WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οστική πυκνότητα: Μπορεί να βελτιωθεί;


21 Ιουνίου 2015

Πρώτον,είναι χρήσιμο να θυμόσαστε ότι τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί, που ανταποκρίνονται ενεργά στις απαιτήσεις. Καθώς μεγαλώνουμε, η οστική πυκνότητα αρχίζει και μειώνεται. Μετά την ηλικία των 40 ετών και ειδικότερα στις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, αυτή η μείωση γίνεται πιο έντονα. Εάν η πυκνότητα των οστών μειωθεί αρκετά, τότε δημιουργείται η οστεοπόρωση. Το 5% των γυναικών, ηλικίας άνω των 50 ετών, παρουσιάζουν οστεοπόρωση. Ίσως να μη μπορούμε να αποφύγουμε τη μείωση της οστικής πυκνότητας, όμως στο χέρι μας είναι να παρατείνουμε τον χρόνο, που θα συμβεί το παραπάνω. Και δείτε πως θα το πετύχετε.

Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. Τρώγοντας υγιεινά, θα πρέπει να είναι μια δια βίου συνήθεια. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να παίρνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη D, που έχουν ανάγκη τα οστά. Ιδανικά, η καλή διατροφή θα πρέπει να προέρχεται από τα τρόφιμα, όχι συμπληρώματα. Ωστόσο, καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, θα μπορούσε να εξεταστεί ένα συνδυαστικό συμπλήρωμα ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης D, για να δώσει μια επιπλέον βοήθεια. Επίσης, μια μέτρια κατανάλωση προϊόντων σόγιας μπορεί επίσης, να είναι ωφέλιμη για την υγεία των οστών.

Τα οιστρογόνα και οι προγεστερόνες, οι  λεγόμενες «γυναικείες» ορμόνες, είναι ένας παράγοντας για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας για τους άνδρες και τις γυναίκες. Ναι, οι άνδρες έχουν γυναικείες ορμόνες, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Καθώς λοιπόν, οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, όπου μειώνονται οι ορμόνες, επέρχεται και μια μείωση της οστικής πυκνότητας. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταφεύγουν σε θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης (HRT), γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της υγείας.

Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την πυκνότητα των οστών σας. Τα οστά έχουν σχεδιαστεί, για να αντέχουν το βάρος. Για παράδειγμα, το μηριαίο οστό έχει σχεδιαστεί για να απορροφά και να ανταποκρίνεται στις πιέσεις της κίνησης γύρω από τη λεκάνη σας. Αυτό σημαίνει ότι παραμένοντας ενεργοί δυναμώνετε και τον σκελετό σας. Εάν δεν ασκείστε τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε οστεοπόρωση και αυτό συμβαίνει διότι, μελέτες έχουν δείξει ότι ηλικιωμένοι που γυμνάζονταν,  όταν ήταν νέοι, έχουν ισχυρότερα και ανθεκτικότερα οστά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.