WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 συνήθειες που κάνουν καλό στον εγκέφαλό σου καθώς μεγαλώνεις


JTeam

23 Αυγούστου 2024

3 συνήθειες που κάνουν καλό στον εγκέφαλό σου καθώς μεγαλώνεις
Unsplash/Tetiana Kobzeva
Συγκεκριμένες συνήθειες στην καθημερινότητά σου, έχουν άμεση επίδραση στο πόσο καλά γερνάει ο εγκέφαλός σου

Ο αντίκτυπος της γήρανσης στον εγκέφαλο είναι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις μέχρι έναν βαθμό. Δυστυχώς, είναι ακατόρθωτο το να γυρίσεις πίσω το ρόλοι και να αλλάξεις πολλά πράγματα, αλλά μπορείς να υιοθετήσεις συγκεκριμένες συμπεριφορές/συνήθειες στην καθημερινότητά σου, είτε τα 30 είτε στα 40 είτε στα 50 που έχουν άμεση επίδραση στο πόσο καλά γερνάει ο εγκέφαλός σου.

Ακόμα και στην ηλικία των 50 ή 60 ετών, δραστηριότητες όπως η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου, η συμμετοχή σε αεροβική άσκηση και η ανάπτυξη ουσιαστικών κοινωνικών σχέσεων μπορούν να κάνουν θαύματα για τον εγκέφαλό σου. Οι άνθρωποι, όσο περισσότερο βιώνουμε/γνωρίζουμε νέα πράγματα, δραστηριότητες, ανθρώπους, μέρη και συναισθήματα, τόσο πιο πιθανό είναι να γερνάμε όμορφα.

Jenny.Gr
Unsplash/Shifaaz shamoon

Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, αυτά είναι τα 3 πράγματα που επηρεάζουν το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σου, καθώς μεγαλώνεις.

  • Η άσκηση

Η αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα, έχει δυνητικά μεγάλο αντίκτυπο στον εγκέφαλό σου. Επιδίωξε να κάνεις κάποια αερόβια άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα και θα δεις άμεσα διαφορά. Εάν η άσκηση δεν είναι το thing σου, σκέψου να ασχοληθείς με ένα ομαδικό άθλημα ή ένα άθλημα με κοινωνικό στοιχείο όπως το πινγκ πονγκ. Η έκθεση στην κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί επίσης να αυξήσει την κοινωνική/συναισθηματική ευημερία, κάτι που είναι κρίσιμο καθώς μεγαλώνεις.

  • Τα διατροφικά σου πρότυπα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη συνολική μας υγεία. Η μείωση της επεξεργασμένης ζάχαρης θα βοηθήσει στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης στα εγκεφαλικά κύτταρα, η οποία έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

  • Ο ύπνος

Ο ύπνος βοηθά στην προώθηση του νευρικού «καθαρισμού» του γλυμφικού συστήματος του εγκεφάλου, το οποίο διώχνει τη συσσώρευση τοξινών που σχετίζονται με την ηλικία στον εγκέφαλο. Όταν οι άνθρωποι στερούνται ύπνου, βλέπουμε ενδείξεις ελλειμμάτων μνήμης, ενώ ακόμα και ένα βράδυ χωρίς να κοιμηθείς μπορεί να επηρεάσει το IQ σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.