WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 5 γλώσσες της συγγνώμης: Πώς θα σε βοηθήσουν να έχεις μια υγιή σχέση με τον σύντροφό σου


JTeam

29 Ιουλίου 2023

Οι 5 γλώσσες της συγγνώμης: Πώς θα σε βοηθήσουν να έχεις μια υγιή σχέση με τον σύντροφό σου
pexels
Υπάρχουν 5 γλώσσες συγγνώμης. Αν βρούμε τη δική μας κι αναγνωρίσουμε εκείνη του συντρόφου μας, θα καταφέρουμε να δεθούμε περισσότερο και να έχουμε τη σχέση που μας αξίζει

Η γλώσσα της αγάπης είναι γνωστή ότι σε φέρνει πιο κοντά στον σύντροφό σου αλλά ήξερες ότι υπάρχει και η γλώσσα της συγγνώμης, η οποία κάνει θαύματα; Ίσως δεν το έχεις σκεφτεί ποτέ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παραδέχεσαι και απολογείσαι για τα λάθη σου μπορεί να κάνει υγιή τη σχέση σου και να τη σώσει.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και καθένας έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να θεωρούμε ότι αρκεί η λέξη για να διορθωθεί η κατάσταση. Ή ένα απλό «έχεις δίκιο», που χρειάζεται θάρρος για να το παραδεχθούμε.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν 5 γλώσσες συγγνώμης, και αν βρούμε τη δική μας κι αναγνωρίσουμε εκείνη του συντρόφου μας, θα καταφέρουμε να δεθούμε περισσότερο και να έχουμε τη σχέση που μας αξίζει.

Οι 5 γλώσσες της συγγνώμης

  • Η έκφραση μετάνοιας (Ντρέπομαι που σε πλήγωσα, για παράδειγμα)
  • Η ανάληψη ευθύνης (Σε πλήγωσα και έκανα λάθος)
  • Η ειλικρινής μεταμέλεια (Καταλαβαίνω πόσο σε πλήγωσα, λυπάμαι. Δε θα ξαναγίνει. Την επόμενη φορά θα φερθώ διαφορετικά)
  • Η ανάγκη για επανόρθωση (Τι θέλεις να κάνω για να το διορθώσω;)
  • Η συγχώρεση (Σου ζητώ να με συγχωρέσεις που σε απογοήτευσα)

Έστω ότι δεν γνωρίζουμε ποια από τις παρακάτω αποδέχεται ο αγαπημένος μας. Αν απλώς πούμε συγγνώμη και προχωρήσουμε τη ζωή μας, θα θεωρήσει ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και θα περιμένει πως θα τον πληγώσουμε στο μέλλον. Τα προβλήματα ξεπερνιούνται όχι με την αναγνώριση του λάθους μας, αλλά με τη δέσμευση πως όλα θα πάνε καλά και δεν πρόκειται να ξανακάνουμε το ίδιο. Φτάνει να το κάνουμε πράξη.

Όσο για τις γλώσσες της αγάπης, είναι συνήθως διαφορετικές σε μία σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτές είναι:

  • Οι λέξεις εκτίμησης (όπως τα κομπλιμέντα και το συχνό σ'αγαπώ)
  • Οι εξυπηρετήσεις (το να κάνουμε που και που τις μικροδουλειές που είναι συνήθως υποχρέωση του άλλου)
  • Ο ποιοτικός χρόνος που προσφέρουμε ακούγοντας και επικοινωνώντας σε βάθος
  • Η σωματική επαφή
  • Τα δώρα

Εσύ, ποια εφαρμόζεις στη σχέση σου;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.