WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6+1 tips που πρέπει να ακολουθήσετε πριν γίνετε μανούλες


10 Μαΐου 2015

LosingWeightWhileBreastfeedingκαθευσα.jpg

Η σκέψη ενός μωρού μπορεί σε κάποιες να είναι πολύ μακρινή και σε κάποιες άλλες άμεση, όπως και να έχει, η φροντίδα του σώματός σας είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές μωρό, όποτε και αν έρθει. Είτε σκέφτεστε, να μείνετε έγκυες κατά τους προσεχείς μήνες, είτε σε κάποια χρόνια, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, που να προστατεύουν τη γονιμότητά σας και να διευκολύνουν τη προσπάθεια σας.

Κάντε τους κατάλληλους ελέγχους. Αδιάγνωστα θέματα υγείας, όπως η ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αυτοάνοσες διαταραχές και πυελική φλεγμονή, μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα και να αυξήσουν τον κίνδυνο για αποβολή. Πριν αποφασίσετε να κάνετε ένα μωράκι, προγραμματίστε μια εξέταση με το γιατρό σας.

Γνωρίστε τον κύκλο σας. Μπορεί να είστε έτοιμες να κάνετε το άλμα στη μητρότητα, αλλά κάποιες φορές η σύλληψη μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ό, τι νομίζετε. Το σπέρμα έχει μόλις 12-24 ώρες για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο μετά την ωορρηξία, έτσι ο συγχρονισμός είναι το παν. Τα καλά νέα: Οι γυναίκες που παρακολουθούν τον έμμηνο κύκλο τους είναι δύο φορές πιο πιθανό να μείνουν έγκυες μέσα σε έξι μήνες. Ξεκινήστε καταγραφή του κύκλου σας, για να προσδιορίσετε τις πιο γόνιμες ημέρες σας.

Πάρτε τις βιταμίνες σας. Είναι ένας απλός τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή εγκυμοσύνη. Αρχίστε να παίρνετε φυλλικό οξύ πολύ καιρό πριν αρχίσετε τις προσπάθειες. Αυτή η βιταμίνη έχει αποδειχθεί, ότι μειώνει τον κίνδυνο του μωρού σας για σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα εμπλουτισμένα ψωμιά και τα δημητριακά.

Προσέξτε το βάρος σας. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μειώνει τον κίνδυνο για επιπλοκές κατά τον τοκετό, καθώς και την ανάγκη για καισαρική τομή, ενώ είναι τα υπέρβαρα ή λιποβαρή άτομα μπορεί να έχουν διαταραχές στην ωορρηξία και να είναι πιο δύσκολο να μείνουν έγκυες. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, διότι μια έρευνα του Χάρβαρντ δείχνει ότι, οι υπέρβαροι άνδρες έχουν 11% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, από εκείνους με φυσιολογικά κιλά.

Αρχίστε να κάνετε άσκηση. Η πιο σωματικά δραστήριες γυναίκες έχουν μειωμένο κίνδυνο για παθήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης, και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές κατά τον τοκετό, ακόμα και κατάθλιψη. Η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη έχει αποδειχθεί επίσης, ότι ενισχύει την ενέργεια και μειώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως φούσκωμα, πρήξιμο και δυσκοιλιότητα. Στόχος σας πρέπει να είναι περίπου 120 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα, αλλά μην πιέζετε τον εαυτό σας πάρα πολύ, γιατί θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ασκούνται πάρα πολύ έντονα, μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητα τους.

Φάτε καλά. Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή, όπως λαχανικά, ψάρια, φασόλια, ξηρούς καρπούς και έλαια, στην πραγματικότητα αυξάνουν τις πιθανότητές τους να μείνουν έγκυες και μπορεί ακόμη και να μειώσουν την πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γεμίστε το πιάτο σας με ολόκληρα, φρέσκα τρόφιμα και υιοθετήστε τη μεσογειακή διατροφή.

Διώξτε το στρες από τη ζωή σας. Αν έχετε πολύ άγχος, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συλλάβετε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, ήθελαν έως και 29% περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες από ό, τι οι άλλες γυναίκες. Ακόμα χειρότερα, τα επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη υγεία του μωρού σας. Πάρτε το χρόνο σας για να χαλαρώσετε, μπορείτε να κάνετε διαλογισμό, γιόγκα, να διαβάζετε τα αγαπημένα σας περιοδικά ή να μιλάτε με τους στενούς σας φίλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.