WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι ισχύει τελικά με τους υδατάνθρακες και την απώλεια κιλών;


22 Ιανουαρίου 2015

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλούς μύθους σχετικά με τους υδατάνθρακες. Εξάλλου, κάθε λίγο και λιγάκι βγαίνει και μια καινούρια δίαιτα που προωθεί μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και ταυτόχρονα υπόσχεται μια γρήγορη απώλεια κιλών. Ήρθε η στιγμή να τους δείτε τους δείτε με άλλο μάτι και να τους απομυθοποιήσετε.  

Ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους σχετικά με υδατάνθρακες, είναι ότι δημιουργούν λίπος. Όμως, η πρόσληψη βάρους και κατ επέκταση του λίπους, δεν προέρχεται από το αν καταναλώνετε ή όχι υδατάνθρακες, αλλά, από τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Αν τρώτε περισσότερες θερμίδες, από αυτές που καίει το σώμα σας, τότε θα πάρετε βάρος.

Ένας άλλος μύθος είναι η πεποίθηση, ότι η κατανάλωση υδατανθράκων, θα σας θέσει σε κίνδυνο για να εμφανίσετε διαβήτη. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί εάν καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, μπορεί στη πραγματικότητα να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών. Αν βέβαια έχετε ήδη προβλήματα με την ινσουλίνη σας, τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ώστε να δημιουργήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Μερικοί σκέφτεστε ότι, εάν καταναλώσετε υδατάνθρακες, μετά θα πεινάτε περισσότερο. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, γιατί αν τρώτε απλούς υδατάνθρακες, όπως γλυκά, πατατάκια, άσπρο ψωμί, λευκά ζυμαρικά, θα αυξηθούν τα απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και μετά από λίγη ώρα θα θέλετε και πάλι να φάτε. Όμως, τα προϊόντα ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, θα κρατήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας σταθερά, και νιώθετε χορτάτοι για αρκετές ώρες. Επίσης, οι τροφές ολικής αλέσεως έχουν αφθονία  θρεπτικών συστατικών, όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.

Οι περισσότεροι αθλητές και όσοι πηγαίνουν στα γυμναστήρια, για να αποκτήσουν μυϊκή μάζα, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν υδατάνθρακες. Η αλήθεια όμως, είναι ακριβώς η αντίθετη, γιατί ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων μετά από μια προπόνηση, θα βοηθήσει τους μύες σας να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα ο μεταβολικό σας ρυθμός να είναι υψηλός, ακόμη και όταν δεν κάνετε δραστηριότητες. Άρα, ο συνδυασμός είναι το κλειδί για την μέγιστη μυϊκή ανάπτυξη

Ίσως, να νομίζετε ότι, για να αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας, πρέπει να κόψετε ριζικά τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Η αλήθεια είναι ότι, αυτή η τακτική δεν δίνει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και επίσης, είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Μια επιτυχημένη απώλεια κιλών επιτυγχάνετε μόνο εφόσον τρώτε από όλες τις ομάδες τροφίμων.  

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.