WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 παιδιάστικες συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ήρθε η ώρα να ωριμάσεις


JTeam

11 Ιουλίου 2024

5 παιδιάστικες συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ήρθε η ώρα να ωριμάσεις
Unsplash/Ilona Panych
Αυτές οι συμπεριφορές ανακόπτουν την πρόοδό σου

Πολλές φορές, οι άνθρωποι κάνουμε πράγματα που δεν τα καταλαβαίνουμε. Υιοθετούμε συμπεριφορές που έρχονται «κόντρα» με την ηλικία μας, και ενώ ξέρουμε πως κάνουμε «λάθος», συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Δυστυχώς, αυτές οι «κακές» συνήθειες μπορεί να εμποδίζουν κι σένα από το να ωριμάσεις – όχι ηλιακά, αλλά συναισθηματικά και πνευματικά.

Θα μου πεις, ποιες είναι αυτές οι συμπεριφορές; Ακόμα και το πιο «μικρό» πράγμα, από το να κρατήσεις κακία σε έναν φίλο σου για κάτι ανούσιο ή το να ζητάς επικύρωση από τους άλλους, μπορεί να θεωρηθεί «παιδιάστικη» συμπεριφορά και να μαρτυρήσει πως ήρθε η ώρα να ωριμάσεις.

Παρακάτω, θα βρεις 5 συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγεις ως ενήλικας

  • Είσαι εγωιστής στις φιλίες σου

Εάν έχεις έναν φίλο που είναι πρόθυμος να παρατήσει τα πάντα και να έρθει εκεί όταν τον χρειάζεσαι, κάνε κι εσύ το ίδιο για εκείνον. Στις φιλίες, οι προσπάθειες πρέπει να είναι πάντα ισότιμες, για ένα υγιές αποτέλεσμα. Αν ο φίλος σου είναι πάντα εκεί όταν τον έχεις ανάγκη, ήρθε η ώρα να το κάνεις κι εσύ.

  • Κρατάς κακία

Ήρθε η στιγμή να σταματήσεις να ασχολείσαι με τον/την πρώην ή να μιλάς συνέχεια για εκείνον/η. Η ζωή είναι σύντομη. Κράτα στη ζωή σου ανθρώπους που σου κάνουν καλό και απλώς ξεφορτώσου όποιον δεν κάνει τον κόσμο σου καλύτερο. Γενικά, απόφυγε το drama.

  • Αναζητάς επικύρωση στους άλλους

Όταν θέλεις να βρεις την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου, αντί να στρέφεσαι στους άλλους για να σε επικυρώσουν, είναι καλύτερο να στραφείς προς τα μέσα. Δηλαδή, προς τον εαυτό σου. Μόλις φτάσεις σε μια ορισμένη ηλικία, απλώς πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι ή να φοβάσαι. Κάνε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο.

  • Δεν είσαι ποτέ ευγνώμων

Το να αρνείσαι ή να μην αναγνωρίζεις τις θετικές πλευρές σου, αλλά και τις προσπάθειές σου, είναι κάτι παραπάνω από παιδιάστικη συμπεριφορά. Το αίσθημα αχαριστίας θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός βαθύτερου εσωτερικού προβλήματος και σίγουρα, μαρτυρά πως πρέπει να ωριμάσεις.

  • Νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα

Όχι, δεν τα ξέρεις όλα. Κανείς δεν τα ξέρει, κι αν κάποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, απλώς είναι αφελής. Καθώς μεγαλώνεις, συνειδητοποιείς πως όλα είναι τόσο ρευστά, πως η ζωή αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη και πως αυτό, είναι κάτι παραπάνω από εντάξει. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.