WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πού πρέπει να βάλεις όρια αυτά τα Χριστούγεννα, αν θέλεις να περάσεις καλά


JTeam

7 Δεκεμβρίου 2023

Πού πρέπει να βάλεις όρια αυτά τα Χριστούγεννα, αν θέλεις να περάσεις καλά
Αν θέλεις να θυμάσαι νοσταλγικά αυτές τις γιορτές, καλό είναι να βάλεις πρώτα κάποια όρια

Κάποιοι λατρεύουν την περίοδο των Χριστουγέννων. Άλλοι, πάλι, όχι και τόσο. Όλες αυτές οι μαζώξεις, οι άβολες συζητήσεις, οι απαιτήσεις που έχουν οι άνθρωποι από τους άλλους, κάποιες φορές προκαλούν μια εξάντληση.

Δεν είναι ασυνήθιστo, μπορεί κι εσύ να το έχεις βιώσει. Αλλά, όταν βάζεις συγκεκριμένα όρια όλα μπορούν να κυλίσουν πιο ομαλά. Ποια είναι, όμως, τα πιο σημαντικά όρια που πρέπει να θέσεις αυτή την περίοδο των γιορτών για να προστατευτείς από την εξάντληση και την απογοήτευση;

Όρια στον χρόνο που θα περάσεις με την οικογένειά σου

Αρχικά, είναι σημαντικό να βάλεις όρια σε ό,τι αφορά τον χρόνο που σου ζητούν ή απαιτούν τα άτομα της οικογένειάς σου να περάσεις μαζί τους. Και σίγουρα αυτό είναι ένα από τα πράγματα που σε αγχώνει. Προφανώς, είναι πολύ όμορφο να περνάς τις ημέρες των γιορτών μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά τι γίνεται όταν αυτό δεν είναι αυτό που θέλεις να κάνεις; Όταν καταπιέζεσαι να κάνεις κάτι, απλώς συσσωρεύσεις αρνητικότητα. Όλα χρειάζονται μέτρο.

Όρια στα χρήματα που θα χαλάσεις

Προφανώς, τα όρια εδώ είναι τελείως υποκειμενικά. Ο προϋπολογισμός σου για τις γιορτινές αγορές φέτος, ίσως διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πάλι πρέπει να θέσεις κάποια όρια. Δεν χρειάζεται να σπαταλάς χρήματα ασύστολα.

Όρια στα σχόλια για το σώμα σου ή το φαγητό που τρως

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Σχόλια σχετικά με το σώμα σου ή ποσότητα του φαγητού που τρως δεν θα έπρεπε να είναι καν αποδεκτά. Ναι, ούτε εκείνα τα «καλοπροαίρετα». Αλλά επειδή μάλλον είναι αναπόφευκτα, καλό είναι να βάλεις τα όριά σου.

Όρια σε συζητήσεις για το relationship status σου

Θέματα σχετικά με τον εάν έχεις σχέση ή το πότε θα παντρευτείς, σίγουρα σε φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αλλά και να μη σε φέρνουν σε δύσκολη θέση, πιθανότητα δεν θέλεις να δώσεις λογαριασμό. Οπότε, καλό είναι να θέσεις όρια εκ των προτέρων και να επικοινωνήσεις το πόσο πρόθυμος/η είσαι να μιλήσεις για αυτό το θέμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.