WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips για να μη πάρετε κιλά στην εγκυμοσύνη


10 Νοεμβρίου 2014

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ό,τι εγκυμοσύνη σημαίνει να τρώνε για δύο, αλλά η πραγματικότητα είναι, διαφορετική, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι πολύ λίγες επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Και παρά το γεγονός ό,τι πολλές δεν σκέφτονται τα κιλά που θα πάρουν αυτούς τους εννέα μήνες, μετά μπορεί να θέλουν να χάσουν βάρος και να μη  μπορούν. Αντ΄αυτού, σκεφτείτε την εγκυμοσύνη σας, ως μια ευκαιρία για να τρώτε περισσότερο από τα υγιεινά τρόφιμα και να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.  

Διατροφή και εγκυμοσύνη πάνε χέρι-χέρι

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα χρειαστείτε μερικές επιπλέον θερμίδες από υγιεινά τρόφιμα, δεδομένου ό,τι ορισμένες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία -όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος- χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Όμως, για να μείνετε με επιτυχία εντός των συνιστώμενων κατευθυντήριων γραμμών και να μη ξεφύγετε στα κιλά, πρέπει να τρώτε με τον ίδιο τρόπο, που τρώγατε και πριν από την εγκυμοσύνη. Απλά, προσθέστε ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά στο μεσημεριανό γεύμα και στο δείπνο και ένα φρούτο ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς στο πρωινό σας. Μπορείτε επίσης, να επιλέξετε ένα από τα παρακάτω υγιεινά απογευματινά σνακ:

  • Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με 1 κουταλιά της σούπας μέλι και μισή μπανάνα
  • Ένα τρίτο φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα και δύο κουταλιές της σούπας αμύγδαλα
  • Δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι σοκολάτας με 1/2 φλιτζάνι μήλα σε φέτες και 1 φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες (νωπά ή κατεψυγμένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
  • Ένα φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και 2 μέτρια φρούτα
  • 10 καρότα και ια πίτα ολικής αλέσεως

Όμως, πρέπει να είστε προσεκτικές, γιατί ο πόθος σας για φαγητό, μπορεί να σαμποτάρει πραγματικά τις προσπάθειές σας, να τρώτε υγιεινά. Πολλές, από εσάς μπορεί να έχετε μια λαχτάρα για αλάτι, λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα (ή και τα τρία μαζί) και μια απέχθεια για πιο υγιεινές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές. Και πιστεύετε, ό,τι αυτές οι «λιγούρες» είναι το σήμα του οργανισμού, ότι χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτή όμως, η πεποίθηση είναι λανθασμένη και δεν πρέπει να την αφήσετε, να σας ξεγελάσει. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν, ότι οι περισσότερες λεγόμενες «λιγούρες», οφείλονται στη συναισθηματική πείνα ή στην οπτική επαφή με κάποιες λαχταριστές τροφές- αντί τις φυσιολογικές σας ανάγκες. Αυτό σημαίνει, ό,τι η επιθυμία σας δεν έχει κατ ανάγκη σχέση με μια θρεπτική ουσία, που εσείς ή το μωρό σας θα μπορούσε να αναζητά. Άρα, καλό είναι να είστε σε επαφή με τις ανάγκες σας και με τα σήματα του σώματός σας, ώστε να μην ενδίδετε πολύ συχνά στους ανθυγιεινούς σας πόθους. Πρέπει επίσης, να έχετε σαν στόχο να ικανοποιείτε  ό, τι χρειάζεται πραγματικά το σώμα και όχι τις συναισθηματικές σας ανάγκες.

Εάν, από την άλλη αντιμετωπίζετε μια μεγάλη λαχτάρα για αλάτι, λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, ως υποκατάστατο για τις ανθυγιεινές σας επιθυμίες. Αν θέλετε πατατάκια, δοκιμάστε μια χούφτα καρύδια, τα οποία είναι επίσης τραγανά. Μια κουταλιά φυστικοβούτυρο μπορεί να ικανοποιήσει τον πόθο σας για κάτι γλυκό.

Τέλος, συνεχίστε ή αρχίστε γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να μη πάρετε περιττά κιλά και για να νιώσετε σωματική και ψυχική ευεξία. Μιλήστε με το γιατρό σας, ώστε να σας δώσει το πράσινο φως για να γυμνάζεστε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.