WELL BEING

Relationship burnout: 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι η σχέση σου έχει βαλτώσει


JTeam

20 Σεπτεμβρίου 2022

Relationship burnout: 5 σημάδια που μαρτυρούν ότι η σχέση σου έχει βαλτώσει
Βλέπεις... οι σχέσεις πολλές φορές θέλουν προσπάθεια, ή ώρα να μπει τέλος

Μπορεί να πίστευες πως θα είσαι με κάποιον μια ζωή. Μπορεί να είχες πάρει την απόφαση να βρεις τον άνθρωπο σου. Μπορεί όμως και τα πράγματα να μην πηγαίνουν όπως τα περιμένουμε και τελικά να βαλτώνουν. Ναι, στην πραγματική ζωή συμβαίνουν και αυτά. (δυστυχώς ή ευτυχώς, θα δείξει).

Ένα φαινόμενο για το οποίο αρκετοί ψυχολόγοι και ειδικοί μιλούν τελευταία, είναι φυσικά το burn out. Η εξάντληση δηλαδή, σωματική είτε ψυχική, η οποία στην πλειονότητα οδηγεί σε ασθένεια, αν δεν λάβεις τα κατάλληλα μέτρα. Το burn out όμως δεν αφορά μόνο τα επαγγελματικά και την δουλειά. Είναι και ένα συναίσθημα, ακόμη και κατάσταση η οποία μπορεί να εμφανιστεί και σε σχέσεις. Εξού και relationship burnout. Πώς όμως το εντοπίζεις; Άλλωστε αν δεν αναγνωρίσεις/ συνειδητοποιήσεις μια κατάσταση, πώς θα την αντιμετωπίσεις;

Jenny.Gr


Και επειδή με άγνοια δεν γίνεται δουλειά, πάμε να δούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να κοιτάξεις, σε περίπτωση που η σχέση σου αρχίζει και βαλτώνει. Σε κάνει να νιώθεις εξαντλημένη και πως δεν σε γεμίζει πια... Ίσως ο χρόνος μαζί να μην είναι τόσο ευχάριστος όσο κάποτε, η σπίθα να μοιάζει σαν να λιγοστεύει και να έχει απομείνει μόνο η συνήθεια και κάποια αγάπη.

Τα ζευγάρια μπορεί να βιώσουν συναισθηματική εξάντληση, σωματική εξάντληση ή συνδυασμό και των δύο. Αυτά είναι 5 από τα βασικά συναισθήματα και συμπεριφορές που μπορεί να υποδηλώνουν μια τέτοια κατάσταση:

Έντονο αίσθημα πως δεν υπάρχει κίνητρο για τίποτα

Όταν νιώθετε πως η έξοδος και το να κάνετε δραστηριότητες μαζί, μοιάζει περισσότερο με αγγαρεία, παρά με ευχαρίστηση, τότε θα μπορούσε ένα καμπανάκι να χτυπήσει κάπου εδώ. Αν έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για να περνάς χρόνο με τον σύντροφο σου και πια δεν σου κάνει αίσθηση να τον δεις και να χαρείς μαζί του, τότε ίσως είναι η αρχή για να σκεφτείς κάποια πράγματα και να κάνεις ένα restart, προτού είναι πολύ αργά.

Απελπίζεσαι εύκολα (ακόμη και για το παραμικρό)

Σημασία έχει να ξέρεις που θες να πας και για τι θες να προσπαθήσεις, αν με το παραμικρό αφήνεις τα πάντα να σε επηρεάσουν και δεν σε νοιάζει να συμβάλλεις για να κάνεις τα πράγματα καλύτερα, και αν δεν παίρνεις σωστές αποφάσεις για να νιώσετε και οι δυο καλύτερα, τότε και πάλι είναι στιγμή για να κοιτάξεις μέσα σου τι πραγματικά θες, αλλά και τι πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να βρεις και πάλι την χαμένη διάθεση στην σχέση σου.

Δεν νιώθεις πια την ίδια σύνδεση

Εδώ έρχεται και η σεξουαλική επαφή, αν είναι σπάνια, αν πλέον δεν συζητάτε για την σχέση σας, δεν σας ενδιαφέρει προς το που οδεύουν τα πράγματα και γενικότερα, υπάρχει μια αίσθηση αποξένωσης, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις και πάλι (αν πραγματικά το επιθυμείς) τις απαραίτητες ενέργειες για να δεις, αν πρέπει να μπει ένα τέλος ή απλά χρειαζόταν κάτι (ακόμη και αρνητικό) για να σας ξυπνήσει πάλι την φλόγα και να ανανεωθείτε.

Αρχίζεις και έχεις αμφιβολίες για την σχέση σου

Έχεις την επιθυμία να γνωρίσεις κάτι καινούργιο; Βαριέσαι να κάνεις το οτιδήποτε με τον σύντροφο σου και δεν ξέρεις τι πραγματικά έχει αξία σε αυτήν την σχέση; Ξεκινούν οι δεύτερες σκέψεις; Όλα τα παραπάνω αρκούν για να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου η σχέση σου, βρίσκεται σε burn out.

Δεν έχεις πια την υπομονή που είχες

Βρίσκεις τον εαυτό σου πολύ πιο εύκολα εκνευρισμένο ή απογοητευμένο. Ίσως οι συνήθειες και οι ιδιορρυθμίες του συντρόφου σου να μην είναι πλέον τόσο ελκυστικές. Αυτή η αλλαγή της ιδιοσυγκρασίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συχνότερες διαφωνίες και τσακωμούς και ένα ανερχόμενο τέλος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.