WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Λες εύκολα ψέματα; Το ψυχολογικό τεστ που θα σε προδώσει


JTeam

14 Σεπτεμβρίου 2023

Λες εύκολα ψέματα; Το ψυχολογικό τεστ που θα σε προδώσει
pexels
Ποια είναι η σχέση σου με τα ψέματα;

Μπορεί η μύτη μας να μη μπορεί να μεγαλώσει όπως στην περίπτωση του Πινόκιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση μας με το ψέμα δεν έχει σταθερές βάσεις. Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Basic and Applied Social Psychology, το ψέμα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο με το 60% των συμμετεχόντων να παραδέχεται ότι αρχίζει να λέει ψέματα μετά από μια 10λεπτη συζήτηση.

Ο ψυχολόγος Pίτσαρντ Γουάισμαν σε προκαλεί να κάνεις το παρακάτω τεστ για να δεις αν είσαι κακός ή καλός ψεύτης. Η λογική του τεστ είναι πολύ απλή. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να σχηματίσεις με τον δείκτη του κυρίαρχου χεριού σου ένα κεφαλαίο Q μέσα σε 5 δευτερόλεπτα.

Αν είσαι καλός ψεύτης, θα έχεις κάνει την «ουρά» του Q προς την αριστερή πλευρά του μετώπου σου. Αν πάλι είσαι κακός ψεύτης, προς τη δεξιά. Αυτοί που «ζωγράφισαν» το Q με την ουρά προς τα αριστερά, είναι πιο εξωστρεφείς και δίνουν σημασία στο τι βλέπουν οι άλλοι, γι’ αυτό και το Q έχει ζωγραφιστεί έτσι ώστε να το διαβάζει καλύτερα αυτός που μας κοιτά. Οι υπόλοιποι είναι πιο εσωστρεφείς και όχι τόσο πειστικοί όταν λένε ψέματα.

Για να καταλάβεις γενικά αν κάποιος σου λέει ψέματα, πρέπει πέρα από τις λεπτομέρειες με τις οποίες περιγράφει κάτι, να εξετάσεις και τον τρόπο που μιλάει. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλήξεις πιο εύκολα στην αλήθεια. Όταν τα μοτίβα ομιλίας των ανθρώπων αρχίζουν να γίνονται ακανόνιστα, κάνοντας παύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια τους έρχονται μαζεμένες πολλές ιδέες και μετά σταματούν απότομα για μια στιγμή, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργούν επί τόπου ιστορίες που ταιριάζουν στην περίσταση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.