WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Sexual anxiety: Τα 3 είδη άγχους γύρω από το σεξ - Είναι πιο φυσιολογικά από όσο νομίζεις


JTeam

24 Μαΐου 2024

Sexual anxiety: Τα 3 είδη άγχους γύρω από το σεξ - Είναι πιο φυσιολογικά από όσο νομίζεις
Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το sex anxiety

Όταν πρόκειται για σεξ, τα συναισθήματα είναι πολλά, ποικίλλουν και εξαρτώνται από την προσωπικότητα του καθενός. Αν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σε κάτι, ωστόσο, είναι πως κάποια στιγμή, έχουμε αισθανθεί ένα άγχος στη ζωή μας. Κι είναι απόλυτα φυσιολογικό –δεν είμαστε οι μόνοι, δεν είμαστε μόνοι. Και λόγους έχουμε ολλούς -από τη νευρικότητα που ενδεχομένως νιώθουμε, όταν πρέπει να πάρουμε προφυλακτικά ή να εκφράσουμε τα kinks μας στον άνθρωπό μας, μέχρι τις ανασφάλειες για το σώμα μας.

Για μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, αυτό το άγχος είναι μεγάλο και συνεχές. Για κάποιους, αρκεί για να αποφύγουν εντελώς στο σεξ ή να μην κάνουν τα πράγματα όπως θα ήθελαν, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία και διαταραχές στύσης.

Τα παραπάνω συναισθήματα συχνά περιγράφονται από τον όρο «sex anxiety», ο οποίος μοιάζει ιατρικός αλλά δεν είναι. Το άγχος γύρω από το σεξ συχνά είναι σύμπτωμα σεξουαλικής δυσλειτουργίας ή ευρύτερων ζητημάτων ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή άγχους, η κατάθλιψη και το OCD.

Τα είδη sex anxiety είναι τρία:

Άγχος σεξουαλικής απόδοσης

Το άγχος για τη σεξουαλική απόδοση προκύπτει όταν ένα άτομο αισθάνεται ανασφάλεια για το σώμα του, τις πράξεις του ή τον τρόπο που προσεγγίζει το σεξ. Αυτό το είδος άγχους συχνά επιδρά διαφορετικά στο σώμα μας, προκαλώντας προβλήματα σε θέματα στύσης και οργασμού.

Μπορεί να αγχώνεσαι για το πώς φαίνεσαι όταν είσαι από πάνω ή για το αν φωνάζεις υπερβολικά. Ίσως, πάλι, για το αν αργείς να έρθεις σε οργασμό.

Μετασυνουσιακή Δυσφορία

Η δυσφορία είναι ένα είδος άγχους που ένα άτομο χάνει τη σύνδεση με το σώμα του. Σύμφωνα με ψυχολόγους, όταν μιλάμε για μετασυνουσιακή δυσφορία, αναφερόμαστε σε μία διαταραχή, κατά την οποία το άτομο κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα, αίσθηση μελαγχολίας, άγχος, επιθετικότητα και ξεσπάσματα μετά το σεξ. Συνήθως, συναντάται σε γυναίκες, όμως έχουν σημειωθεί και ορισμένα περιστατικά σε άνδρες.

Διαταραχή Σεξουαλικής Αποστροφής

Η διαταραχή σεξουαλικής αποστροφής ήταν κάποτε μία διαταραχή στη σεξουαλική επιθυμία και περιγραφόταν ως «η μόνιμη ή επαναλαμβανόμενη ακραία αποστροφή και αποφυγή κάθε ή/και σχεδόν κάθε είδους σεξουαλικής επαφής με τα γεννητικά όργανα ενός σεξουαλικού συντρόφου».

Πλέον, οι ψυχίατροι υποστηρίζουν ότι η διαταραχή σεξουαλικής αποστροφής συγχέεται με τον κολεόσπασμο και τις φοβίες, πλέον έχει αφαιρεθεί από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών. Στην εποχή μας, είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστείς με κάτι τέτοιο –συχνά, συνδέεται με άλλα τραύματα και αρνητικές αντιλήψεις για το σεξ, ακόμη και φοβίες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.