WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Οι γυναίκες είναι μονογαμικές από τη φύση τους. Μύθος ή αλήθεια;


Χριστίνα Κατσαντώνη

18 Φεβρουαρίου 2017

polyandry3.jpg

Είναι έτσι επειδή έτσι νομίζουμε; Όχι ακριβώς, σίγουρα όχι πάντα.

Οι γυναίκες δεν ήμασταν πάντα “μονογαμικές από τη φύση μας”. Στην αρχαία ελληνική ιστορία για παράδειγμα βρίσκουμε ένδοξη παρουσία της πολυανδρίας (μία γυναίκα – πολλοί σύζυγοι) στους Σπαρτιάτες, οι οποίοι μοιράζονταν τις γυναίκες τους με σκοπό τη γέννηση υγιών και δυνατών παιδιών.

Σήμερα, οι κοινωνίες που ζουν σε καθεστώς πολυανδρίας (σε 53 μικρές κοινότητες σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, το Νεπάλ), αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του πληθυσμού. Αντιστοίχως, η πολυγυνία, δηλαδή η πολυγαμία για τους άντρες είναι ανεκτή σχεδόν στο 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη σε 45 χώρες -σε αυτό τουλάχιστον, καμία ισότητα...

Η Scarlett Johansson, μετά το πρόσφατο διαζύγιό της με τον Romain Dauriac (στον δεύτερο αποτυχημένο γάμο της), βγήκε και παραδέχτηκε με ειλικρίνεια ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως “η μονογαμία δεν είναι φυσιολογική”. Η δήλωση έκανε εντύπωση όχι μόνο γιατί έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική νόρμα που ακολουθούμε, αλλά κυρίως γιατί προέρχεται από μια γυναίκα -αν ήταν άντρας στη θέση της, θα το βρίσκαμε πολύ πιο φυ-σι-ο-λο-γι-κό.

Φυσιολογικό είπαμε; Απέναντι στη μονογαμία, η φύση είναι ξεκάθαρα αρνητική. Μελέτες αιώνων πάνω στα διάφορα και διαφορετικά μοτίβα ζευγαρώματος στα ζώα έχουν ανακαλύψει ότι μόνο το 3-5% των θηλαστικών της Γης ακολουθούν κάποιας μορφής μονογαμία. Υπέρ της πολυγαμίας τίθεται η συντριπτική πλειοψηφία αρσενικών και θηλυκών αδιακρίτως.

Η θεωρία που η εξελικτική επιστήμη έχει διατυπώσει, σύμφωνα με την οποία οι άντρες από τη φύση τους προορίζονται να διαδώσουν τα γονίδια τους, αντιθέτως η γυναίκα -ως μέλλουσα μητέρα- προορίζεται να βρει ένα σύντροφο και να μεγαλώσει παιδιά, έρχεται σε σύγκρουση με τελευταίες μελέτες που συμφωνούν στο συμπέρασμα: η μονογαμία στους ανθρώπους δεν είναι φυσική κατεύθυση ούτε γενετική προδιάθεση, αλλά επιλογή εξίσου για τους άντρες, όπως και για τις γυναίκες.

Η μελέτη της φύσης υπαγορεύει ισότητα. Δεν υπάρχει τίποτα που να διαφοροποιεί τα δύο φύλα στη φυσική τάση τους προς την πολυγαμία πέρα από την κοινωνική συνθήκη, τους προδιαγεγραμμένους ρόλους, που η σύγχρονη κοινωνία έχει δημιουργήσει. Κι αυτοί ακριβώς οι ρόλοι είναι που δεν επιτρέπουν στη γυναίκα να διεκδικήσει το -φυσικό της- δικαίωμα στην πολυγαμία. Για τον άντρα μπορεί να είναι προσόν, για τη γυναίκα είναι έλλειψη αξιοπρέπειας, ρετσινιά, έως και... slut shaming.

Μόνο που -πάντα με βάση την επιστήμη- αν πρέπει να ξεχωρίσουμε ένα από τα δύο φύλα, που έχει περισσότερη ανάγκη την... επιστροφή στη φύση μέσα από την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, αυτό είναι το θηλυκό. 'Ολες οι σχετικές έρευνες των τελευταίων ετών συμφωνούν ότι η μόνη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ότι για τη γυναίκα είναι πολύ πιο εύκολο να χάσει το ερωτικό ενδιαφέρον της σε μια μονογαμική σχέση διαρκείας από ό,τι για τον άνδρα.

Κι αυτό γιατί τα αγόρια από πολύ νωρίς μαθαίνουν ότι μπορούν να έχουν πολλές ερωτικές παρτενέρ και ότι η πολυπληθής σεξουαλική ζωή μπορεί να θεωρηθεί προσόν για εκείνα, ενώ τα κορίτσια διδάσκονται να προσεγγίζουν πιο συντηρητικά οτιδήποτε έχει να κάνει με το σεξ.

Όλες αυτές οι διδαχές, έχουν βαθιά επίδραση στον θηλυκό και στον αρσενικό εγκέφαλο. Μέσα στους άνδρες ισχυροποιείται η άποψη ότι οφείλουν να δίνουν μεγάλη σημασία στο σεξ, οπότε όπως έδειξαν οι σχετικές έρευνες είναι και πιο ανθεκτικοί στην πτώση του ερωτικού ενδιαφέροντος που φυσιολογικά προκύπτει και για τα δύο μέλη μιας μακρόχρονης μονογαμικής σχέσης. Αντιθέτως στη γυναίκα, που από μικρή μαθαίνει να προσεγγίζει πιο συντηρητικά το σεξ -με στόχο πάντα τον αιώνιο σύντροφο και την τέλεια οικογένεια- η πτώση του ενδιαφέροντος είναι μοιραία και δραματική. Η σεξουαλικότητά της απαιτεί ανανέωση για να υπάρξει. Άρα ο άντρας που θέλει να την κρατήσει σε μονογαμική σχέση, θα πρέπει μάλλον... να προσπαθεί περισσότερο.

Κανονικά, δηλαδή, και με βάση τις πρόσφατες μελέτες, θα έπρεπε να γίνονταν... ανάποδα τα πράγματα. Να θεωρούμασταν οι γυναίκες πολυγαμικές από τη φύση μας -τι φταίμε εμείς, η λίμπιντο που πέφτει περισσότερο στο φύλο μας είναι το θέμα- και οι άντρες να αγόραζαν περιοδικά τύπου Cosmopolitan για να διαβάσουν άρθρα όπως “10 τρόποι για να ανανεώσεις το ερωτικό ενδιαφέρον της”!

Αλλά εντάξει, ας μη φτάνουμε εκεί. Ας αφήσουμε, όμως, τον μύθο της μονογαμικής από τη φύση της γυναίκας να καταρρεύσει, κι ας αρχίσουμε σιγά σιγά να συνηθίζουμε στην ιδέα ότι η μονογαμία είναι εξίσου επιλογή και για τα δύο φύλα και ότι όπως ο άντρας, έτσι και η γυναίκα δεν έχει καμία φυσική υποχρέωση στη διατήρηση μιας αιώνια μονογαμικής στάσης.

(Αντιθέτως, σε σχέση με τον άντρα, έχει και μια δικαιολογία παραπάνω -δεν είναι αυτό που νομίζεις αγάπη μου, εξηγείται επιστημονικά το θέμα...)

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.