WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο κακός ύπνος σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

7 Απριλίου 2024

Ο κακός ύπνος σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη, σύμφωνα με έρευνα
Pexels
Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ψυχική και τη σωματική υγεία σου

Ο ύπνος σχετίζεται άμεσα με την ψυχολογία μας και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη. Σου έχει τύχει να ακούσεις κομπλιμέντα για την εμφάνιση και την ενέργεια που εκπέμπεις, μετά από ένα βράδυ που κοιμήθηκες καλά, ένιωσες ότι ξεκουράστηκες και το πρωί αισθάνεσαι υπέροχα; Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στη Σουηδία, Λιόνι Μπάλτερ, δύο μελέτες απέδειξαν ότι η ποιότητα του ύπνου σου σχετίζεται με το πόσο νέος ή όχι νιώθεις. Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 429 άτομα, από 18 ως 70 ετών, που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο για την ποιότητα του ύπνου τους. Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από παρατήρηση του ύπνου των συμμετεχόντων για έναν μήνα.

Ο ύπνος κάνει καλό στην υγεία μας

Όσοι απάντησαν ότι κοιμήθηκαν καλά και τις 30 ημέρες ενός μήνα, ένιωθαν κατά 5,81 χρόνια νεότεροι από την πραγματική ηλικία τους. Όσοι από τους συμμετέχοντες υποστήριξαν από την άλλη, ότι ένα βράδυ μέσα σε αυτόν τον μήνα δεν είχαν καλό ύπνο ή κοιμήθηκαν λιγότερες ώρες απ' ότι συνήθως, η υποκειμενική ηλικία τους αυξήθηκε κατά 0,23 χρόνια.

Jenny.Gr
Pexels

Στη δεύτερη έρευνα που διεξήχθη, 186 άνθρωποι ηλικίας 18-46 ετών χρειάστηκε να μείνουν σε ένα εργαστήριο για δύο εικοσιτετράωρα, με άλλους να μπαίνουν σε περιορισμό ύπνου κι άλλους να κοιμούνται για περίπου 9 ώρες. Όσοι μπήκαν σε περιορισμό ύπνου για δύο βράδια, κοιμήθηκαν 4 ώρες, ενώ οι άλλοι για 9 ώρες το κάθε βράδυ.

Μετά το πέρας της έρευνας, λοιπόν, αποδείχθηκε πως όσοι κοιμήθηκαν 8 ώρες συνολικά τις δύο ημέρες, ένιωθαν κατά μέσο όρο 4,44 χρόνια μεγαλύτεροι από την ηλικία τους, ενώ εκείνοι που απόλαυσαν τον ύπνο τους για 9 ώρες, ένιωσαν νεότεροι κατά 0,24 χρόνια. Σύμφωνα με το πόρισμα της εν λόγω μελέτης, όσοι έχουν τη συνήθεια να ξυπνάνε νωρίς το πρωί - έχοντας μια καλή ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας - τείνουν να νιώθουν νεότεροι από εκείνους που κάνουν ακανόνιστο ύπνο κι ας ξυπνάνε πιο αργά.

Jenny.Gr
Pexels

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ψυχολογία μας και η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Ο βραδινός ύπνος είναι ο πιο σημαντικός και εποικοδομητικός για την υγεία μας - σωματική και ψυχική - και δεν αναπληρώνεται από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχεις την ευκαιρία και τον χρόνο να κοιμηθείς ένα οκτάωρο, απλώς κάνε το και διαπίστωσε μόνη σου την αλλαγή στη διάθεσή του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.