WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι για να σταματήσεις να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα


Ερασμία Αρβανιτά

6 Νοεμβρίου 2023

5 τρόποι για να σταματήσεις να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα
Pexels/ Samson Katt
Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι άλλοι πάντα θα σχηματίζουν μια γνώμη για εμάς 

Το να αλλάζεις τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στην προσπάθειά σου να σε «δουν» θετικά οι υπόλοιποι, πολλές φορές είναι απλώς σπατάλη ενέργειας.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι απλά ο εαυτός σου. Και σε αυτό το «ταξίδι» υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μετριάσεις το άγχος σου για πώς σε βλέπουν οι άλλοι.

Θα τους βρεις παρακάτω.

Το να ανησυχείς για όσα πιστεύουν οι άλλοι για εσένα, είναι μέρος της ανθρώπινη φύσης

Υπάρχει λόγος που νοιάζεσαι για το πώς σε βλέπουν οι άλλοι. Συνήθως, όταν νιώθουμε ανασφάλεια ή χάνουμε την αυτοεκτίμησή μας, αναζητούμε «έγκριση» από τις συμπεριφορές των υπολοίπων. Εξάλλου, ως ανθρώπινα όντα μοιραζόμαστε μια έμφυτη επιθυμία να συνδεθούμε με τους άλλους, και η απόρριψη είναι κατανοητό να μας προκαλεί φόβο. Το να κατανοήσεις, λοιπόν, ότι η επιθυμία σου να είσαι αρεστός/η είναι έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους, είναι πραγματικά μία καλή αρχή.

Δημιούργησε μία λίστα με ό,τι σε κάνει να νιώθεις υπερηφάνεια

Ένας βοηθητικός τρόπος για να αρχίσεις να νοιάζεσαι λιγότερο για όσα πιστεύουν οι άλλοι για ‘σένα, είναι να δημιουργήσεις μία λίστα ή ένα «ημερολόγιο» με όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπερηφάνεια. Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο απαιτητικό, αλλά τα οφέλη από την τήρηση αυτής της πρακτικής είναι ανεκτίμητα. Το πιο σημαντικό είναι να δώσεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου να σκεφτεί. Έτσι, θα έχεις μία διέξοδο για την επεξεργασία των συναισθημάτων σου.

Θέσε σαφή όρια

Αν είσαι people pleaser, μπορεί να είναι δύσκολο να θέσεις σαφή όρια. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όταν δεν μπορείς να πεις «όχι» επειδή η ανάγκη σου για αποδοχή είναι μεγαλύτερη από την ικανότητά σου να αρνείσαι μερικά πράγματα, τότε προσπάθησε να εξασκηθείς σε αυτό. Όταν λες σε όλα «ναι» το κάνεις επειδή είναι το «σωστό» για εσένα ή επειδή θέλεις να είσαι αρεστός/η;

Ενίσχυσε την αυτοεκτίμησή σου

Όταν αισθάνεσαι ότι η αναζήτηση έγκρισης επηρεάζει την ευημερία σου, το να δουλέψεις πάνω στην αυτοαποδοχή σου μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο. Αυτό προφανώς δεν έρχεται από μία ημέρα στην άλλη, και φυσικά διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Απομακρύνσου από οτιδήποτε σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα

Προφανώς αυτό δε σημαίνει να μην αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα ή τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν. Ωστόσο, το να κάνεις ένα διάλλειμα ή ακόμα και να βγάλεις από τη ζωή σου οτιδήποτε σε δυσαρεστεί ή σε «βομβαρδίζει» με αρνητικά συναισθήματα είναι μία καλή επιλογή. Αυτό μπορεί ακόμα και να σημαίνει ότι θα απέχεις για λίγο διάστημα από τα social.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.