WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ταλαιπωρείσαι από το σύνδρομο του «καλού παιδιού»; 5 tips για να απαλλαγείς


JTeam

17 Απριλίου 2024

Ταλαιπωρείσαι από το σύνδρομο του «καλού παιδιού»; 5 tips για να απαλλαγείς
Unsplash
Αν οι επιθυμίες των άλλων έχουν πρωταρχική θέση στη ζωή σου, ήρθε η ώρα να αλλάξεις πλάνο

Η ενσυναίσθηση είναι μέγιστη αρετή κι όσοι άνθρωποι την έχουν, σίγουρα αποτελούν «δώρο» για την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους τους. Το να καταλαβαίνεις τα συναισθήματα και τη θέση του ανθρώπου που στέκεται απέναντί σου, όμως, έχει τεράστια διαφορά από το να αγνοείς τις δικές σου επιθυμίες και να θέτεις σε προτεραιότητα συνεχώς τις επιθυμίες των άλλων.

Μήπως έχεις το σύνδρομο του «καλού παιδιού»; Μήπως η ευτυχία των άλλων αποτελεί αυτοσκοπό σου και δε διστάσεις να θυσιάσεις τις ανάγκες σου για χάρη τους. Μήπως προτεραιότητά σου αποτελούν τα «θέλω» των γύρω σου κι όχι τα δικά σου; Αν απάντησες καταφατικά στα παραπάνω ερωτήματα, τότε συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς για τη χαρά των άλλων εις βάρος της δικής σου, μόνο και μόνο για να έχεις την έγκριση ή την αποδοχή τους. Τα όριά σου έχουν ξεχειλώσει, ο αυτοσεβασμός έχει πάει περίπατο και τώρα, που έφτασες σε τέλμα και συνειδητοποίησες σε τι κατάσταση έχεις φέρει τον εαυτό σου, ψάχνεις έναν τρόπο να απαλλαγείς από το σύνδρομο του «καλού παιδιού» και να επαναφέρεις την ισορροπία στη ζωή σου.

Jenny.Gr
Unsplash

Όποια κι αν είναι η βάση του προβλήματος, όποιος φόβος, ανασφάλεια ή αδυναμία κρύβεται πίσω από αυτό το μοτίβο των πράξεών σου, μην αγχώνεσαι, υπάρχει τρόπος να βγεις από αυτό το αδιέξοδο και να στρέψεις ξανά το βλέμμα σου σε εσένα και στις ανάγκες σου.

Η αυτογνωσία αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα. Έχοντας λάβει γνώση τη στάση και τη συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους σε σύγκριση με τον εαυτό σου, είναι μια καλή αρχή . Παρακάτω, θα βρεις 5 πολύτιμα tips που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τον σκοπό σου.

5 συμβουλές για να απαλλαγείς από το σύνδρομο του «καλού παιδιού» και να βρεις ξανά τη χαρά σου

1.Κάνε αναδρομή στην παιδική ηλικία σου και θυμήσου τις επιθυμίες σου

Τα παιδικά χρόνια μας αποτελούν την πρώτη περίοδο της ζωής μας και έτσι τραύματα ή δυσάρεστες εμπειρίες που έχουμε ως ενήλικες, συχνά προέρχονται από αυτή την τρυφερή ηλικία. Κατάγραψε όσα σε απασχόλησαν τότε και επανέφερε στη μνήμη σου τα όνειρα που είχες και έκλεισες στο μπαούλο για να ασχοληθείς με τις επιθυμίες των άλλων.

2.Γράψε τους στόχους σου

Το τι είναι σημαντικό και τι όχι διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άρχισε να γράφεις τις σκέψεις σου και τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που εσύ θα ήθελες να αλλάξεις στην καθημερινότητά σου για να γίνεις ευτυχισμένη ή έστω για να μπεις σε αυτό το μονοπάτι. Βάλε σε προτεραιότητα τους στόχους σου, αψηφώντας εντελώς την άποψη των άλλων. Τώρα μιλάς εσύ.

3.Μοιράσου τις ανάγκες σου

Είναι ανακουφιστικό και άκρως βοηθητικό να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, συνεπώς ανάφερε σε όσους ανθρώπους βρίσκονται κοντά σου και θέλουν το καλό σου, τα νέα δεδομένα που επικρατούν στη ζωή σου. Αποκάλυψε τους καινούργιους στόχους σου σχετικά με τη ζωή σου και τη νέα οπτική που έχεις για τα πράγματα.

4.Πέρνα από τη θεωρία στην πράξη

Η αρχή είναι δύσκολη, όμως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα για τη ζωή σου να λες κάτι και να μην το κάνεις. Θυμήσου τα λόγια που είπες στον εαυτό σου και τους στόχους που έγραψες στο ημερολόγιό σου την επόμενη φορά που θα κληθείς να θέσεις σε προτεραιότητα τους άλλους κι όχι εσένα. Δεν χρειάζεται να κάνεις εκπτώσεις στον λόγο σου ούτε να πιέζεσαι. Ζεις μόνο μια φορά.

5.Πίστεψε σε εσένα

Αν δεν το κάνεις εσύ, δεν θα το κάνει κανείς και αυτό είναι δεδομένο. Μπορείς να πετύχεις τον στόχο που έθεσες και να επαναπροσδιορίσεις τη θέση σου, αρκεί να το γνωστοποιήσεις και στους άλλους μέσω των πράξεών σου. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσεις στον εαυτό σου πρωταγωνιστικό ρόλο και να βάλεις μια τελεία στη θυσία της προσωπικής ευτυχίας σου για την ευτυχία των άλλων.

Αφού διάβασες για το σύνδρομο του «καλού παιδιού», είναι ώρα να μάθεις και τις αστρολογικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια. Εξερεύνησε τον μαγικό κόσμο των άστρων από το JennyGr και μάθε τις προβλέψεις για όλα τα ζώδια σήμερα στα ερωτικά, επαγγελματικά και οικονομικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.