WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Finger tapping»: To κόλπο για να εξαφανίσεις το άγχος μέσα σε λίγα λεπτά


JTeam

2 Μαΐου 2024

«Finger tapping»: To κόλπο για να εξαφανίσεις το άγχος μέσα σε λίγα λεπτά
Unsplash/Joshua Rawson-Harris
Μπορείς να περιορίσεις το άγχος πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι νομίζεις

Ακόμα κι αν δεν είσαι εκ φύσεως αγχώδες άτομο, σίγουρα θα έχεις νιώσει κάποια στιγμή στην καθημερινότητά σου πως δεν μπορείς να διαχειριστείς πολλές πιεστικές καταστάσεις. Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής είναι σχεδόν συνώνυμοι με τις λέξεις «άγχος» και «στρες». Πολλές φορές, ακόμα και στις πιο «απλές» καταστάσεις, το να ελέγξεις τις ανησυχίες σου και να ισορροπήσεις τις φοβίες σου, είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Αλλά, πώς θα σου φαινόταν, εάν σου λέγαμε πως μια απλή τεχνική μπορεί να σε βοηθήσει να διώξεις το άγχος μέσα σε μόλις λίγα λεπτά; Ο λόγος για το «finger tapping» ή «tapping», μια τεχνική που άρχισε να κερδίζει αναγνώριση στον επιστημονικό κόσμο τη δεκαετία του 1990 και πλέον έχει απογειωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συγκεκριμένη πρακτική, επίσης γνωστή και ως EFT (Emotional Freedom Technique), είναι μια τεχνική για την ανακούφιση από το στρες και το άγχος και, τελικά, για την απελευθέρωση των συναισθημάτων.

Είναι, ουσιαστικά, ένας τρόπος χαλάρωσης που βασίζεται στο να κάνεις απαλά μασάζ στον εαυτό σου, με στόχο τη διέγερση των ενεργειακών σημείων σου. Βασίζεται στις συνδυασμένες αρχές του αρχαίου κινεζικού βελονισμού και της σύγχρονης ψυχολογίας. Ακριβώς όπως ο βελονισμός, έτσι και το «tapping» στοχεύει στην αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας του σώματος. Αυτό, το επιτυγχάνει διεγείροντας τα σημεία εκείνα από τα οποία περνούν τα «ενεργειακά κανάλια», σύμφωνα με την κινεζική ιατρική. Το χτύπημα αυτών των ενεργειακών σημείων στέλνει σήματα ηρεμίας στην αμυγδαλή του εγκεφάλου, μειώνοντας άμεσα το άγχος. Αυτό βοηθά, επίσης, στην αποκατάσταση της ενέργειας του σώματος σε κατάσταση ισορροπίας.

Πώς να εφαρμόσεις αυτή την τεχνική στο σπίτι;

Για να εφαρμόσεις το «tapping» πρέπει αρχικά να προσδιορίσεις εάν όντως θέλεις να αντιμετωπίσεις το άγχος ή το στρες. Στη συνέχεια, χρειάζεται να βαθμολογήσεις την ένταση του ζητήματος σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με το 10 να είναι το υψηλότερο.

Στη συνέχεια, ξεκίνα να χτυπάς ελαφρά σημεία, όπως:

  • Το πάνω μέρος του κεφαλιού
  • Την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια
  • Την περιοχή στην άκρη του ματιού και κάτω
  • Την περιοχή κάτω από τη μύτη
  • Την περιοχή κάτω από το στόμα
  • Κάτω από το χέρι

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.