WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρυθμίστε το διαβήτη σας με τη σωστή διατροφή


13 Νοεμβρίου 2014

health-eating.jpg

Μπορεί να τρώμε από το πρωί μέχρι το βράδυ γλυκά και να μην εμφανίσουμε ποτέ διαβήτη και μπορεί να κάνουμε μια άκρως υγιεινή ζωή και παρ’ όλα αυτά ο διαβήτης να μας επισκεφτεί. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν όλα τα μυστικά αυτής της ασθένειας, που πλήττει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ούτε να τη διαγράψουν από τον κατάλογο των χρόνιων νοσημάτων, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα το φάρμακο που τη γιατρεύει. Όμως, τρώγοντας καλά είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Έχοντας διαβήτη, δεν πρέπει να σας κρατήσει από το να απολαμβάνετε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα αγαπημένα σας. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάτε ό,τι οι  άνθρωποι με διαβήτη έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες, όπως οποιοσδήποτε άλλος. Μάθετε πώς μπορείτε να προγραμματίσετε τα γεύματα σας, για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 1 και 2.

Υδατάνθρακες. Όταν αναφερόμαστε σε υδατάνθρακες, εννοούμε τα σάκχαρα, το άμυλο, και τις φυτικές ίνες. Όροι όπως απλά σάκχαρα, σύνθετοι υδατάνθρακες, καθώς και ταχείας δράσης υδατάνθρακες, (γλυκά, μέλι, σοκολάτα, γλυκά οινοπνευματώδη ποτά κ.ά.) καλό είναι να αποφεύγονται. Μελέτες σε υγιή άτομα και σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και 1, υποστηρίζουν τη σημασία μιας διατροφής που περιέχει υδατάνθρακες, κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Παρόλ΄αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ό,τι το σύνολο των υδατανθράκων και η σωστή κατανομή τους σε γεύματα και σνακ είναι ποιο σημαντικό, από το είδος και τον τύπο του υδατάνθρακα.

Φυτικές ίνες. Όπως και ο γενικός πληθυσμός, έτσι και τα άτομα με διαβήτη, ενθαρρύνονται να επιλέξουν μια ποικιλία από τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, επειδή παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, καθώς και άλλες ουσίες σημαντικές για την καλή υγεία. Μελέτες που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, έδειξαν μια θετική επίδραση στη γλυκαιμία. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, φαίνεται ότι η κατανάλωση φυτικών ινών είναι αναγκαία, για να προσδώσει οφέλη στον γλυκαιμικό έλεγχο (σημαίνει ότι το σάκχαρο έχει κρατηθεί σταθερό σε αποδεκτές τιμές και έτσι θα προληφθούν οι χρόνιες επιπλοκές στα μάτια, στους νεφρούς…) στην υπερινσουλιναιμία και στο  λιπιδαιμικό προφίλ.

Γλυκαντικές ύλες. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκρίνει τέσσερις γλυκαντικές ύλες για χρήση, σακχαρίνη, ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη και σουκραλόζη. Πριν να διατεθούν στην αγορά, όλες υποβλήθηκαν σε αυστηρό έλεγχο και έχουν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς, όταν καταναλώνονται από το κοινό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με διαβήτη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρωτεΐνη. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης που κυμαίνεται στο 15-20%, είναι αρκετά ασφαλής σε όλες τις ηλικίες, από τη βρεφική ηλικία και πάνω και φαίνεται να είναι παρόμοια και σε άτομα με διαβήτη. Καλό είναι, οι διαβητικοί να επιλέγουν να καταναλώνουν άπαχες πρωτεΐνες, όπως στήθος κοτόπουλο, άπαχο φιλέτο χοιρινό και να αποφεύγουν τα λιπαρά κρέατα. Επειδή, γενικά οι περισσότεροι ενήλικες τρώνε τουλάχιστον 50% περισσότερες πρωτεΐνες από ό, τι απαιτείται, τα άτομα με διαβήτη φαίνεται να προστατεύονται από την μείωση της πρωτεΐνης, όταν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαιτητικό λίπος. Ο πρωταρχικός στόχος στα άτομα με διαβήτη είναι να περιορίσουν τα κορεσμένα λιπαρά. Το κορεσμένο λίπος είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της αύξησης της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκαιριδίων. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση των trans λιπαρών οξέων, τα οποία περιλαμβάνουν τα προϊόντα που κατασκευάζονται από μερικώς υδρογονωμένα έλαια, όπως ψημένα προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των κράκερ), τα μπισκότα, ντόνατς, ψωμιά, και τα προϊόντα, όπως, πατάτες ή κοτόπουλο τηγανισμένα σε υδρογονωμένο λίπος. Οι ζωικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, παρέχουν μικρότερες ποσότητες τρανς λιπαρών οξέων. Η επίδραση των τρανς λιπαρών οξέων είναι παρόμοια με εκείνη των κορεσμένων λιπών, στην αύξηση της χοληστερόλης στο πλάσμα. Ως εκ τούτου, ο στόχος για τα άτομα με διαβήτη, παραμένει ο ίδιος, όπως και για τον γενικό πληθυσμό.

Είναι επίσης, σημαντικό να γνωρίζετε, ότι η απώλεια βάρους σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, συνδέεται με μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, με  βελτίωση της γλυκαιμίας και με μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Το πιάτο του διαβητικού:

  • Το 1/2 του πιάτου πρέπει να το καταλαμβάνουν τα λαχανικά διαφορετικών ειδών και πλούσιων σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα ο διαβητικός να παρουσιάζει χαμηλές τιμές μεταγευματικής γλυκόζης.
  • Το 1/4 του πιάτου πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτες, ψωμί), κατά προτίμηση από προϊόντα ολικής άλεσης, γιατί αυξάνουν λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους.
  • Το υπόλοιπο 1/4 του πιάτου πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κόκκινο κρέας από άπαχο κομμάτι, όσπρια). Οι πρωτεΐνες καθυστερούν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Τέλος, λόγω της πολυπλοκότητας των θεμάτων της διατροφής, οι διαβητικοί θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν διαιτολόγο, ειδικευμένο στην διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.