WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Περνάτε κρίση; Έτσι θα σώσεις τη σχέση με τον σύντροφό σου σε λιγότερο από 7'


JTeam

7 Ιουλίου 2023

Περνάτε κρίση; Έτσι θα σώσεις τη σχέση με τον σύντροφό σου σε λιγότερο από 7'
pexels
Θα σου πάρει λιγότερο χρόνο κι από το να βράσεις ένα αυγό

Μπορεί να πίστευες πως θα είσαι με κάποιον μια ζωή. Μπορεί να είχες πάρει την απόφαση να βρεις τον άνθρωπο σου. Μπορεί όμως και τα πράγματα να μην πηγαίνουν όπως τα περιμένουμε και τελικά να βαλτώνουν. Ναι, στην πραγματική ζωή συμβαίνουν και αυτά αλλά αν θες να σώσεις τη σχέση, υπάρχει τρόπος.

Ευτυχώς, η επιστήμη είναι εδώ για να βοηθήσει. Πρόσφατη έρευνα του Stanford βρήκε το κόλπο για να σταματήσεις έναν έντονο καυγά μέσα σε λιγότερο από 7'. Αν αναρωτιέσαι πώς, είναι αρκετά εύκολο.

7 λεπτά αρκούν για μια πιο καθαρή εικόνα και οπτική

Η έρευνα είναι βασισμένη σε μια βασική αρχή της ψυχολογίας που επιβεβαιώνεται από πλήθος μελετών: Όλοι μας, τείνουμε γενικά να σκεφτόμαστε πιο εποικοδομητικά και και πιο καθαρά για τα περισσότερα προβλήματά μας όταν κρατάμε (ψυχική) απόσταση από αυτά. Όταν τσακωνόμαστε, η κρίση μας δεν είναι αντικειμενική και η σκέψη μας χαρακτηρίζεται από πολλά και αντιφατικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα να θεωρούμε τεράστιο και δυσεπίλυτο το ζήτημα, για το οποίο τσακωνόμαστε. Όταν όμως δεν συμμετέχεις εσύ ο ίδιος στον καυγά αλλά ακούς να ζει κάποιος άλλος την ίδια ιστορία, τότε πολύ ψύχραιμα τού δίνεις την καλύτερη συμβουλή.

Jenny.Gr
pexels

Οι νευροεπιστήμονες προτείνουν να υιοθετείς αυτή τη λογική όταν τσακώνεσαι με τον σύντροφό/ τον φίλο/ τον γονιό σου ή οποιονδήποτε άλλο. Μόνο έτσι το πρόβλημα θα μπορέσει να λυθεί όσο δύσκολο κι αν είναι, καθώς θα έχεις καταφέρει να χρησιμοποιήσεις πιο ουδέτερη γλώσσα χωρίς να γίνεσαι τόσο καυστική/ ος και απόλυτη/ ος.

Ο ψυχολόγος Έλι Φίνκελ μαζί με την ομάδα του, κατέληξε στα παραπάνω αφού πραγματοποίησε σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 120 ευτυχισμένα ζευγάρια τα οποία κλήθηκαν να καταγράψουν τους μεγαλύτερους καυγάδες τους από μια ουδέτερη, τρίτη οπτική.

Η όλη καταγραφή κράτησε κάτι λιγότερο από 7' και έδειξε πως είχε εξαιρετικά οφέλη στη βελτίωση της σχέσης του κάθε ζευγαριού που είχε ωστόσο γερές βάσεις. Μπορείς να αφιερώνεις λοιπόν 7' από τον χρόνο σου κάθε φορά που η σχέση σου κινδυνεύει και δεν θες να πεις οριστικό αντίο.

Υπάρχει ωστόσο περίπτωση, η σχέση να έχει έρθει στο τέλμα της κι εσύ να το αρνείσαι. Πώς θα το καταλάβεις; Όταν νιώθετε και οι δύο, πως η έξοδος και το να κάνετε δραστηριότητες μαζί, μοιάζει περισσότερο με αγγαρεία, παρά με ευχαρίστηση, τότε θα μπορούσε ένα καμπανάκι να χτυπήσει κάπου εδώ. Αν έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για να περνάς χρόνο με τον σύντροφο σου και πια δεν σου κάνει αίσθηση να τον δεις και να χαρείς μαζί του, τότε ίσως είναι η αρχή για να σκεφτείς κάποια πράγματα και να κάνεις ένα restart, προτού είναι πολύ αργά.

Jenny.Gr
pexels

Σημασία έχει να ξέρεις πού θες να πας και για τι θες να προσπαθήσεις, αν με το παραμικρό αφήνεις τα πάντα να σε επηρεάσουν και δεν σε νοιάζει να συμβάλλεις για να κάνεις τα πράγματα καλύτερα, και αν δεν παίρνεις σωστές αποφάσεις για να νιώσετε και οι δυο καλύτερα, τότε και πάλι είναι στιγμή για να κοιτάξεις μέσα σου τι πραγματικά θες, αλλά και τι πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να βρεις και πάλι την χαμένη διάθεση στην σχέση σου.

Κάπου εδώ έρχεται και η σεξουαλική επαφή, αν είναι σπάνια, αν πλέον δεν συζητάτε για την σχέση σας, δεν σας ενδιαφέρει προς το που οδεύουν τα πράγματα και γενικότερα, υπάρχει μια αίσθηση αποξένωσης, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις και πάλι (αν πραγματικά το επιθυμείς) τις απαραίτητες ενέργειες για να δεις, αν πρέπει να μπει ένα τέλος ή απλά χρειαζόταν κάτι (ακόμη και αρνητικό) για να σας ξυπνήσει πάλι την φλόγα και να ανανεωθείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.