WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι μύθοι για την απώλεια βάρους


8 Νοεμβρίου 2014

Ήρθε επιτέλους ο καιρός, να σταματήσετε να πιστεύετε σε διάφορους μύθους, που αφορούν την απώλεια βάρους. Παρακάτω θα δείτε τις πιο διαδεδομένες φήμες, που σχετίζονται με τη διατροφή και την απώλεια κιλών.

Κατ΄αρχάς, ας αντιμετωπίσουμε το μύθο ό,τι ένα κιλό μυών ζυγίζει περισσότερο από ένα κιλό λίπους. Ένα κιλό είναι ένα κιλό, είτε αυτό αποτελείται από μύες είτε από λίπος. Τούτου λεχθέντος, οι μύες είναι πυκνότεροι από το λίπος και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, έτσι ώστε δύο γυναίκες που ζυγίζουν το ίδιο μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικά, αν κάποια έχει μια υψηλότερη αναλογία της άπαχης μυϊκής μάζας. Επίσης, εάν έχετε περισσότερους μύες, είναι καλύτερο, γιατί φαίνεστε πιο αδύνατες και ο μεταβολισμός είναι ενεργός.

Μια άλλη θλιβερή αλήθεια είναι ό,τι ακόμα και εάν ασκείστε πολύ σκληρά και σε καθημερινή βάση, δεν μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε και να περιμένετε να χάσετε βάρος. Μπορεί να καίτε θερμίδες και λίπος, όταν γυμνάζεστε, όμως συνήθως δεν είναι τόσο όσο νομίζετε. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά όταν τελειώσετε την προπόνηση συνήθως σας έρχεται η επιθυμία να ανταμείψετε τον εαυτό σας με ένα επιπλέον κομμάτι πίτσα, σωστά; Δεν πρέπει όμως, να πέσετε στη παγίδα, αντ΄ αυτού βρείτε τα καλύτερα τρόφιμα για την απώλεια βάρους.

Η πεποίθηση ό,τι η κατανάλωση λίπους θα αποθηκευτεί σε λίπος, δεν είναι σωστή. Οι διαιτητικές οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση 20 έως 35% λίπους καθημερινά, διότι είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Φυσικά παίζει ρόλο και το είδος του λίπους που θα καταναλώσετε. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι υγιή λίπη και βρίσκονται σε τροφές όπως ελιές, καρύδια και ψάρια. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, διαπίστωσε, ότι τα καλά λιπαρά οξέα, βοήθησαν τους ανθρώπους να χάσουν μικρές ποσότητες κιλών και του σωματικού λίπους.

Το κόψιμο του φαγητού το βράδυ, είναι μια δημοφιλής στρατηγική για την απώλεια βάρους. Όμως πόσο αληθινή είναι αυτή η αντίληψη; Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι, το πεπτικό σύστημα επεξεργάζεται και απορροφά με διαφορετικό τρόπο τις τροφές το βράδυ, από ό,τι την ημέρα. Άρα, αυτό που πρέπει να δεχτούμε ως αλήθεια είναι, ότι η πρόσληψη κιλών εξαρτάται από το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και από το από τις θερμίδες που καιμε, ανεξάρτητα από την ώρα των γευμάτων. Βέβαια, καλό είναι να είστε προσεκτικοί όσο αφορά το βραδινό φαγητό, γιατί μπορεί να τρώτε από πλήξη ή λόγω άλλων συναισθημάτων, αντί της πείνας.

Σταματήστε να τρέχετε κάθε λίγο και λιγάκι στην τουαλέτα. Είναι πιθανό ό,τι το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες απώλειας βάρους, αλλά δεν θα σας κάνει αυτόματα να χάσετε κιλά, αν δεν αλλάξετε άλλες συνήθειες σας. Φυσικά πρέπει να πίνετε τακτικά νερό, αλλά μην περιμένετε να κάνει θαύματα.

Η αύξηση του βάρους και του λίπους της κοιλιάς είναι αναπόφευκτη μετά από τα 40. Ας είμαστε ειλικρινείς εδώ: Δεν πρόκειται να ξυπνήσετε για τα 40ά γενέθλιά σας με 10 επιπλέον κιλά. Η αλήθεια είναι, ότι καθώς μεγαλώνουμε είναι και πιο δύσκολο να χάσουμε κιλά, και η γνωστή περιεμμηνόπαυση, συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, θα βάλουν κάποια κιλά, ιδίως γύρω από τη μέση. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση δεν πρέπει να συνδυάζεται πάντα με αύξηση βάρους. Οι μελέτες δείχνουν, ότι όσο περισσότερο μπορείτε να ασκηθείτε, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μετάβασης, τόσο πιο εύκολα θα κρατήσετε τα κιλά που επιθυμείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.