WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφές που πρέπει να τρώτε όταν έχετε στρες


29 Ιουνίου 2015

Όλοι έχουμε κρυμμένη στο πίσω ντουλάπι της κουζίνας  μια συνταγή με τα αγαπημένα μας μπισκότα και την ξεθάβουμε μετά από μια δύσκολη μέρα. Είναι γεγονός ότι τα λιπαρά τρόφιμα ενεργοποιούν τα κέντρα αμοιβής του εγκεφάλου και μας ανεβάζουν τη διάθεση. Όμως, από την άλλη μεριά αυτές οι τροφές επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και αυξάνουν το σωματικό βάρος. Ευτυχώς, υπάρχουν και υγιεινές επιλογές που μπορούν να μας δώσουν ευεξία και ταυτόχρονα να μας ηρεμίσουν από το άγχος της ημέρας.  

Αντί για τα γλυκά, που είναι πλούσια σε θερμίδες, φάτε πλιγούρι βρώμης με κανέλα και μέλι. Αυτή η γευστική επιλογή είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, γι αυτό και σας κρατάει χορτάτους για ώρες, αλλά ταυτόχρονα βοηθάει στη παραγωγή της σεροτονίνης - μια ορμόνη που επηρεάζει θετικά τη διάθεση και τα αισθήματα σας, μειώνοντας το άγχος. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι για να δώσετε έναν επιπλέον γευστικό τόνο.

Έχετε στρες και θέλετε να φάτε τα αγαπημένα σας κουλούρια από τον φούρνο της γειτονιάς. Όμως, αντισταθείτε σε αυτή την επιλογή, παρόλο που είναι πολύ γευστική. Αντ αυτού επιλέξτε αμύγδαλα, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ορμονών του στρες και να σας χαρίσουν οφέλη για την υγεία σας. Επίσης, συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνδέονται με λιγότερη κατάθλιψη.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η καφεΐνη ανεβάζει τη διάθεση, σας τονώνει και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Αλλά, οι καφέδες που έχουν ζάχαρη μπορεί να σας γεμίσουν με θερμίδες. Αν θέλετε να πάρετε μια δόση καφεΐνης, χωρίς να αυξηθεί το βάρος σας, επιλέξτε ένα smoothie με γάλα σόγιας, σκόνη κακάο και μια μπανάνα. Το φύλλικό οξύ που περιέχει αυτό το smoothie μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενώ το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Γυρνάτε σπίτι μέσα στο άγχος και το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό, είναι να φτιάξετε τηγανιτές πατάτες. Αυτό το τρόφιμο είναι μια συνηθισμένη επιλογή για όσους έχουν συνδέσει το φαγητό με το άγχος, γιατί λειτουργεί ως αγχολυτικό, έστω και προσωρινά. Όμως, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ένα λιγότερο παχυντικό και λιπαρό τρόφιμο που θα σας χαρίσει θρεπτικά συστατικά και θα αυξήσει τη διάθεση σας. Ποιο είναι αυτό; Είναι οι νόστιμες και γεμάτες με οφέλη για την υγεία γλυκοπατάτες.

Το αλκοόλ δρα επίσης, ως αγχολυτικό. Αλλά, πρέπει να είστε προσεχτικοί και στο είδος και στη ποσότητα που πίνετε. Αν το παρακάνετε, θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα και θα επιβαρύνετε την υγεία σας. Αν επιλέξετε ένα γλυκό ποτό ή ένα cocktail θα οδηγηθείτε σε αύξηση του σωματικού βάρους, χωρίς να το καταλάβετε. Ενώ με ένα ποτήρι κρασί θα μπορέσετε να ηρεμήσετε και να πάρετε κάποια αντιοξειδωτικά. Απλά πιείτε το αργά, μείνετε στο ένα ποτήρι, και να το απολαύσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.