WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 καταστάσεις που διαχειρίζεσαι καλύτερα, μετά τα 40


JTeam

15 Ιουλίου 2024

7 καταστάσεις που διαχειρίζεσαι καλύτερα, μετά τα 40
Unsplash/ Tetiana Kobzeva
Μετά τα 40, κάποια πράγματα γίνονται «παιχνιδάκι»

Εσύ ήξερες ότι είναι πιο πιθανό να κερδίσεις έναν υπερμαραθώνιο στα μέσα της ζωής σου, δηλαδή μετά τα 40; Ήξερες ότι μπορείς, στην ίδια ηλικία, να γίνεις πιο ευτυχισμένος, να αποκτήσεις καλύτερη σεξουαλική ζωή, αλλά και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Εάν δεν το ήξερες, τώρα θα το μάθεις.

Ναι, είναι εύκολο να «κολλάς» σε όλα όσα «χειροτερεύουν» όσο μεγαλώνεις. Αλλά, η υπόθεση ότι η γήρανση είναι αναπόφευκτα μια διαδικασία γνωστικής και σωματικής παρακμής, είναι κάτι που οι ερευνητές το αμφισβητούν. Και ο Ντάνιελ Λεβιτίν, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο McGill, προσπάθησε να αποδομήσει ακριβώς αυτό στο βιβλίο του "The Changing Mind". «Η κοινωνική αφήγηση δεν βασίζεται στην επιστήμη - βασίζεται εξ ολοκλήρου στην προκατάληψη», είπε σε συνέντευξη του στον Guardian. «Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε ή να αναπτύσσουμε νέες εγκεφαλικές συνδέσεις», υπογράμμισε.

Ε και διαβάζοντας τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να μάθεις τις 7 καταστάσεις που γίνονται «παιχνιδάκι» μετά τα 40.

  • Το να διαχειρίζεσαι τους καυγάδες

Το 2010, ερευνητές κατάληξαν στο ότι η ηλικία των 65 ετών, είναι η στιγμή που «κορυφώνεται» η σοφία των ανθρώπων και η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τους καυγάδες. «Η σοφία προκύπτει από το συσσωρευμένο σύνολο πραγμάτων που έχουμε δει και βιώσει, την ικανότητά μας να ανιχνεύουμε μοτίβα σε αυτές τις εμπειρίες και την ικανότητά μας να προβλέψουμε μελλοντικά αποτελέσματα με βάση αυτά. Όσο περισσότερα έχετε βιώσει, τόσο περισσότερη σοφία μπορείτε να αξιοποιήσετε», τόνιζαν οι ερευνητές.

  • Το να ικανοποιείσαι πιο εύκολα σεξουαλικά

Έρευνα του 2018, κατέληξε στο ότι η βέλτιστη ηλικία για περισσότερη σεξουαλική ικανοποίηση στο σεξ για τις γυναίκες είναι τα 66 και τα 64 για τους άνδρες. Στη Σουηδία, μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε άτομα άνω των 60 ετών, διαπίστωσε ότι μόνο το 24% ήταν δυσαρεστημένο με τη σεξουαλική του ζωή.

  • Το να είσαι καλύτερος στην αριθμητική

Ο Δρ. Τζόσουα Χάρτσορν, καθηγητής ψυχολογίας στο Boston College της Μασαχουσέτης, μελέτησε δεδομένα δοκιμών IQ σε περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς και κατέληξε στο ότι υπάρχουν δύο πτυχές νοημοσύνης. «Η πρώτη έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα μπορείς να σκεφτείς, ενώ η δεύτερη με το πόσα γνωρίζεις ήδη. Έτσι, για εκείνον οι νέοι σκέφτονται γρήγορα και αποδίδουν καλύτερα σε τεστ που απαιτούν ταχύτητα, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τα καταφέρνουν καλύτερα σε τεστ γνώσεων. Στην αριθμητική πάντως, οι συμμετέχοντες με τις καλύτερες επιδόσεις στα προβλήματα ήταν γύρω στα 50.

  • To να μιλάς με καλύτερο λεξιλόγιο

Η κορύφωση στις επιδόσεις στο λεξιλόγιο γίνεται όλο και πιο αργά. Και σύμφωνα με έρευνα του 2015, η ηλικία των 65 ετών είναι κατά μέσο όρο εκείνη που οι άνθρωποι αποκτούν το καλύτερο δυνατό λεξιλόγιο.

  • Το να έχεις μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι βασικό συστατικό της καλής ψυχικής υγείας και μελέτη διαπίστωσε ότι ανεβαίνει από την εφηβεία και μετά, με αποκορύφωμα κάπου μεταξύ 50 και 70 ετών. Έρευνα του 2020 από την Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η αυτοεκτίμηση συνέχισε να αυξάνεται από την εφηβεία μέχρι την τρίτη ηλικία, χωρίς την πτώση που είχαν διαπιστώσει άλλες μελέτες.

  • Το να καταλαβαίνεις τα συναισθήματα των άλλων

Ο Δρ. Τζόσουα Χάρτσορν, ανέλυσε δεδομένα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης σχετικά με το πότε κορυφώνονται οι διάφορες γνωστικές ικανότητες. «Αυτό που ήταν ενδιαφέρον ήταν ότι οι άνθρωποι φαίνεται να φτάνουν σε ένα επίπεδο στα 40 τους, αλλά δεν βλέπεις μεγάλη πτώση μετά από αυτό- δεν φαίνεται να χειροτερεύει». Αυτό έχει επαναληφθεί, είπε ο ίδιος, σε άλλα τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι άνθρωποι, μπορούν να «διαβάζουν» καλά τους ανθρώπους από τα 40 μέχρι τα γηρατειά.

  • Το να παίζεις καλύτερο σκάκι

Μελέτη σκακιστικών αγώνων 125 ετών, η οποία ανέλυσε περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια κινήσεις σε 24.000 παρτίδες, διαπίστωσε ότι οι παίκτες έκαναν τις «βέλτιστες» κινήσεις περίπου στα 40. Η απόδοση άρχισε να μειώνεται από τα 45 περίπου, αλλά όχι σε στατιστικά σημαντικό βαθμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.