WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Οι τρόποι να σταματήσεις να τσακώνεσαι για το ίδιο πράγμα, ξανά και ξανά


Κλέλια Φατούρου

23 Μαΐου 2022

Οι τρόποι να σταματήσεις να τσακώνεσαι για το ίδιο πράγμα, ξανά και ξανά
Οι ερωτήσεις που θα κάνεις στον εαυτό σου, προκειμένου να καταλάβεις γιατί τσακώνεσαι για τα ίδια πράγματα

Σου ακούγεται οικείο; Όλα τα ζευγάρια έχουν δύο ή τρία θέματα που πρωταγωνιστούν συνήθως στους καυγάδες τους και είναι σαν κύκλος που δεν κλείνει. Η κατάληξη είναι γνωστή. Δεν βρίσκεται ποτέ μία λύση και απλώς διαιωνίζονται τα νεύρα, η ένταση και τα παράπονα.

Αν όμως θέλεις να δώσεις ένα τέλος σε αυτή τη σαπουνόπερα, να εντοπίσεις την πηγή του κακού και να μην τσακωθείς ξανά για το ίδιο πράγμα, υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και που οδηγούν σε μία γόνιμη λύση.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα;

Μπορεί να σου ακουστεί περίεργο, αλλά όταν τσακωνόμαστε, συνήθως πάμε να καλύψουμε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά τα συναισθήματά μας και το πώς νιώθουμε μέσα στη σχέση. Συνήθως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, σεβασμού ή έχουμε διαφορετικές ανάγκες που δεν ικανοποιούνται. Άπαξ και το εντοπίσουμε, είμαστε σε θέση να το επικοινωνήσουμε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια.

Μήπως πρόκειται για παλιά πληγή;

Όταν γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου, μπορείς να καταλάβεις πότε πυροδοτείται μέσα σου κάτι από το παρελθόν και πότε πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα στο παρόν. Αν είναι αυτή η περίπτωση, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν θα το λύσει ο άλλος για εσένα, αλλά εσύ η ίδια.

Πώς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα

Οι συγκρούσεις είναι απολύτως φυσιολογικές. Κάτι που δεν κάνουν πολλά ζευγάρια είναι το να επιστρέφουν στο πρόβλημα, όταν είναι νηφάλιοι. Αποφεύγουν αυτό που έχει συμβεί και επιστρέφουν σε αυτό μόνο όταν τσακώνονται. Πώς μπορείτε να αλλάξετε το μοτίβο συμπεριφοράς; Ποιες είναι οι ανάγκες που δεν ακούγονται; Βρείτε μία χρονική στιγμή που θα κάνει και τους δύο να νιώθουν άνετα και μιλήστε για το ίδιο πράγμα, αλλά με νηφαλιότητα και κατανόηση.

Είσαι έτοιμη για υποχωρήσεις;

Κακά τα ψέματα, κανείς δεν ενθουσιάζεται με τους συμβιβασμούς και τις υποχωρήσεις. Αλλά μία σχέση έχει και αυτό το κομμάτι. Το να ξέρουμε ποτέ να κάνουμε πίσω, πότε να μην περνά το δικό μας και πότε να λειτουργούμε υπέρ της σχέσης και όχι του εαυτού μας. Όπως είναι και σημαντικό το να μην κάνουμε συνέχεια εκπτώσεις και να μην χάνουμε τον εαυτό μας για χάρη του συντρόφου μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.