερα πες «Δεν είμαι σε θέση να σε βοηθήσω».

13. «Δεν ακους ποτέ ή πάντα πρέπει να ρωτάω δύο φορές»: Γενικά το ποτέ και το πάντα με αρνητική χροιά δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάνει αμυντικό τον συνομιλητή σου και σίγουρα τον εκνευρίζει.

Πηγή: Inc.com

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.