WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 εκπληκτικά πράγματα που έμαθα κατά το πρώτο μου χρόνο ως διατροφολόγος


8 Αυγούστου 2015

7cc0888905dfcdf10f40bef91affb33fκαθευα.jpg

Όταν τελειώνεις το πανεπιστήμιο ή μια σχολή νομίζεις ότι γνωρίζεις τα πάντα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Σίγουρα έχεις αρκετές γνώσεις στη βαλίτσα σου, όμως την πραγματικότητα για το κάθε επάγγελμα τη μαθαίνεις στη πράξη και μέσα από τη συναναστροφή με άλλος ανθρώπους. Έτσι και εγώ έμαθα μερικά σημαντικά πράγματα στο πρώτο μου χρόνο ως διαιτολόγος.

Δεν υπάρχει η τέλεια δίαιτα. Όταν πρωτοξεκίνησα είχα τις δικές μου απορίες, σχετικά με το αν υπάρχει η τέλεια δίαιτα. Περίμενα ότι μέσα από τη μελέτη θα μπορέσω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα και ότι θα βρω τη τέλεια διατροφή. Και αφού την έβρισκα θα τη μοιραζόμουνα με όσους θέλουν να χάσουν κιλά. Όμως, αυτό δεν συνέβη, γιατί στη πορεία κατάλαβα ότι δεν υπάρχει η τέλεια δίαιτα, που να είναι κατάλληλη για όλους σε κάθε στιγμή. Μια διατροφή που μπορεί να λειτουργεί άψογα σε κάποιον, ενδέχεται να είναι καταστροφική για κάποιον άλλον. Η εξατομίκευση είναι το κλειδί για να χάσει κάποιος βάρος. Ο καθένας τρώει διαφορετικά φαγητά και έχει το δικό του πρόγραμμα, γι αυτό και δεν υπάρχει μια δίαιτα ιδανική για όλους. Πρέπει να είστε ανοιχτοί στις συμβουλές, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μάθετε να ακούτε και το σώμα σας.

Η απώλεια βάρους δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό. Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, ότι η απώλεια κιλών είναι συνδεδεμένη με τα νούμερα, για αυτό και επισκέπτεστε έναν διαιτολόγο. Όμως, πόσες φορές έχετε πάει σε έναν ειδικό, έχετε βγάλει μαζί ένα πρόγραμμα διατροφής, έχετε μιλήσει για τη θερμιδική πρόσληψη και στο τέλος δεν ακολουθήσατε τίποτα από όλα αυτά; Μπορεί το πρώτο καιρό να ήσασταν χαρούμενοι, γεμάτοι ελπίδα, όμως μετά από μερικές ημέρες κάνατε και πάλι επιδρομή στο ψυγείο. Αυτό λοιπόν που έμαθα είναι ότι η απώλεια βάρους δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με το το φαγητό, αλλά έχει να κάνει και με τη δύναμη της θέλησης. Εξάλλου σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε πώς πρέπει να φάτε για να χάσετε βάρος, δεν είναι πυρηνική φυσική. Ο λόγος όμως, που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται, είναι ότι η μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς σκληρή δουλειά και χωρίς να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις βαθύτερες σκέψεις σας και τα συναισθήματα σας για το φαγητό.

Είναι αλήθεια ότι η υγεία εξαρτάται από τον τρόπο ζωής. Η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο για να έχετε υγεία και ευεξία, όμως, πρέπει να υιοθετήσετε γενικά μια ισορροπημένη ζωή και να συνδυάζετε την άσκηση με τη διατροφή. Και αν έχετε ένα μέτρο σε όσα κάνετε, θα μπορέσετε να αποκτήσετε ευεξία.

Τέλος, έχω καταλήξει ότι όσο περνάνε τα χρόνια, συνειδητοποιώ ότι μαθαίνω συνεχώς καινούρια πράγματα. Και όπως έλεγε και ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης «ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.