WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Tα 7 μεγαλύτερα λάθη των γονιών που μας κρατάνε πίσω


JTeam

15 Μαΐου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Tα 7 μεγαλύτερα λάθη των γονιών που μας κρατάνε πίσω
Και πώς θα αποφύγεις να τα επαναλάβεις στη δική σου οικογένεια 

Η οικογένεια είναι το στήριγμά μας, το λιμάνι που θα μας υποδεχτεί no matter what, θα μας σερβίρει μια ζεστή σούπα – ή τηγανιτές πατάτες- και όλα σιγά σιγά θα αρχίσουν να φτιάχνουν. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. Για να αντιμετωπίσουμε τη γεμάτη στρες ζωή είναι σημαντικό να έχουμε καλλιεργήσει συναισθηματική και ψυχική ανθεκτικότητα. Κι αν δεν το κατάφεραν οι δικοί μας γονείς, είναι υποχρέωσή μας να το προσπαθήσουμε εμείς στα δικά μας παιδιά.

Γιατί τα δυνατά παιδιά είναι καλύτερα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν μόνα τους μελλοντικά προβλήματα, και σύμφωνα με μελέτες είναι περισσότερο πιθανό να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το σχολείο και τις μελλοντικές τους δουλειές.

Ποια είναι τα λάθη που δεν πρέπει να επαναλάβουμε στα δικά μας παιδιά λοιπόν;

1. Να μειώνουμε τα συναισθήματά τους
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υγιές να εκφράζουν και να μιλούν για τα συναισθήματά τους. Όταν τους λέμε «μην στεναχωριέσαι τόσο για αυτό» ή «σιγά το πράγμα, δεν έγινε δα και κάτι τρομερό», στέλνουμε το μήνυμα ότι τα συναισθήματα δεν έχουν σημασία και ότι είναι καλύτερο να τα καταπιέζεις.

Εάν το παιδί φοβάται για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας δυνατής καταιγίδας αρκεί ένα «Ξέρω ότι φοβάσαι αυτή τη στιγμή». Στη συνέχεια, ρώτησέ το τι πιστεύει ότι θα το έκανε να νιώσει καλύτερα. Αυτό τους διδάσκει πώς να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα μόνα τους. Ο στόχος είναι να τα βοηθήσουμε να εξασκηθούν να βρίσκουν λύσεις μέχρι να βρουν κάτι που να λειτουργεί για εκέινα.

2. Να τα σώζουμε πάντα από την αποτυχία
Ως γονείς, είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τα παιδιά μας να παλεύουν με μια πρόκληση, ενώ γνωρίζουμε ότι μπορούμε εύκολα να τη διορθώσουμε. Σκέψου όμως το εξής: Εάν ένα παιδί δεν τα πάει καλά στο σχολείο, μπορούμε να απαντήσουμε εμείς στις εργασίες τους στο σπίτι, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μαζί του στην τάξη για να γράψουμε το τεστ.

Η αποτυχία είναι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας. Εάν τα παιδιά δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να μάθουν το μάθημα που συνοδεύει την αποτυχία, δεν θα αναπτύξουν ποτέ την επιμονή που χρειάζονται για να σηκωθούν ξανά μετά από μια αποτυχία.

3. Να τους αγοράζουμε ό,τι ζητήσουν
Τα παιδιά αγαπούν τα υλικά αγαθά και οι γονείς λατρεύουν να τους τα δίνουν. Σύμφωνα, όμως, με έρευνες όταν δίνουμε στα παιδιά μας ό,τι επιθυμούν, χάνουν δεξιότητες που σχετίζονται με την ψυχική δύναμη, όπως είναι η αυτοπειθαρχία.

Για να μεγαλώσουμε παιδιά που θα γνωρίζουν ότι μπορούν να πετύχουν αυτό που θέλουν, αλλά θα πρέπει να δουλέψουν γι' αυτό, θα πρέπει να τους διδάξουμε τον αυτοέλεγχο θέτοντας σαφείς κανόνες που αφορούν τα υλικά αγαθά. Μπορούμε λοιπόν να τους αναθέτουμε μικρές δουλειές, ανάλογα με την ηλικία τους, για να αυξήσουν το χαρτζιλίκι τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αγοράσουν κάτι μόνα τους και να αποκτήσουν αίσθηση των χρημάτων.

