WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Είναι το τελεσίγραφο στη σχέση καλή ιδέα; Η γνώμη των ειδικών


Κλέλια Φατούρου

12 Απριλίου 2022

Είναι το τελεσίγραφο στη σχέση καλή ιδέα; Η γνώμη των ειδικών
Μήπως πρέπει να δίνουμε τελεσίγραφα με έναν πιο υγιή τρόπο;

«Αν δεν κάνει αυτό, θα χωρίσουμε». Ένα κλασικό τελεσίγραφο που έχουμε ακούσει (ή πει) σε μία σχέση και είναι μάλλον από τις πιο λάθος κινήσεις.

Κι όμως, οι ειδικοί έρχονται να μας ενημερώσουν ότι μπορεί και να είναι καλή ιδέα, αρκεί να γίνεται για τους σωστούς λόγους και με τον σωστό τρόπο. Και σίγουρα όχι για να απειλήσουμε με κάτι τον σύντροφό μας.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του τελεσίγραφου και της θέσπισης ορίων. Όταν βάζεις όρια, δείχνεις το ποιος είσαι και τι επιτρέπεις, Η λέξη τελεσίγραφο έχει όμως κάτι τελειωτικό. «Το τελεσίγραφο είναι συνώνυμο της απειλής, ακόμα και αν το δούμε ετυμολογικά. Λέμε στον σύντροφό μας ότι αν δεν κάνουν αυτό που θέλουμε, θα προβούμε σε συγκεκριμένες πράξεις. Σε μία σύγχρονη εποχή όμως, οι σχέσεις και ο γάμος θα έπρεπε να θεωρούνται καταστάσεις, στις οποίες μπαίνουμε με χαρά και ελευθερία», τονίζει η ειδικός σχέσεων Jess Carbino.

Σκέψου το πρακτικά. Αν δίνεις τελεσίγραφο και ο άλλος κάνει αυτό που ζητάς, δεν ξέρεις αν ήταν πραγματικά δική του επιθυμία ή αν αναγκάστηκε να το κάνει. Μάντεψε ποια είναι η απάντηση.

Μπορεί ποτέ να είναι καλή ιδέα;

Ας ξεκινήσουμε με το ότι η επικοινωνία είναι πάντα η καλύτερη ιδέα. Όσο πιο ειλικρινείς είμαστε με τον εαυτό μας και με τους άλλους, τόσο πιο σπάνια θα φτάνουμε σε αδιέξοδο στις σχέσεις μας. Εάν όμως εντοπίσεις ένα σοβαρό πρόβλημα στη σχέση, που είναι λόγος χωρισμού, μπορείς να το αναφέρεις. Το κάνεις για να προστατεύσεις αυτό που έχετε, και όχι για να περάσει το δικό σου.

Ας πούμε ότι ο σύντροφός σου μιλάει ακόμα με την πρώην του και αυτό είναι πρόβλημα για εσένα. Το θέμα δεν είναι να πεις «αν δεν σταματήσεις, θα χωρίσουμε». Το ζητούμενο είναι να εκφράσεις την ενόχλησή σου και το πόσο μεγάλη σημασία έχει. Όταν το θέτεις έτσι, βάζεις τα όριά σου και ανοίγεις την κουβέντα για περισσότερα πράγματα. Αν σκοπεύεις να χωρίσεις επειδή φροντίζεις τις ανάγκες σου και το γνωστοποιείς, είναι οκ.

Πότε ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση;

Η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Όταν δεν είμαστε θυμωμένοι, αγχωμένοι ή στενοχωρημένοι. Όταν είμαστε και οι δύο σε καλή και νηφάλια ψυχική κατάσταση, ώστε να επικοινωνήσουμε με υγιή τρόπο αυτά που νιώθουμε. Όλα έχουν να κάνουν με το πώς λέμε κάτι. Μπορεί να μιλάμε για το ίδιο πράγμα, χωρίς τελεσίγραφα και απειλές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.