WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι σημαίνει αν ονειρευόμαστε ότι μας κυνηγούν; - Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί


JTeam

31 Ιουλίου 2023

Τι σημαίνει αν ονειρευόμαστε ότι μας κυνηγούν; - Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί
«Τα όνειρα αντιπροσωπεύουν τις ασυνείδητες επιθυμίες, τις σκέψεις και τα κίνητρα που ο συνειδητός μας νους, καταπιέζει»

Είναι πράγματι μυστήριο τα όνειρα. Σπάνια βγάζουν νόημα και τις περισσότερες φορές μας προκαλούν συναισθήματα άγνωστα. Συνήθως φοβόμαστε να τα «αποκωδικοποιήσουμε», ενώ δεν γνωρίζουμε τι πρέπει να σκεφτούμε ή να κάνουμε.

Σύμφωνα με τον θρυλικό Φρόυντ, τα όνειρα αποτελούν την «βασιλική οδό προς το υποσυνείδητο κόσμο μας». Και αυτό σημαίνει πως μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά με τις βαθύτερες επιθυμίες και σκέψεις μας, τις οποίες πολλές φορές καταπιέζουμε. Την ίδια θεωρία υποστηρίζουν και πολλοί ακόμη ψυχίατροι και ψυχαναλυτές της εποχής. Τα όνειρα μπορούν πράγματι να μας δώσουν πολλά στοιχεία για την ψυχοσύνθεση μας, και την συναισθηματική μας κατάσταση, ακόμη και αν θεωρούμε πως δεν βγάζουν κάποιο νόημα.

Η προσέγγιση των ονείρων από τον Φρόυντ και το πείραμα από το ΜΙΤ

Σύμφωνα με τον Φρόυντ, οι πηγές των ονείρων περιλαμβάνουν ερεθίσματα από τον εξωτερικό κόσμο, υποκειμενικές εμπειρίες, οργανικά ερεθίσματα μέσα στο σώμα και νοητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο Φρόυντ έδινε τόση μεγάλη βαρύτητα στα όνειρα, καθώς θεωρούσε ότι σε αυτή την κατάσταση ο άνθρωπος χαμηλώνει τις άμυνές του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απελευθερώνεται καταπιεσμένο υλικό από το υποσυνείδητο και να περνάει στο συνειδητό, ακόμα και με διαστρεβλωμένη μορφή.
Κάπως έτσι, τα όνειρά μας είναι μια αντανάκλαση της ημέρας μας.

Jenny.Gr

Σε μια μελέτη του MIT του 2003 σε 29 άτομα που κρατούσαν ημερολόγιο για την ημέρα τους και τα όνειρά τους, το 65% των όσων συνέβαιναν στα όνειρα επηρεάζονταν από όσα συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης των συμμετεχόντων. Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2019 δείχνει ότι πολλά μέρη της ζωής μας μπορούν να εμφανιστούν στα όνειρά μας, συμπεριλαμβανομένων των ειδησεογραφικών γεγονότων, των θρησκευτικών πεποιθήσεων, του χρόνιου πόνου, ακόμη και της διάθεσής μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα όνειρα των ατόμων, είναι και το να βλέπουν τον εαυτό τους, να τρέχει να ξεφύγει από κάτι.

Γιατί όμως ονειρευόμαστε πως μας κυνηγούν;

Οι πρώτες αναλύσεις σε ένα τέτοιο όνειρο έχουν ως εξής: Αρχικά οι ειδικοί μας καλούν να σκεφτούμε: «Αισθάνομαι σαν να τρέχω να ξεφύγω από κάτι που με κυνηγάει, ή σαν να προσπαθώ να κρυφτώ από κάτι που δεν θέλω να αντιμετωπίσω»;

  • Αν ονειρευόμαστε ότι τρέχουμε σε ένα αδιέξοδο ή ένα ατελείωτο μονοπάτι, οι ειδικοί εξηγούν ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας ωθεί να αντιμετωπίσουμε επιτέλους την αγχωτική κατάσταση που αποφεύγουμε εδώ και καιρό.
  • Αν στο όνειρο μας, βλέπουμε πως μας κυνηγάει ένα άτομο - είτε πρόκειται για έναν ξένο, είτε για κάποιον που γνωρίζουμε - πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι η προσωπικότητα αυτού του ατόμου και πώς προσεγγίζει τη ζωή. Είναι για παράδειγμα επικριτκός; «Οι άνθρωποι που βλέπουμε στα όνειρά μας συχνά αντιπροσωπεύουν κομμάτια του εαυτού μας», τονίζουν οι ειδικοί.
  • Από την άλλη, αν στο όνειρο μας βλέπουμε πως μας κυνηγάει κάποιο ζώο, συχνά αυτό σημαίνει ότι ερχόμαστε σε επαφή με τα δικά μας ζωώδη ένστικτα, που καταπιέζουμε.

Πως αντιδράμε σε ένα τέτοιο όνειρο;

Η καλύτερη πρακτική είναι να σταματήσουμε να τρέχουμε. Ναι, ακόμα και στον ύπνο μας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν συνεχίσουμε να αποφεύγουμε όσα μας τρομάζουν, μπορεί να κάνουμε την κατάσταση χειρότερη. «Όταν τρέχουμε να ξεφύγουμε από τους φόβους μας, αυτοί γίνονται όλο και μεγαλύτεροι στη φαντασία μας», λέει η Jane Teresa Anderson, αναλυτής ονείρων και συγγραφέας του βιβλίου Bird of Paradise: Δαμάζοντας το ασυνείδητο για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, στο New Yorker Magazine. «Από την άλλη, όταν αντικρύζουμε τους φόβους μας, μπορούμε να βρούμε πώς να τους αντιμετωπίσουμε, αλλά και τον λόγο ύπαρξης τους», συνεχίζει. «Ας θεωρήσουμε λοιπόν τα όνειρα που μας κυνηγούν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ως μια ευκαιρία να τερματίσουμε τον φαύλο κύκλο των φόβων σας».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.