WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

D - factor: Το ψυχολογικό τεστ που μετράει τη «σκοτεινή» σου πλευρά


JTeam

30 Ιουλίου 2023

D - factor: Το ψυχολογικό τεστ που μετράει τη «σκοτεινή» σου πλευρά
pexels
Ο D-factor είναι παρόμοιος με την έννοια της γενικής νοημοσύνης

Οι ψυχοπαθείς, οι νάρκισσοι και οι σαδιστές έχουν όλοι κάτι κοινό: έναν «σκοτεινό πυρήνα» στην προσωπικότητά τους, όπως λένε οι ειδικοί. Τα λεγόμενα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας στην ουσία αποτελούν την έκφραση της τάσης να βάζουμε τον εαυτό μας μπροστά και πάνω από τους άλλους, ακόμα και όταν αυτό είναι σε βάρος τους.

Το τεστ "D-factor" έρχεται να δείξει κατά πόσο έντονη είναι η σκοτεινή πλευρά σου στη ζωή σου. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του LiveScience, προηγούμενες μελέτες επικέντρωναν στις διαφορές μεταξύ των «σκοτεινών» χαρακτηριστικών, επειδή «προφανώς υπάρχει διαφορά μεταξύ του ναρκισσισμού και της ψυχοπαθούς συμπεριφοράς στην καθημερινή ζωή» όπως εξηγεί ο Ίνγκο Ζέτλερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Ωστόσο, εμάς μας ενδιέφεραν περισσότερο οι ομοιότητες».

Ο D-factor που ο Ζέτλερ και οι συνεργάτες του περιγράφουν στη μελέτη είναι παρόμοιος με την έννοια της γενικής νοημοσύνης (general intelligence), ή, αλλιώς, G-factor- που είναι ένας αριθμός ο οποίος απεικονίζει τη νοημοσύνη όπως αυτή εκφράζεται μέσα σε μια σειρά από τεστ. Ο G-factor κάποιου έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την «πρόγνωση» κάποιων στοιχείων στη ζωή, όπως η επαγγελματική επιτυχία.

Μια από τις πιο κοινές τριάδες είναι η «σκοτεινή τριάδα» του ναρκισσισμού (υπέρμετρη φιλαυτία), μακιαβελισμού (τάση χειραγώγησης των άλλων) και της ψυχοπάθειας (αντικοινωνική συμπεριφορά, περιφρόνηση). Ο Ζέτλερ και οι συνάδελφοί του επέκτειναν τη λίστα, ασχολούμενοι με εννιά χαρακτηριστικά: Τα άλλα έξι ήταν ο εγωισμός, η ηθική αποσύνδεση (η πεποίθηση δηλαδή ότι οι κανόνες της ηθικής δεν ισχύουν για αυτόν), ο ψυχολογικός «δικαιωματισμός» (η πεποίθηση ότι σε κάποιον αξίζουν περισσότερα από ό,τι σε άλλους), ο σαδισμός, η κακεντρέχεια/ εκδικητικότητα (ακόμα και σε βάρος του ίδιου του προσώπου) και το προσωπικό συμφέρον.

Εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες άτομα απάντησαν σε online ερωτηματολόγια, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να συλλέξουν μεγάλο εύρος στοιχείων. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μοντέλα στατιστικής. Όπως διαπιστώθηκε, τα χαρακτηριστικά αυτά όντως τείνουν να παρατηρούνται μαζί- για την ακρίβεια, ο D-factor είναι αρκετά ισχυρός για να μπορεί να ευθύνεται για μια γενικότερα σκοτεινή προσωπικότητα.

Ο D-factor μπορεί να μετρηθεί σε ένα τεστ, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ, και στην ουσία δείχνει τη «δύναμη» της «σκοτεινής πλευράς» του χαρακτήρα σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.