Jenny.Gr

4. Να περιμένουμε ότι θα είναι πάντα τέλεια
Είναι φυσικό να θέλουμε το παιδί μας να στοχεύει σε μεγάλους στόχους και να είναι το καλύτερο σε όλα. Αλλά η ζωή δεν είναι έτσι. Βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά μπορεί να οδηγηθούν σε προβλήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης αργότερα στη ζωή τους.

Το ιδανικό είναι να δημιουργήσουμε ψυχική δύναμη στα παιδιά μας φροντίζοντας οι προσδοκίες μας να είναι ρεαλιστικές. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν, οι αναποδιές που θα αντιμετωπίζουν θα τους διδάξουν πολύτιμα μαθήματα ζωής και πώς να πετύχουν την επόμενη φορά.

5. Να φροντίζουμε να βρίσκονται πάντα στη ζώνη ασφαλείας τους
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να νιώσει άβολα, ειδικά όταν πρόκειται να κάνει κάτι καινούργιο: να δοκιμάσει νέα τρόφιμα, να κάνει νέους φίλους, να παίξει ένα νέο άθλημα ή να πάει σε ένα νέο σχολείο.

Αυτό ακριβώς, όμως, η έξοδος από τη ζώνη ασφαλείας, οι άβολες στιγμές, μπορεί να ενισχύσουν την ψυχική δύναμη των παιδιών. Γι' αυτό επιβάλλεται να τα ενθαρρύνεις να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Βοήθησέ τα να ξεκινήσουν, γιατί αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και μετά άφησέ τα να χαράξουν το δικό τους δρόμο. Το πιθανότερο είναι ότι μόλις κάνουν αυτό το πρώτο βήμα, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νόμιζαν ότι θα ήταν. Κι αυτό είναι μόνο καλό.

6. Να μη θέτουμε όρια γονέα-παιδιού
Θέλουμε τα παιδιά μας να παίρνουν τις αποφάσεις τους, αλλά πρέπει επίσης να ξέρουν ότι εμείς είμαστε το «αφεντικό». Για παράδειγμα, αν έχουμε ορίσει ότι απαγορεύεται να παρακολουθούν το κινητό τους ή να βλέπουν τηλεόραση τις καθημερινές, πρέπει να φροντίσουμε αυτό να τηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο- οι πολύ μικρές εξαιρέσεις δεν είναι πρόβλημα.

Τα παιδιά που είναι διανοητικά δυνατά έχουν γονείς που κατανοούν τη σημασία των ορίων και της συνέπειας. Να θυμάσαι ότι η υπαναχώρηση και η υπερβολική συχνή διαπραγμάτευση των κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε διαμάχες εξουσίας μεταξύ των γονιών και του παιδιού.

Jenny.Gr

7.Να μη φροντίζουμε τον εαυτό μας
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διατηρούμε συνήθειες όπως το να γυμναζόμαστε καθημερινά, να μην παίρνουμε βάρος, να φροντίζουμε την εξωτερική μας εμφάνιση, να εξελισσόμαστε. Είναι σημαντικό όμως, τα παιδιά μας να βλέπουν ότι η προσωπική πρόοδος δεν σταματάει ποτέ. Και ότι η αυτοφροντίδα είναι σπουδαία.

Είναι επίσης σημαντικό να εξασκείς δεξιότητες υγιούς αντιμετώπισης μπροστά στο παιδί σου. Για παράδειγμα, εάν έχεις αγχωθεί με κάτι στη δουλειά ή νιώθεις εκνευρισμό μπορείς να πεις στο παιδί σου: «Είχα μια πολύ κουραστική μέρα στη δουλειά και θα χαλαρώσω με τσάι και ένα βιβλίο».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.