WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς σε είπαμε; 5 εύκολοι τρόποι για να θυμάστε τα ονόματα όσων γνωρίζετε


23 Αυγούστου 2021

Πώς σε είπαμε; 5 εύκολοι τρόποι για να θυμάστε τα ονόματα όσων γνωρίζετε
5 εύκολοι τρόποι για να θυμάστε πάντα τα ονόματα των ανθρώπων που γνωρίζετε

Σίγουρα έχει συμβεί και σε εσάς. Είστε σε ένα σημαντικό επαγγελματικό δείπνο ή ένα meeting ή απλώς σε μια παρέα φίλων, που καθώς κυλά η βραδιά όλο και μεγαλώνει. Και τότε το βλέπετε να συμβαίνει. «Να σου συστήσουμε τον τάδε»!

Και μπορεί να μην έχετε κανένα πρόβλήμα με το να γνωρίζετε κανιούργιους ανθρώπους, ωστόσο σχεδόν σας λούζει κρύος ιδρώτας (οk, κάποια υπερβολή), όταν πρόκειται να συγκρατήσετε το όνομα τους. 

«Πώς τον είπαμε τώρα;;» είναι η σκέψη που ακολουθεί την επόμενη στιγμή από την χειραψία κιόλας και σας φέρνει σε δύσκολη θέση κάθε φορά που σκέφτεστε να απευθύνετε τον λόγο στον άγνωστο Χ.

Story of your life; 

Kαι ωραία, αν πρόκειται για ένα νέο μέλος που προστέθηκε στην παρέα μετά τα μεσάνυχτα, μπορείτε πάντα να το αποδώσετε στο τρίτο κατά σειρά cocktail. Tι γίνεται όμως όταν πρόκειται για ένα σημαντικό πρόσωπο στην εργασία σας;

Θέλετε να μάθετε το νούμερο ένα πράγμα που εμποδίζει τους ανθρώπους να θυμούνται ονόματα; Ότι λένε εμφατικά ότι είναι «κακοί στο να θυμούνται ονόματα». Αλλάξτε κι εσείς αυτήν τη συνήθεια και δοκιμάστε αυτούς τους 5 απλούς τρόπους για να θυμάστε το όνομα του ατόμου που μόλις γνωρίσατε.

1. Σταματήστε να λέτε ότι είστε κακοί στο να θυμάστε ονόματα


Αυτό είναι μακράν το νούμερο ένα πράγμα που εμποδίζει τους ανθρώπους να θυμούνται ονόματα: Θα σας πουν κατηγορηματικά ότι είναι «απαίσιοι στο να θυμούνται ονόματα».

Το να λες ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι θέτει το μυαλό σου να μην το κάνεις. Αυτό ισχύει με την απομνημόνευση ονομάτων και με ότιδήποτε άλλο.

Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να τρώτε πιο υγιεινά, αλλά συνεχίζετε να λέτε στον εαυτό σας ότι «δεν μπορώ με τίποτα να αντισταθώ στα γλυκά», τότε μάλλον η δίαιτα που μόλις αρχίσατε δεν θα πάει και τόσο καλά.

Το να λες ότι είσαι κακός στα ονόματα δεν είναι μόνο μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Είναι λάθος για μερικούς ακόμα λόγους:

Δείχνει στο άτομο που συναντάτε ότι δεν αξίζει λίγη επιπλέον προσπάθεια από μέρους σας για να θυμαστε το όνομά του.

Αποπνέει αλαζονεία γιατί, χωρίς αμφιβολία, το άτομο στο οποίο απευθύνεστε θα ήθελε να ξέρετε το όνομά του και πιθανότατα θα κάνει ό, τι μπορεί για να μάθει το δικό σας.

Δεν είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια σχέση.

2. Επαναλάβετε το όνομά τους

Μόλις ακούσετε κάποιον να λέει το όνομά του, σφίξτε το χέρι του, χαμογελάστε και επαναλάβετε το χαμογελώντας.

Με αυτόν τον τρόπο θα τον κάνετε να αισθανθεί σημαντικός και θα χαρεί που θα σας γνωρίσει. Βοηθάει να πείτε το όνομά τους σαν να είναι η πρώτη φορά που το ακούτε. 

Οι άνθρωποι συχνά δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή όταν κάποιος συστήνεται. Το άτομο που παρουσιάζεται μπορεί να αισθάνεται νευρικό όταν γνωρίζει κάποιον νέο ή ανησυχεί περισσότερο για το να πει το ίδιο το όνομά του για να το καταλάβει σωστά ο συνομιλητής.

