WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 σημάδια ότι μεγάλωσες με συναισθηματικά ανώριμους γονείς, σύμφωνα με ψυχοθεραπευτή


JTeam

29 Ιουνίου 2024

5 σημάδια ότι μεγάλωσες με συναισθηματικά ανώριμους γονείς, σύμφωνα με ψυχοθεραπευτή
Freepik
Αυτοί οι γονείς κάθε άλλο παρά υγιές πρότυπο υπήρξαν για τα παιδιά τους

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από τη στιγμή, ωστόσο, που διαπιστώνεις ότι θα φέρεις στον κόσμο ένα παιδί, πρέπει να εκπαιδευτείς και να ενημερωθείς για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο της μητρότητας, ώστε να είσαι όσο καλύτερη και πιο υποστηρικτική μπορείς. Δυστυχώς, όλα τα πρότυπα που υπάρχουν εκεί έξω δεν είναι υγιή. Μία από τις κατηγορίες αυτών είναι οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς.

Η συγκεκριμένη κατηγορία γονέα εξακολουθεί να έχει σε πρώτο πλάνο τον εαυτό του, ακόμα και μετά τον ερχομό του παιδιού. Λειτουργεί εγωιστικά, δε σέβεται την προσωπικότητα του παιδιού του και θεωρεί πως είναι κτήμα του και έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως επισημαίνει ψυχοθεραπευτής. Η συμπεριφορά ενός συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου είναι τοξική και έχει θλιβερές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού του.

Jenny.Gr
Freepik

5 χαρακτηριστικά που έχουν οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς

  • -Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς βασίζονται στα παιδιά τους για ψυχολογική υποστήριξη

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι γονείς πρέπει να στηρίζουν με κάθε τρόπο τα παιδιά τους από τη στιγμή που γεννιούνται. Όταν ένας γονιός προσπαθεί να αντιστρέψει αυτόν τον ρόλο, ζητώντας από το παιδί του να τον στηρίξει ψυχολογικά με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί - που προφανώς είναι αδύνατον - καταλαβαίνεις ότι έχει προβληματική συμπεριφορά. Την ίδια στιγμή, μπορεί να γίνει έξαλλος επειδή το παιδί του δεν είναι «παρών» με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε να είναι και να του ρίξει ευθύνες.

  • -Δεν σέβονται τα προσωπικά όρια

Αν οι γονείς σου αρνούνται να σεβαστούν τα προσωπικά όριά σου και την ιδιωτική ζωή σου είναι red flag. Είναι συναισθηματικά ανώριμοι γιατί επιδιώκουν να θέτουν συνεχώς τα δικά τους όρια, προσπαθώντας να σε εγκλωβίσουν και να σε περιορίσουν. Η ζωή, ωστόσο, είναι δική σου, συνεπώς καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να γίνεις πιο αυστηρή και να διεκδικήσεις τον χώρο και τον χρόνο σου.

  • -Χρησιμοποιούν την ενοχή και τη σιωπή ως όπλα τους

Μεγαλώνοντας και προσπαθώντας να θέσεις τα όριά σου στους συναισθηματικά ανώριμους γονείς σου, σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι χρησιμοποιούν τις ενοχές και τη σιωπή ως όπλα τους για να κάνουν αυτό που θέλουν και να σε επηρεάσουν με τον τρόπο τους. Αυτή τη χρονική στιγμή, το μοναδικό λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να πέσεις στην παγίδα τους και να τους επιτρέψεις να είναι χειριστικοί απέναντί σου.

  • -Συχνά έχουν απρόβλεπτη συμπεριφορά και αντιδράσεις

Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς, όταν έχουν μια κακή ημέρα ή έχει συμβεί ένα απρόοπτο γεγονός που ενδεχομένως τους αγχώνει ή τους πιέζει, έχουν απρόβλεπτες και συνήθως έντονες αντιδράσεις. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν την ικανότητα να χειριστούν τα συναισθήματά τους και ξεσπούν, ξεχνώντας πως είναι γονείς και κατά συνέπεια χαλούν το πρόγραμμά σας.

  • -Δε σέβονται την προσωπικότητά του παιδιού τους

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτής της κατηγορίας των γονιών είναι ότι δεν σέβονται την προσωπικότητά του παιδιού τους. Ένας γονιός πρέπει να στηρίζει με έμπρακτο τρόπο το παιδί του και να το ενθαρρύνει να προχωρήσει μπροστά και να κυνηγήσει τα όριά του. Όταν, λοιπόν, αυτό χάνεται και το αξιακό σύστημά του καταρρέει, τότε ο δρόμος προς την ενήλικη ζωή και γενικότερα η συνύπαρξη δυσκολεύουν. Ο σεβασμός μεταξύ γονιού και παιδιού είναι απαράβατος κανόνας και θεμελιώδης αρχή για την αρμονία της σχέσης τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.