WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 απλά βήματα για να αντιμετωπίσεις ό,τι σε φοβίζει


JTeam

27 Δεκεμβρίου 2023

4 απλά βήματα για να αντιμετωπίσεις ό,τι σε φοβίζει
Unsplash/ Emma Peneder
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάτι που φοβούνται, ακόμη και αν ο φόβος αυτός δεν είναι τόσο έντονος 

Είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα. Όλοι φοβόμαστε. Αλλά, ακόμα και ο πιο «μικρός» φόβος μπορεί να μας κάνει να αγχωθούμε για ορισμένα πράγματα ή καταστάσεις, για τα οποία προφανώς και θα προτιμούσαμε να μην ανησυχούμε. Η λήψη αποφάσεων, η αποτυχία, η απογοήτευση των άλλων, ο θάνατος ή η μοναξιά είναι πράγματα για τα οποία μόνο στη σκέψη, τρομάζουμε.

Ένα ορισμένο επίπεδο ανησυχίας είναι πάντα απολύτως φυσιολογικό, ειδικά για τις δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο, όταν οι φόβοι παρεμποδίζουν την ευτυχία μας, όλα πηγαίνουν λάθος.

Αυτά, είναι 4 απλά βήματα για να αντιμετωπίσεις ό,τι σε φοβίζει

Εξοικειώσου με τα συναισθήματά σου

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου, είναι εξοικείωση με όσα αισθάνεσαι. Εάν μάθεις να «διαβάζεις» τα αρνητικά και τα θετικά συναισθήματά σου και πότε αυτό που νιώθεις είναι πραγματικά φόβος ή αγωνία, τότε θα καταφέρεις σε μεγάλο βαθμό να το αντιμετωπίσεις.

Εντόπισε τις καταστάσεις που πυροδοτούν φόβο

Σε αυτό το βήμα, χρειάζεται να σκεφτείς τις καταστάσεις που πυροδοτούν το φόβο σου. Όποιες κι αν είναι αυτές. Βάλ’τα όλα κάτω με τη σειρά, από τις πιο μικρές συγκινήσεις μέχρι τους μεγάλους φόβους. Μερικές φορές, υπάρχει μόνο μία κατάσταση που φοβάται κανείς.

Μάθε να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου

Αυτό το βήμα, είναι σημαντικό για κάθε στιγμή της ζωής σου. Αν δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, πώς θα φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που ονειρεύεσαι; Ακόμα κι όταν μια κατάσταση σου προκαλεί φόβο, πρέπει να εμπιστεύεσαι τις δυνατότητές σου. Προφανώς, κανείς δεν είναι τέλειος.

Δοκίμασε να εκτεθείς στους φόβους σου

Ξεκίνα με ό,τι σε τρομάζει/φοβίζει λιγότερο. Μια φοβία που πραγματικά σου τρώει την ψυχή, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Και σιγά-σιγά θα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις ακόμα πιο δύσκολους φόβους. Το σημαντικό, όμως είναι να παραμείνεις πάντα χαλαρός και ψύχραιμος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.