WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 τρόποι να φύγεις από μια τοξική σχέση


JTeam

27 Αυγούστου 2023

6 τρόποι να φύγεις από μια τοξική σχέση
pexels
Το να βρεις τη δύναμη να φύγεις από μια τοξική σχέση, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν ο σύντροφός σου είναι χειριστικός - Μπορείς όμως να τα καταφέρεις

Οι πρώτοι μήνες σε μια σχέση ξεκινούν συνήθως ρόδινα. Τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά, αργούν να φανούν αλλά όταν κάνουν την εμφάνισή τους, έχεις ήδη αναπτύξει συναισθήματα. Κι όμως, οι ειδικοί τονίζουν πως όσο κι αν δυσκολεύεσαι, υπάρχει τρόπος να εγκαταλείψεις οριστικά μια τοξική σχέση.

Οι συμπεριφορές που δείχνουν ότι ο σύντροφός σου τελικά είναι τοξικός, είναι αρκετά αναγνωρίσιμες όσο ο καιρός περνάει. Δεν σε στηρίζει πουθενά και για τίποτα, θέλει να είναι το επίκεντρο του κόσμου, δεν σε σέβεται καθόλου, ούτε επικοινωνεί μαζί σου ενώ έχει υπερβολικές απαιτήσεις, αγνοώντας τις δικές σου συναισθηματικές ανάγκες.

Όλα αυτά είναι λίγο - πολύ γνωστά. Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρεις τον τρόπο να απεγκλωβιστείς από αυτό που ζεις. Όσο αδύνατο και αν σου φαίνεται, υπάρχει τρόπος να λύσεις τα δεσμά ενός συντρόφου που γεμίζει τη σχέση σας με τοξικότητα και σου κάνει gaslighting. Αν αναρωτιέσαι πώς, το Stylist συγκέντρωσε έναν mini οδηγό διαφυγής.

Jenny.Gr
pexels

6 τρόποι να φύγεις από μια τοξική σχέση

  • Κατάλαβε ότι αξίζεις μια υγιή αγάπη

Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος μιας τοξικής σχέσης, είναι η ελπίδα ότι μπορείς να κάνεις θαύματα, μετατρέποντας μια δυσλειτουργική σχέση και «αγάπη» σε κάτι υγιές. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ γι' αυτό αν δεν πιστέψεις ότι χρειάζεσαι έναν σύντροφο που να σε νοιάζεται και να σε αγαπάει πραγματικά, τότε μένεις σε μια κατάσταση που σε παγιδεύει.

«Αναγνώρισε λοιπόν την ανάγκη σου για μια υγιή σχέση. Αγάπησε λίγο παραπάνω τον εαυτό σου και θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις αυτομάτως και όλα τα red flags που είναι μπροστά σου, εδώ και καιρό», όπως λέει με σιγουριά και η ψυχολόγος, σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας, Marianne Vicelich.

  • Παραδέξου την τοξικότητα της σχέσης

Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά αν δεν το κάνεις, θα συνεχίσεις να μένεις με το άτομο που σε καταστρέφει. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr Bijal Chheda-Varma στο Nightingale Hospital του Λονδίνου, μπορούμε να διαχειριστούμε το τέλος μιας σχέσης μόνο αν παραδεχτούμε και κατανοήσουμε 100% τους λόγους που μας οδήγησαν εκεί.

Όπως περιγράφει: «Πρέπει να περάσουμε από όλα τα συναισθηματικά στάδια παραδοχής. Η αναγνώριση ότι η σχέση ήταν τοξική, φέρνει πόνο, θυμό, απώλεια, λύπη. Μόνο αν βιώσουμε όλα αυτά, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

  • Θυμήσου ποια είσαι

Το πιο πιθανό είναι να έχεις χάσει τον εαυτό σου μέσα σε μια τοξική σχέση. Θυμήσου λοιπόν ποια πραγματικά είσαι, τις ανάγκες σου, τις χαμένες σου φιλοδοξίες και ανάκτησε τα επίπεδα της αυτοεκτίμησής σου.

Μόνο έτσι θα μπορέσεις να προχωρήσεις, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια, Samantha Carbon. Το κλειδί είναι να θυμηθείς τις αξίες σου και τι ακριβώς ζητάς από μια υγιή σχέση.

Jenny.Gr
pexels
  • Κάνε καταγραφή των συναισθημάτων σου

Επειδή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιχειρήσεις να κάνεις κάποιο πισωγύρισμα και θα επιδοθείς σε ένα γερό συναισθηματικό roller coaster, η ψυχοθεραπεύτρια Ivana Franekova προτείνει να κάνεις μερικά πρακτικά βήματα.

Μην μπερδεύεις τα συναισθήματα με τα γεγονότα γιατί έτσι, θα δικαιολογείς συνέχεια τις συμπεριφορές του. Κάνε καταγραφή των συναισθημάτων σου, πώς σε έκανε δηλαδή να νιώθεις όσο ήταν κοντά σου και διάβασε όλες τις σκέψεις σου καταγεγραμμένες μετά από λίγες μέρες με καθαρό μυαλό. Είναι πολύ βοηθητικό για να πάρεις την απόφαση να πεις το οριστικό αντίο.

  • Μην περιμένεις να ζητήσει συγγνώμη

Αν με μια συγγνώμη, τα διαγράφεις όλα, τότε θα συνεχίσεις να είσαι κοντά στο άτομο που σου ρουφά όλη την ενέργεια.

Εστίασε σε σένα και στις δικές σου ανάγκες. Μια συγγνώμη δεν είναι ικανή να αλλάξει τίποτα. Μόνο εγγυάται ότι το ίδιο έργο θα επαναληφθεί σύντομα.

  • Συγχώρεσε

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να φύγεις οριστικά από μια σχέση από το να συγχωρήσεις πραγματικά το άτομο που φερόταν τόσο καιρό τοξικά απέναντί σου.

Είναι το αντίδοτο για να μπορέσεις να προχωρήσεις σε μια υγιή κανονικότητα και στη συνέχεια σε μια υγιή σχέση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.