WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο τρόπος για να κάνεις τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί σαν να είναι 30 χρόνια νεότερος


JTeam

21 Σεπτεμβρίου 2023

Ο τρόπος για να κάνεις τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί σαν να είναι 30 χρόνια νεότερος
Pexels/cottonbro
Υπάρχει τρόπος να γυρίσεις τον εγκέφαλό σου πίσω στον χρόνο;

Ο εγκέφαλός μας μπορεί ουσιαστικά να γερνάει με διαφορετικό ρυθμό από ό,τι εμείς ηλικιακά. Ανάλογα με την υγεία, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειές μας αλλά και την προσωπικότητά μας, μπορούμε να είμαστε μικρότεροι ή μεγαλύτεροι όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργεί.

Νέα έρευνα από μια ομάδα ψυχολόγων δείχνει έναν απλό τρόπο για το πώς μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει τον εγκέφαλό του να δουλεύει σαν να είναι χρόνια μικρότερος.

Πώς θα κάνεις τον εγκέφαλό σου νεότερο (ανεξάρτητα από την πραγματική σου ηλικία)

Δεν χρειάζεσαι την επιστήμη για να μάθεις ότι η γνωστική σου ικανότητα και οξύνοια, επηρεάζεται στη δεκαετία των 30 και των 40 ενώ παρουσιάζει σημαντική πτώση γύρω στα 60. Παρόλο που οι περισσότερες έρευνες για την υγεία του εγκεφάλου έχουν γίνει σε μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, νέες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και στη μέση ηλικία ο εγκέφαλος μπορεί να ενισχυθεί με τη συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, σε νευροψυχολογικές εξετάσεις οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται ότι ξεκινούν να χάνουν το δυναμικό της εγκεφαλικής τους λειτουργίας ήδη μετά τα 20 και σίγουρα μετά τα 30. Παρόλο που αυτές οι μειώσεις είναι αρχικά ανεπαίσθητες, προστίθενται με κάθε δεκαετία που περνά και συχνά γίνονται πιο αισθητές μετά την ηλικία των 50- 60.

Η ομάδα της πιο πρόσφατης έρευνας, στηρίχθηκε σε 33 ενήλικες συμμετέχοντες πάνω από την ηλικία των 55, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν εγγραφή σε διάφορα τμήματα προκειμένου να μάθουν νέες δεξιότητες: από το να μάθουν τραγούδι μέχρι Ισπανικά.

Οι συμμετέχοντες τα πήγαιναν πολύ καλά στο καραόκε και φυσικά στο να παραγγέλνουν στο αγαπημένο τους εστιατόριο αλλά οι ουσιαστικές δεξιότητες που αποκτούσαν, δεν ήταν και οι πιο εντυπωσιακές, σύμφωνα με το απλό αυτό πείραμα.

Το πείραμα αυτό κράτησε 3 μήνες και ενίσχυσε σε τέτοιον βαθμό την προσοχή και τη μνήμη των συμμετεχόντων που ο εγκέφαλός τους άρχισε να παρομοιάζεται με τον εγκέφαλο ενός 30χρονου. Το πιο εντυπωσιακό δε, ήταν πως οι εγκεφαλικές τους λειτουργίες συνέχισαν να βελτιώνονται και μετά το τέλος της έρευνας.

Τα οφέλη από τις μικρές αυτές ασχολίες μπορεί να είναι απίστευτα για τον εγκέφαλό μας ανεξάρτητα από την ηλικία που έχουμε. Μη σταματάς λοιπόν ποτέ να εξασκείς το μυαλό σου και να το εκπαιδεύεις σε κάτι καινούριο γιατί έτσι τον βοηθάς να γίνεται λειτουργικά, όλο και πιο μικρός.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.