WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να περιμένεις από τους άλλους - πριν απογοητευτείς


JTeam

12 Ιουλίου 2024

6 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να περιμένεις από τους άλλους - πριν απογοητευτείς
Freepik
Οι προσδοκίες πολλές φορές είναι ο εχθρός μας

Ένα από τα λάθη που κάνουμε οι άνθρωποι τόσο στην ανήλικη όσο και στην ενήλικη ζωή είναι ότι έχουμε προσδοκίες. Οι πεποιθήσεις μας για κάποιους ανθρώπους παίρνουν μια συγκεκριμένη μορφή, με αποτέλεσμα όταν δεν πράττουν κατά τον τρόπο που έχουμε εμείς στο μυαλό μας, να απογοητευόμαστε.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, ωστόσο, επειδή επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μας, καλό θα ήταν να βάλουμε ένα «φρένο» και να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας στο να βασίζεται μόνο στις δικές του δυνάμεις. Οι προσδοκίες που στηρίζονται σε εσφαλμένες κρίσεις για την εκάστοτε περίσταση πρέπει να αξιολογηθούν και εν τέλει να περιοριστούν, ξεκαθαρίζοντας τη θέση που έχουν οι άλλοι στη ζωή σου.

Jenny.Gr
Freepik

Όσα δεν θα κάνουν ποτέ οι άλλοι για σένα

#1 Μην περιμένεις από τους άλλους να μπουν στη θέση σου γιατί δεν θα το κάνουν ποτέ

Κανείς δεν θα σκεφτεί όπως εσύ, ούτε θα πράξει, συνεπώς είναι ανώφελο να στενοχωριέσαι για κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις. Οι περισσότερες συγκρούσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις προέρχονται από την πικρία, την απογοήτευση και την αγανάκτηση από τη συμπεριφορά των άλλων. Συνεπώς, λάβε αυτό το στοιχείο ως δεδομένο και keep going.

#2 Μην περιμένεις να πάρουν το μέρος σου ή να συμφωνήσουν μαζί σου

Πάνω σε μια διαπραγμάτευση, διαφωνία ή απλώς συζήτηση πολλές φορές ψάχνουμε το δίκιο μας σε άλλους ανθρώπους. Όσο καλά κι αν τους γνωρίζεις, όποια κι αν είναι η σχέση σας, μη θεωρείς δεδομένη τη στήριξή τους. Μπορεί να είχες την προσδοκία ότι θα βρεις έναν ώμο να ακουμπήσεις κι όταν αυτό δε συμβαίνει, χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Όχι. Βασίσου στις δικές σου δυνάμεις και μην περιμένεις τίποτα από κανέναν.

#3 Μην περιμένεις να διαβάσουν τη σκέψη σου

Πρακτικά είναι ανέφικτο. Κι αν θεωρητικά πίστευες ότι μπορεί να συμβεί, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις και να συνεχίσεις στη ζωή σου, έχοντας πλέον αυτό το δεδομένο. Η τηλεπάθεια δεν αποτελεί μία από τις ανθρώπινες ικανότητες, συνεπώς πρέπει να το λάβεις υπόψη σου και να σταματήσεις να τρέφεις φρούδες ελπίδες.

#4 Μην περιμένεις να «θυσιαστούν» για εσένα

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια αρκετά εγωϊστική προσδοκία. Το να περιμένεις από τους άλλους να εγκαταλείψουν τις δικές τους ανάγκες και να ασχοληθούν με τις δικές σου είναι αρκετά αγενές και είναι βέβαιο πως ελάχιστοι θα έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να θυσιαστεί για εσένα, αλλά αν αυτό συμβεί, θα πρέπει να το σεβαστείς.

#5 Μην περιμένεις ότι όλοι θα σε λατρεύουν

Μπορεί να δίνεις μάχη, προκειμένου να είσαι αρεστός και αγαπητός από τους άλλους, ωστόσο στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει σημασία είναι να σέβεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου. Όση αγάπη κι αν λάβεις από τον περίγυρό σου, αν δεν νιώθεις εσύ καλά με εσένα, δεν θα μπορέσεις να τη διαχειριστείς. Το να προσπαθείς να ελέγξεις τις προτιμήσεις των άλλων είναι ανόητο και στο τέλος της ημέρας το μόνο που θα καταφέρεις είναι να προκαλέσεις στον εαυτό σου πίεση, άγχος και αγωνία.


#6 Μην περιμένεις να αλλάξουν χαρακτήρα από τη μια στιγμή στην άλλη

Ακόμα κι αν κάποια συμπεριφορά σε ενοχλεί πολύ και το έχεις συζητήσει με τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δε σημαίνει ότι αυτή θα αλλάξει σε χρόνο dt. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ρυθμό και τα δικά του όρια, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά. Το κλειδί είναι να έχεις υπομονή και να δείχνεις κατανόηση. Εκτίμησε κάθε μικρό βήμα που αποτελεί απόρροια της προσπάθειάς του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.