WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 πράγματα που οι ψυχολόγοι εύχονται να ήξεραν οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με άγχος


JTeam

15 Απριλίου 2024

5 πράγματα που οι ψυχολόγοι εύχονται να ήξεραν οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά με άγχος
Pexels
Το άγχος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών

Οι αγχώδεις διαταραχές στην παιδική ηλικία είναι συχνό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού ταλαιπωρούνται 1 στα 8 παιδιά. Παρά το γεγονός ότι είναι τόσο σύνηθες, οι γονείς δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία κι έτσι το άγχος όλο και αυξάνεται. Αυτή η αντιμετώπιση δεν οφείλεται στην αδιαφορία, αλλά στην άγνοια των γονιών να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση.

Γενικότερα, η συμπεριφορά ενός παιδιού επηρεάζει ολόκληρο το σπίτι κι όταν υπάρχουν εκρήξεις θυμού και ξεσπάσματα οι συνθήκες γίνονται πιο δύσκολες. Πολλές φορές οι γονείς θέλουν να θέσουν όρια, όμως είτε αδυνατούν είτε αυτά δεν γίνονται σεβαστά από τα παιδιά.

Σε μια στιγμή έντασης είναι δύσκολο να υπάρχει έλεγχος, ωστόσο, όταν τα πνεύματα ηρεμήσουν πρέπει να θυμίσεις στο παιδί σου τους κανόνες του σπιτιού και τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς. Η αλήθεια είναι, πως το ξέσπασμά του προήλθε από την πίεση που νιώθει, συνεπώς δώσε του χρόνου και προσπάθησε να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του, ώστε να συζητήσετε για όσα το απασχολούν και του δημιουργούν αυτά τα αισθήματα.

Οι ψυχολόγοι, από την πλευρά τους, συμφωνούν ότι το να μεγαλώνεις ένα παιδί που έχει κρίσεις άγχους δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, ωστόσο υπάρχουν μερικά tips που μπορούν να βελτιώσουν την όλη συνθήκη.

Jenny.Gr
Pexels

-Κατανόησε πώς νιώθει το παιδί σου

Άκουσε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του παιδιού σου και μην κάνεις εκπτώσεις στα συναισθήματά του. Μπορεί στα δικά σου μάτια το θέμα που το απασχολεί να είναι μικρό και αστείο, όμως για εκείνο είναι σημαντικό κι όχι απλώς το σκέφτεται, αλλά του δημιουργεί και άγχος. Δείξε κατανόηση και προσπάθησε να δώσεις στο παιδί σου μία χρήσιμη συμβουλή για να το ανακουφίσεις.

-Τα ξεσπάσματα δεν είναι απλώς ξεσπάσματα

Όταν διάσπαρτες σκέψεις έχουν πλημμυρίσει το μυαλό μας και τα συναισθήματα μας κατακλύζουν, μη μπορώντας να διαχειριστούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, είναι λογικό να ξεσπάμε, είτε φωνάζοντας είτε κλαίγοντας. Όπως λειτουργούν οι ενήλικες, έτσι ακριβώς λειτουργούν και τα παιδιά. Ως γονέας καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να βάλεις σε μια τάξη τις σκέψεις του παιδιού σου, βοηθώντας το να κατανοήσει όσα το απασχολούν και σε επόμενο βήμα να θέσεις όρια, με στόχο κάθε φορά τη μείωση της έντασης του ξεσπάσματος.

-Διατήρησε την ψυχραιμία σου

Η ψυχραιμία είναι μία από τις σημαντικότερες αρετές σε αυτόν τον πλανήτη. Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή προσπάθησε να τη διατηρήσεις και να μην χάσεις τον έλεγχο. Είναι σημαντικό να βλέπει το παιδί σου απέναντί του έναν σταθερό χαρακτήρα, που είναι έτοιμος να το βοηθήσει. Άλλωστε, με σύμμαχο την ψυχραιμία όλα μπορούν να λυθούν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.

-Μην αποφεύγεις όσα το αγχώνουν

Το γεγονός ότι θέλεις να βοηθήσεις το παιδί σου, δε σημαίνει ότι πρέπει να το αποκλίσεις από όσα του προκαλούν άγχος, διότι τότε θα του δημιουργήσεις φόβο. Βοήθησέ το να εμπιστευτεί τον εαυτό του και να βασιστεί στις δυνάμεις του, ώστε να μάθει να διαχειρίζεται όσα του συμβαίνουν.

-Θύμισέ του όσα έχει καταφέρει

Σε περιόδους που το άγχος και η ματαιοδοξία κυριαρχούν, οι ψυχολόγοι συνιστούν να θυμίζεις στο παιδί σου πόσο σημαντικό είναι και πόσα έχει καταφέρει. Βρίσκεται μόλις μερικά χρόνια σε αυτόν τον κόσμο και είναι λογικό να κάνει λάθη και να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όσα του συμβαίνουν. Στάσου στο πλευρό του κι όχι μακριά του.

Αφού διάβασες αυτό το άρθρο, είναι ώρα να μάθεις και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερεύνησε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.