WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips για να μην εμφανίσετε ποτέ διαβήτη τύπου 2


29 Ιουνίου 2015

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πιστεύεται, ότι έχει προδιαβήτη, μια κατάσταση που οφείλεται σε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και που συχνά εξελίσσεται σε διαβήτη μέσα σε 10 χρόνια, αλλά μόνο το 4% των ανθρώπων το γνωρίζουν. Όμως, οι καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν τον προδιαβήτη και να διασφαλίσουν, ότι θα είστε υγιείς.

Χάστε κιλά. Ακόμη και τα εξαιρετικά υπέρβαρα άτομα είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, όταν χάνουν μόλις το 5% του βάρους τους! Αν λοιπόν, έχετε αρκετά κιλά, επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο, ώστε να βγάλετε το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής και να φτάσετε στο βάρος που σας αναλογεί.

Περπατήστε όσο μπορείτε κάθε μέρα. Όσοι ασκούνται μέχρι 4 ώρες την εβδομάδα, ή περίπου 35 λεπτά την ημέρα, έχουν κατά 80%, λιγότερο κίνδυνο για διαβήτη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι μελέτες δείχνουν ότι, η άσκηση βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει την ορμόνη ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά, με την αύξηση του αριθμού των υποδοχέων της ινσουλίνης στα κύτταρα σας. Η ινσουλίνη βοηθάει την κίνηση του σακχάρου στο αίμα, όπου πρέπει να πάει για την παροχή ενέργειας και με αυτόν τον τρόπο δεν φράζουν τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ώστε να κρατάτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά. Μια υψηλότερη πρόσληψη δημητριακών συνδέεται επίσης, με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, του διαβήτη τύπου 2 και υψηλή πίεση του αίματος. Αναζητήστε προϊόντα που να αναγράφουν στις ετικέτες τους τουλάχιστον 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Αλλά, μην σταματάτε εκεί, ελέγξτε καλά την ετικέτα. Γιατί σε ορισμένες μάρκες, τα οφέλη των φυτικών ινών μπορεί να επισκιαστούν, από την προσθήκη επεξεργασμένων δημητριακών και ζάχαρης.

Μπορεί να σας αρέσει να τρώτε κρέας, αλλά δεν είναι για κάθε μέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρέας τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, έχουν 29% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους τρώνε λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και τα χοτ ντογκ, γιατί μπορεί αυξήσουν τη χοληστερόλη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.