Το όνομά σας μπορεί να περιμένει. Αυτό δείχνει στους ανθρώπους ότι ενδιαφέρεστε και επενδύσατε σε αυτούς ως άτομα, όχι μόνο ως ευκαιρία δικτύωσης.

Το να επαναλάβετε το όνομα κάποιου είναι επίσης χρήσιμο άν το άτομο που συναντάτε έχει ένα μοναδικό όνομα. Είναι καλύτερα να ρωτήσετε για την προφορά αμέσως παρά να το αφήσετε για την στιγμή του αποχωρισμού ή για την επόμενη σας συνάντηση.

3. Κάντε συσχετισμούς στο μυαλό σας


Κάντε όσο το δυνατόν περισσότερους συσχετισμούς στο κεφάλι σας με το όνομα αυτού του ατόμου. Κάντε το γρήγορα και διακριτικά.

«Γεια, με λένε Δημήτρη».

«Δημήτρη [παύση, κοίτα τους στα μάτια, χαμογέλα], χαίρομαι πολύ που σε γνώρισα.»

Στο μυαλό σας: «Το όνομα του κουνιάδου μου είναι Δημήτρης». Σκεφτείτε ακόμα και την ιδιότητα του πρόσώπου που σας θυμίζει. «Ο κουνιάδος μου ο Δημήτρης είναι στρατιωτικός». 

Μια προειδοποίηση για αυτήν την προσέγγιση: Μην πείτε στο άτομο που συναντάτε τι συμβαίνει στο κεφάλι σας. Θα προκαλέσει αμηχανία, καθώς ο συνομιλητής δεν θα ξέρει πως να ανταποκριθεί  σε αυτό. Σπάνια τέτοιες αναφορές οδηγούν σε μια διασκεδαστική συζήτηση. Πιστέψτε μας.

4. Πείτε το όνομά του χαμηλόφωνα πριν χωρίσουν οι δρόμοι σας

Αυτό είναι εξαιρετικά απλό: Μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση, πείτε ξανά το όνομα του ατόμου. Κοιτάξτε τα στα μάτια ενώ το κάνετε.

«Δημήτρη, ευχαριστώ για την κουβέντα. Χάρηκα που σε γνώρισα!».

Αυτό το κομμάτι της συζήτησης, συνήθως γίνεται βιαστικά για πολλούς λόγους. αλλά προσπαθήστε να το τραβήξετε όσο μπορείτε. Στο τέλος μιας συνομιλίας, οι άνθρωποι δεν θυμούνται συχνά τι ειπώθηκε, αλλά θυμούνται πώς ένιωσαν ενώ μιλούσαν μαζί σας. Κάντε τους να αισθάνονται ότι ακούγονται.

5. Αν ξεχάσετε το όνομα, ρωτήστε το πάλι


Το να ζητάς από κάποιον να πει το όνομά του για άλλη μια φορά δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Δείχνει ότι είστε πρόθυμοι να παραδεχτείτε ένα λάθος. Δείχνει ότι είστε πρόθυμοι να ζητήσετε βοήθεια.

Το να ρωτήσετε μια δεύτερη φορά είναι απολύτως εντάξει.

Μια ιδιαίτερα αποτελεσματική φόρμουλα είναι να ρωτήσετε ξανά το όνομα του ατόμου και να ζητήσετε συγγνώμη, ενώ παράλληλα επισημαίνετε και κάτι άλλο για το οποίο μιλήσατε. Αυτό δείχνει ότι προσέξατε αυτούς και τη συζήτηση, αλλά απλά ξεχάσατε μια λεπτομέρεια.

Δεν υπάρχει μυστικό hack για να γίνετε καλοί στο να θυμάστε ονόματα. Όπως και το να είστε καλοί σε οτιδήποτε άλλο, θέλει προσπάθεια και εξάσκηση με την πάροδο του χρόνου. Το κυριότερο συμπέρασμα που έχω για εσάς είναι ότι ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο εστιάζοντας στο άλλο άτομο, θα γίνετε αξέχαστοι σε αυτόν. 

Οι άνθρωποι θα συναντήσουν πολλούς άλλους ανθρώπους, οι οποίοι δεν αφιερώνουν χρόνο για να θυμηθούν ούτε ένα πράγμα για αυτούς. Εάν είστε πρόθυμοι να είστε παρόντες στην συζήτηση και να κάνετε μια προσπάθεια, θα ξεχωρίσετε ανάμεσα στις μάζες.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.