WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς ο αγχώδης τύπος δεσμού δεν σε αφήνει να ξεπεράσεις εύκολα έναν χωρισμό


JTeam

20 Ιανουαρίου 2024

Πώς ο αγχώδης τύπος δεσμού δεν σε αφήνει να ξεπεράσεις εύκολα έναν χωρισμό
Τι είναι η θεωρία της προσκόλλησης και πως επιδρά σε έναν χωρισμό

Ένας χωρισμός βιώνεται διαφορετικά από κάθε άτομο. Υπάρχουν παράγοντες που είτε κάνουν την διαδικασία πιο δύσκολη, είτε λιγότερο τραυματική. Αν έχεις παρατηρήσει πως δυσκολεύεσαι σε μεγάλο βαθμό να ξεπεράσεις μια προηγούμενη σχέση σου, τότε αυτό το άρθρο ίσως σε αφορά.

Σε έναν χωρισμό παίζει ρόλο κυρίως, η διάρκεια της σχέσης, το συναισθηματικό δέσιμο που υπήρχε, όπως επίσης η αιτία και ο τρόπος που έληξε. Όλα αυτά έχουν τον αντίκτυπο τους. Ωστόσο, αν γενικότερα δυσκολεύεσαι να αποχωριστείς καταστάσεις και ανθρώπους, ίσως είναι ώρα να σκεφτείς τον “αγχώδη τύπο δεσμου”.

Jenny.Gr

Και τι ακριβώς είναι αυτό; Μια από τις κύριες θεωρίες της σύγχρονης ψυχολογίας, είναι η “θεωρία της προσκόλλησης”. Αφορά την πρώτη και καθοριστική σχέση ανάμεσα στο βρέφος και την μητέρα του. Ο τρόπος που το βρέφος θα συνδεθεί με τους γονείς του, θα καθορίσει και τις υπόλοιπες σχέσεις που θα κάνει στη ζωή του.

Συγκεκριμένα υπάρχουν 4 βασικοί δεσμοί: ο ασφαλής, ο αγχώδης, ο αποφευκτικός, και ο αποδιοργανωμένος.

Τα άτομα με αγχώδη τύπο δεσμού, βιώνουν συχνά άγχος για πιθανή εγκατάλειψη. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω εμπειριών από την πρώιμη παιδική ηλικία με ένα πρόσωπο που δεν ικανοποιούσε (ή δεν ικανοποιούσε αξιόπιστα) τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Ως αποτέλεσμα, συχνά αναζητούν επιβεβαίωση από έναν σύντροφο, ότι εξακολουθεί να τους αγαπά και θέλει να είναι μαζί τους.

Κατα τη διάρκεια του χωρισμού, τα άτομα με αγχώδη τύπο δεσμού χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν ή να επουλώσουν πληγές, σε αντίθεση με άτομα τα οποία είχαν ασφαλή τύπο προσκόλλησης. Και αυτό γιατί νιώθουν πως δεν άξιζαν αγάπη και επειδή έχουν ως βασικό γνώρισμα την ανασφάλεια.

Ζευγάρι κοιμάται
© Pexels

Επίσης μπορεί να εκφράζουν έντονη ζήλεια-ενίοτε κτητικότητα, και να έχουν έναν βαθιά ριζωμένο φόβο εγκατάλειψης, απόρριψης ή μοναξιάς. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά γνωρίσματα του αγχώδη τύπου δεσμού και μπορούν να εντείνονται κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού, γεγονός που δεν σε βοηθάει καθόλου να κοιτάξεις μπροστά, να ξεπεράσεις τη σχέση σου και να προχωρήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.