WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Φοβίες: Αυτές είναι οι 3 πιο σπάνιες - Σου λένε κάτι;


JTeam

22 Αυγούστου 2023

Φοβίες: Αυτές είναι οι 3 πιο σπάνιες - Σου λένε κάτι;
pexels
Οι παρακάτω φοβίες είναι παράξενες και αρκετά σπάνιες - Ζουν όμως ανάμεσά μας και διαρκούν από έξι μήνες και πάνω, παραλύοντάς μας από τον φόβο

Ένας υπερβολικός και παράλογος φόβος που γεννιέται από την έκθεση σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα. Έτσι ορίζεται η φοβία, την οποία πιθανότατα βιώνεις κι εσύ σε κάποια της μορφή, και είναι ουσιαστικά φόβος, αλλά σε πιο υπερβολική, έντονη και χρόνια μορφή. Οι φοβίες σε καταδιώκουν και σε κάνουν να στριφογυρνάς στο κρεβάτι. Αν έχεις βιώσει κάποια, μάλλον ταυτίζεσαι με την περιγραφή.

Ο Αμερικανός γιατρός, Benjamin Rush προσπάθησε να δώσει επίσημο ορισμό σε αυτό που μας συμβαίνει το 1786 ενώ μέχρι τότε, η φοβία είχε να κάνει περισσότερο με μια σειρά συμπτωμάτων που παρέπεμπαν σε σωματική ασθένεια. Μετά τη διατύπωση του Rush, το φαινόμενο άρχισε να θεωρείται περισσότερο ψυχολογικής φύσης.

Jenny.Gr
pexels

Ξέρεις ότι έχεις φοβία για κάτι όταν ο φόβος που σε πιάνει, είναι υπερβολικός, ξεφεύγει από τη λογική και έχει διάρκεια από έξι μήνες και πάνω.

Οι πιο σπάνιες φοβίες - Σου λένε κάτι;

Για το νούμερο 4

Γνωστή ως tetraphobia, η φοβία για τον αριθμό 4 ξεκίνησε περισσότερο από τις ανατολικές χώρες γιατί σε πολλές γλώσσες (όπως στα κορεάτικα και τα ιαπωνικά), η ήχος της λέξης "four" είναι παρόμοιος με τον ήχο της λέξης "death". Κάπως έτσι το 4 συμβολίζει τον θάνατο για κάποια άτομα με αποτέλεσμα πολλά ξενοδοχεία να παραλείπουν τον συγκεκριμένο αριθμό. Μάλιστα, στη νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Κίνα, η αρίθμηση στα πλοία και στα αεροσκάφη, σπάνια λήγει σε 4.

Για τα βατράχια

Κάποιοι από εμάς ακινητοποιούμαστε μπροστά στα μεγάλα μάτια και το δέρμα ενός βατράχου. Η φοβία που είναι σχετικά άγνωστη, είναι γνωστή ως batrachophobia, και ξεκινάει από τη δεκαετία του 1980, όπου μία νεαρή γυναίκα στο Michigan άρχισε να βλέπει εφιάλτες αφού είδε ξαφνικά μπροστά της έναν βάτραχο όσο κούρευε το γκαζόν του σπιτιού της. Από τότε, δεν μπορούσε καν να ακούει τα βατράχια στο ποτάμι που βρισκόταν δίπλα από εκεί που έμενε και όλο αυτό της προκαλούσε πανικό.

Για τα γένια

Η λεγόμενη πογονοφοβία ορίζει ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν έναν άνδρα χωρίς γενειάδα. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που όχι απλώς το προτιμούν, αλλά μπορεί να τρομοκρατηθούν στη θέα ενός προσώπου με τρίχες. Ένα άτομο που πάσχει από αυτή τη φοβία και βλέπει τρίχες στο πρόσωπο ενός άλλου ατόμου, μπορεί να εκδηλώσει μεγάλο άγχος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία και την ψυχική του ηρεμία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.