WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πολιτισμός και τέχνη με συνταγή γιατρού, για συμπληρωματική αγωγή στην ψυχική υγεία


JTeam

29 Νοεμβρίου 2023

Πολιτισμός και τέχνη με συνταγή γιατρού, για συμπληρωματική αγωγή στην ψυχική υγεία
Η τέχνη είναι θεραπευτική και πλέον θα «μοιράζεται» και με συνταγή γιατρού

Πλέον θα υπάρχει στη χώρα, η «πολιτιστική συνταγογράφηση», ως συμπληρωματική αγωγή στην ψυχική υγεία. Πρόκειται για ένα νέο αντικείμενο του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται με 8,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Περιλαμβάνει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος- από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής»- και την ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων συνεργασίας μεταξύ φορέων ψυχικής υγείας και πολιτιστικών, που εποπτεύονται από το αρμόδιο υπουργείο.

Jenny.Gr

Οι τέχνες και η ενασχόληση με αυτές, λειτουργούν θεραπευτικά στη σωματική και την ψυχική υγεία, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ, επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη. «Η ευεργετική αυτή επίδραση ξεπερνά το άτομο και αφορά στο κοινωνικό σύνολο», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού προκηρύσσει δράσεις συνεργασίας μεταξύ των δημοσίων πολιτιστικών οργανισμών και φορέων της ψυχικής υγείας, προκειμένου να υπάρξουν τα δεδομένα, που θα επιτρέψουν την ασφαλή αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής του όλου προγράμματος.

«Πρόκειται για πιλοτικό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό και καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή της αντίληψης για την ψυχική υγεία ενισχύοντας την αξία της συμπερίληψης», υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Μέσω της πολιτιστικής συνταγογράφησης, η πολιτεία σε πρώτη φάση επιδιώκει να αποδείξει ερευνητικά/ επιστημονικά τη συμπληρωματική ευεργετική επίπτωση που έχει η συστηματική επαφή των τεχνών και του πολιτισμού στους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα, δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.

Στην πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, το υπουργείο καλεί τους εποπτευόμενους πολιτιστικούς φορείς του, σε συνεργασία με φορείς ψυχικής υγείας, να διεξάγουν δράσεις θεραπείας μέσω τέχνης, οι οποίες θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και θα περιλαμβάνουν:

  • Προγράμματα Δραματοθεραπείας
  • Προγράμματα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας
  • Προγράμματα Χοροθεραπείας
  • Προγράμματα Κινηματογραφοθεραπείας
  • Προγράμματα Μουσικοθεραπείας

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.