WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η φράση που μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου, ανεξαρτήτως ηλικίας


JTeam

28 Δεκεμβρίου 2024

Μητέρα με παιδιά
© Shutterstock
Το μυστικό βρίσκεται στη συγκεκριμενοποίηση

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ενός παιδιού αποτελεί έναν από τους βασικότερους στόχους κάθε γονέα. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή μπορεί συχνά να συνοδεύεται από αμφιβολίες και προβληματισμούς. Κάνω αρκετά; Το κάνω σωστά; Οι γονείς συχνά βρίσκονται σε δίλημμα σχετικά με το ποια είναι η σωστή προσέγγιση: Πώς μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά τους χωρίς να τα υπερπροστατεύσουν ή να τους δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η αυτοπεποίθηση δεν χτίζεται με γενικόλογα λόγια, αλλά μέσα από την αναγνώριση των μοναδικών χαρακτηριστικών και προσπαθειών του παιδιού. Η παρακάτω μέθοδος, βασισμένη στη συγκεκριμενοποίηση, προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να δείξετε στο παιδί σας τις δυνάμεις του, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Η φράση που μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου, ανεξαρτήτως ηλικίας

Η Δρ Ρόμπιν Σίλβερμαν υπογραμμίζει τη σημασία του «να αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες ως σημεία προς βελτίωση και όχι ως χαρακτηριστικά που μας ορίζουν». Με άλλα λόγια, ο στόχος δεν είναι να αγνοήσουμε ή να αντικρούσουμε την αρνητική αυτοκριτική του παιδιού μας — αλλά να το βοηθήσουμε να δει τις δικές του δυνάμεις μπροστά στις δυσκολίες.

Η φράση που προτείνει η Δρ Σίλβερμαν είναι: «Ένα πράγμα που ξέρω για σένα…»

Όταν τα παιδιά μας νιώθουν άσχημα, εμείς — ως οι άνθρωποι που τα γνωρίζουμε καλύτερα — μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα της ανθεκτικότητας και να αναδείξουμε μια πραγματική δεξιότητα ή εμπειρία που διαθέτουν και που μπορεί να τα βοηθήσει στη δεδομένη στιγμή. Το κλειδί είναι να στηρίξουμε αυτό που λέμε με αποδείξεις, ώστε να το δουν ως γεγονός και όχι απλώς ως μια φιλοφρόνηση.

Jenny.Gr
freepik

Για παράδειγμα, αν το παιδί σου αισθάνεται στενοχωρημένο μετά από μια βαριά ήττα στο ποδόσφαιρο και χαρακτηρίζει τον εαυτό του κακό παίκτη, αντί για το «Μην ανησυχείς, θα τα καταφέρεις την επόμενη φορά», μπορείς να πεις: «Ένα πράγμα που ξέρω για σένα είναι ότι πάντα υποστηρίζεις την ομάδα σου. Θυμάσαι τότε που είχε 25 βαθμούς και χιόνιζε, κι εσύ πήγες στην προπόνηση; Αυτή η αφοσίωση σε κάνει πραγματικό MVP!»

Ή, αν νιώθει άσχημα λόγω ενός καυγά στο σχολείο, μπορείς να πεις: «Ένα πράγμα που ξέρω για σένα είναι ότι πάντα σκέφτεσαι τα συναισθήματα των άλλων. Όπως τότε που η Σόφι ήταν άρρωστη κι εσύ πήρες τα βιβλία της από τη βιβλιοθήκη. Δεν είναι τυχαίο που έχεις τόσους φίλους.»

Όπως λέει η Δρ Σίλβερμαν, «Όταν δεν μπορούν να δουν τα χαρίσματά τους, πρέπει εμείς να τους τα αποκαλύψουμε.»

Πώς λοιπόν θα μπορούσες να χειριστείς καλύτερα τη δυσκολία στον πολλαπλασιασμό του παιδιού σου; Αντί να επιμείνεις ότι είναι καλό στα μαθηματικά, θα μπορούσες να αναφερθείς σε γεγονότα που γνωρίζει ότι ισχύουν. «Ένα πράγμα που ξέρω για σένα είναι ότι πάντα συνεχίζεις την προσπάθεια, ακόμα κι όταν κάτι δεν είναι εύκολο στην αρχή. Θυμάσαι πόσο δύσκολο σου φαινόταν να δένεις τα κορδόνια σου; Αλλά συνέχιζες κάθε μέρα, και τώρα είσαι ειδικός». Στη συνέχεια, για να επιστρέψεις στο ζήτημα: «Ξέρω ότι αυτές οι ασκήσεις μαθηματικών είναι δύσκολες, και είμαι τόσο περήφανος/η που είσαι ένα παιδί που δεν τα παρατάει».

Το πιο σημαντικό είναι να δώσεις στο παιδί σου την αυτοπεποίθηση να ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.