WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας οδηγός για τις διαταραχές ύπνου


10 Σεπτεμβρίου 2014

Οι διαταραχές του ύπνου είναι παθήσεις που επηρεάζουν το πόσο και πόσο καλά κοιμάστε. Τα αίτια κυμαίνονται από τις κακές συνήθειες που σας κρατούν σε εγρήγορση, μέχρι και τα ιατρικά προβλήματα που διαταράσσουν τον κύκλο του ύπνου σας. Εάν δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι το πρωί, δείτε το γιατρό σας. Ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που συνιστά απειλή για την υγεία και την ασφάλειά σας.

Όμως πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;

Οι ανάγκες ύπνου ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά οι γενικές οδηγίες είναι:

16 ώρες για βρέφη

 9 ώρες για εφήβους

7-8 ώρες για τους ενήλικες

Δείτε  παρακάτω  ποιοι  παράγοντες συμβάλλουν στη ποιότητα του ύπνου

  • Η υιοθέτηση συνηθειών που ευνοούν τον ύπνο είναι γνωστή ως καλή υγιεινή του ύπνου. Η τακτική άσκηση θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου, αλλά η ώρα που γίνεται, είναι σημαντική. Μπορεί να είναι πιο εύκολο για εσάς να ασκείστε αργά το απόγευμα, όμως μην κάνετε έντονη άσκηση πολύ αργά το βράδυ, διότι μετά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε.
  • Η καφεΐνη, όπως καφέ, τσάι, σόδα και τα βαριά ή πικάντικα τρόφιμα, θα πρέπει να αποφεύγονται 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο.
  • Ένα ελαφρύ σνακ το βράδυ, με σύνθετους υδατάνθρακες  και άπαχη πρωτεΐνη,  μπορεί να οδηγήσει σε έναν καλύτερο ύπνο. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα δημητριακά με γάλα ή κράκερ και τυρί, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον μια ώρα πριν πάτε στο κρεβάτι. Επίσης, ένα ζεστό γάλα με χαμομήλι, θα αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος και μπορεί να σας φέρει υπνηλία.
  • Η παρακολούθηση τηλεόρασης αργά το βράδυ μπορεί να είναι μέρος της ρουτίνας σας, αλλά πιθανόν να μην σας βοηθά να κοιμηθείτε. Η τηλεόραση δεσμεύει το νου και μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, ώστε να σας κρατάει ξύπνιους. Επιπλέον, εάν παίζετε  video games πριν πάτε στο κρεβάτι  ή σερφάρετε στο Internet, μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστά την αφαίρεση της τηλεόρασης και του υπολογιστή από το υπνοδωμάτιό.
  • Μπορείτε να προγραμματίσετε το μυαλό και το σώμα σας, ότι είναι ώρα για ύπνο, δημιουργώντας ένα τελετουργικό πριν την κατάκλιση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο, διάβασμα  ενός βιβλίου, ή τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή. Είναι επίσης, σημαντικό να επιμείνετε σε μια σταθερή ώρα για ύπνο και για αφύπνιση,  ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αν εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα, παρά τη βελτίωση της υγιεινής του ύπνου σας, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.