Το άγχος δεν είναι φαινόμενο που απασχολεί μόνο τους ενήλικες. Τα παιδιά, ιδιαίτερα με τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής, συχνά το βιώνουν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό από πολύ μικρή ηλικία.
Εσείς, μπορείτε να παίξετε καθοριστικό ρόλο στο να τα βοηθήσετε να το διαχειριστούν και να αναπτύξουν μηχανισμούς αντιμετώπισής του για μια πιο υγιή ψυχολογική ανάπτυξη.
Αναγνώριση των σημαδιών άγχους στα παιδιά
Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τα σημάδια άγχους. Ορισμένα από αυτά τα βλέπετε παρακάτω:
-Σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονος, πονοκέφαλος ή αίσθημα κόπωσης
-Αλλαγές στη διάθεση όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία ή απομόνωση
-Προβλήματα στον ύπνο ή εφιάλτες
-Αποφυγή δραστηριοτήτων που συνήθως απολαμβάνουν ή φοβία για το σχολείο.
Συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους στα παιδιά
Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον επικοινωνίας
Το παιδί πρέπει να αισθάνεται ότι μπορεί να σας μιλήσει ανοιχτά για τις ανησυχίες του χωρίς φόβο κριτικής ή αποδοκιμασίας.
Εσείς από την πλευρά σας καλό θα είναι να το ενθαρρύνετε να εκφράσει τα συναισθήματά του, ρωτώντας το: "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;" ή "Υπάρχει κάτι που σε ανησυχεί;"
Εκπαιδεύστε το παιδί στη χαλάρωση
Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, η ήρεμη μουσική και οι ήπιες σωματικές δραστηριότητες όπως η γιόγκα ή οι διατάσεις, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν πώς να ηρεμούν όταν αισθάνονται άγχος.
Καλλιεργήστε τη σωστή ρουτίνα
Ένα σταθερό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επαρκή ύπνο, υγιεινή διατροφή και άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους.
Η δομή και η ρουτίνα προσφέρουν στα παιδιά ένα αίσθημα ασφάλειας.
Διαχειριστείτε το άγχος μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων
Η τέχνη, η γραφή, ή ακόμα και το παιχνίδι, προσφέρουν στα παιδιά έναν ασφαλή τρόπο να εκφράσουν και να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους.
Είναι στο χέρι σας λοιπόν να τους προσφέρετε δημιουργικές διεξόδους για να τα αποσπάσουν από τις αρνητικές σκέψεις.
Ενθαρρύνετε θετικές σκέψεις
Σας προτείνουμε να μάθετε στο παιδί σας πώς να αναγνωρίζει τις αρνητικές σκέψεις του και να τις αντικαθιστά με θετικές.
Για παράδειγμα, αν το παιδί ανησυχεί για ένα τεστ, κάντε το να θυμηθεί τις προηγούμενες επιτυχίες του ή να επικεντρωθεί στην προσπάθεια που έχει καταβάλει.
Βοηθήστε το παιδί να αντιμετωπίζει τις φοβίες σταδιακά
Αν το άγχος σχετίζεται με κάποιον συγκεκριμένο φόβο, όπως είναι το σχολείο ή οι εξετάσεις, ενθαρρύντε το να τις αντιμετωπίσει βήμα -βήμα, παρέχοντας συνεχώς υποστήριξη και καθοδήγηση.
Πότε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια
Αν το άγχος του παιδιού είναι διαρκές και παρεμποδίζει τη λειτουργικότητά του στην καθημερινή ζωή, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.
Αυτός μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει πιο εξειδικευμένες στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους, ενώ παράλληλα θα παρέχει και σε εσάς υποστήριξη και καθοδήγηση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.